Ωμοφαγία: Μάθετε τα πάντα για τη νέα διατροφική τάση
Ωμοφαγία ή αλλιώς όχι πια μαγείρεμα!
Η ωμοφαγία είναι η νέα διατροφική τάση που έχει βρει πολλούς ένθερμους υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια, αλλά υπήρχε από το 1800. Όσοι την ακολουθούν θεωρούν ότι η κατανάλωση ωμών τροφών προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, μεταξύ των οποίων είναι και η απώλεια βάρους. Ωστόσο αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας. Τι είναι όμως πραγματικά η δίαιτα ωμοφαγίας; Είναι επικίνδυνη ή όχι; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα
Η ωμοφαγία για πολλούς είναι μία ακόμα εκδοχή της χορτοφαγίας, αλλά στην πραγματικότητα έχει πολλές διαφορές. Η ωμοφαγία αφορά στην κατανάλωση ωμών τροφών ή τροφών που βρίσκονται πιο κοντά στη φύση τους. Η διατροφή που ακολουθεί αυτός που την επιλέγει βασίζεται στις ωμές και μη επεξεργασμένες τροφές ή και στις τροφές που έχουν υποβληθεί σε θερμοκρασία από 40 έως και 48º C. Ο βασικός λόγος είναι γιατί οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας θεωρούν ότι το μαγείρεμα των τροφίμων είναι επιβλαβές για την υγεία επειδή καταστρέφει τα φυσικά ένζυμά τους μειώνοντας παράλληλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Για να θεωρηθεί, δηλαδή, ένα τρόφιμο ιδανικό για την ωμοφαγία θα πρέπει να μην έχει παστεριωθεί, να μην έχει υποβληθεί σε επεξεργασία με φυτοφάρμακα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Αντ’ αυτού, η ωμοφαγία μάς προτρέπει σε εναλλακτικές μεθόδους παρασκευής των γευμάτων μας, όπως είναι ο χυμός των τροφών. Ίσως είναι και ο λόγος που αρκετοί θεωρούν ότι συνδέεται με τη χορτοφαγία, μιας και τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί αλλά και οι σπόροι είναι κύριες τροφές και στα δύο. Ωστόσο, στην ωμοφαγία θα συναντήσει κανείς και την κατανάλωση ωμών αυγών ή γαλακτοκομικών προϊόντων που οι χορτοφάγοι και κυρίως οι vegan υποστηρικτές δεν επιλέγουν. Ο γενικός κανόνας πάντως λέει πως όσοι ακολουθούν την ωμοφαγία το κάνουν για την απώλεια βάρους, για καλύτερη υγεία αλλά και μειωμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Τι πρέπει να τρώμε στην ωμοφαγία;Για να ακολουθήσει κανείς τη διατροφή της ωμοφαγίας θα πρέπει να καταναλώνει ωμά τρόφιμα κατά 75% στο σύνολο του καθημερινού του διαιτολογίου. Πιο συγκεκριμένα:
Τρόφιμα που επιτρέπονται
Φρέσκα φρούταΩμά λαχανικάΞηροί καρποίΣπόροιΦύτρεςΌσπρια και δημητριακάΑποξηραμένα φρούταΩμά αυγά ή γαλακτοκομικάΓάλα καρύδας ή αμυγδάλουΦύκιαΠίκλες και τουρσίΤαχίνιΒούτυρο από ωμά όσπριαΣούσιΤρόφιμα που δεν επιτρέπονται
Μαγειρευτά και ψητά φαγητά πάνω από 48º CΚαβουρδισμένοι ξηροί καρποίΕπεξεργασμένοι χυμοί και αναψυκτικάΓαλακτοκομικάΚαφέςΤσάιΑλκοόλΕπεξεργασμένα σνακΖυμαρικάΑρτοσκευάσματα και τα λευκά ψωμιάΑλλαντικάΓλυκά, όλων των ειδώνΜαγειρευτά ή ωμά;
Στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως τόσο τα ωμά όσο και τα μαγειρεμένα φαγητά έχουν τα δικά τους ξεχωριστά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ωμοφαγίας, το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα των τροφίμων που είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία. Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως, για τους πολέμιους της ωμοφαγίας, βοηθούν στην καταστροφή βλαβερών βακτηρίων που ενδεχομένως υπάρχουν στα τρόφιμα, επομένως είναι όχι απλά χρήσιμο, αλλά και επιτακτικό να μαγειρευτούν. Κάπως έτσι διαμορφώνονται δύο απόψεις για την ωμοφαγία, η μία που την υποστηρίζει και την θεωρεί την απόλυτη διατροφή για την ανθρώπινη υγεία και η άλλη που υποστηρίζει πως η μαγειρεμένη τροφή, πέρα από νόστιμη είναι και πιο θρεπτική. Ας δούμε όμως μαζί τα υπέρ και τα κατά της ωμοφαγίας.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της ωμοφαγίας;Τα πλεονεκτήματα
Η ωμοφαγία έχει και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της σημεία. Ανάμεσα στα θετικά της είναι ότι περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Όσο περισσότερο εντάξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή μας, όποια και αν είναι αυτή, τόσο το καλύτερο για την υγεία μας.
Ίσως το πιο σημαντικό, για την υγεία μας, θετικό είναι ότι αποφεύγονται όλα τα επεξεργασμένα φαγητά όπως και το junk food.
Επιπλέον, μια ωμοφαγική διατροφή έχει φανεί ότι εγγυάται την απώλεια βάρους, δεδομένου ότι μιλάμε για μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες.
Ανάμεσα στα θετικά είναι σίγουρα και η βελτίωση του δέρματος και των μαλλιών.
Τα μειονεκτήματα
Στα μειονεκτήματα των τροφών αυτών θα βάζαμε σίγουρα το γεγονός ότι η κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών δεν είναι αρκετή για την επαρκή κάλυψη των θερμίδων ή πρωτεϊνών που χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. Επιπλέον, με αυτή τη διατροφή αποκλείονται κάποιες ομάδες τροφών όπως είναι τα ζωικά προϊόντα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ωμοφαγία ως διατροφή είναι δύσκολο να θεωρηθεί πλήρης δημιουργώντας διατροφικές ελλείψεις.
Ταυτόχρονα, η ωμοφαγία δεν είναι κατάλληλη για κάποιες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι έγκυες, οι αθλητές ή οι υπερήλικες και τα παιδιά.
Τέλος, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που δεν είναι ασφαλές να τα τρώμε άψητα. Σύμφωνα με έρευνες * πολλά άψητα ζωικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Εδώ περιλαμβάνονται το μη μαγειρεμένο κοτόπουλο, τα ωμά αυγά, τα ωμά οστρακοειδή, τα νωπά και μη παστεριωμένα γάλατα και τα υποπροϊόντα τους.
Μερικά τρόφιμα δεν είναι ασφαλές να τρώγονται άψητα. Η διαδικασία μαγειρέματος διασπά τοξικές χημικές ουσίες σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ άλλα φέρουν κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Εάν είστε λάτρεις αυτής της διατροφής όμως, ή αν απλά θέλετε να τη δοκιμάσετε, εμπνευστείτε από τις παρακάτω συνταγές που σας διάλεξα και πείτε μου τις εντυπώσεις σας.
Ένα μπολ ενέργειας, γεμάτο χρώμα, νοστιμιά και υγεία. Τα Buddha Bowls είναι υγιεινή τάση διατροφής σε όλο τον κόσμο. Ελαφρύ, vegan γεύμα για όλες τις ώρες και κυρίως για εσάς που προτιμάτε την ωμοφαγία!Buddha bowl με λαχανικά: Δείτε τη συνταγήΝηστίσιμα και υγιεινά τρουφάκια με βρώμη! Χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη, σας δίνουν ενέργεια!Τρουφάκια ενέργειας με βρώμη: Δείτε τη συνταγή Gazpacho, η πιο διάσημη ντοματόσουπα του κόσμου. H Ισπανική κρύα σούπα ντομάτας γκασπάτσο σερβίρεται τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και η γεύση της είναι το κάτι άλλο. Τα υλικά της είναι αυτά που βάζουμε στη χωριάτικη σαλάτα.Γκασπάτσο (Gazpacho) : Δείτε τη συνταγή Γουακαμόλε, μία αυθεντική μεξικάνικη συνταγή για ένα από τα πιο αγαπημένα ντιπ του πλανήτη. Πώς διατηρούμε πράσινο το χρώμα του γουακαμόλε αλλά και πολλά μυστικά για το τέλειο αυθεντικό γουακαμόλε με ώριμα αβοκάντο.Γουακαμόλε: Δείτε τη συνταγήVegan σαλάμι σοκολάτας χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη, που χαρίζει ευεξία και μακροζωία. Ένα υπέροχο γλυκό με βιολογικά υλικά, πολλές υπερτροφές και μεγάλη διατροφική αξία. Είναι σκέτη απόλαυση!Vegan σαλάμι σοκολάτας χωρίς ζάχαρη: Δείτε τη συνταγήΑυτή η σαλάτα με σπανάκι, αβοκάντο και μπρόκολο, θα σας γεμίσει ενέργεια, υγεία και νοστιμιά γιατί περιέχει πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες και έχει αντιοξειδωτική δράση.Σαλάτα με κόκκινο λάχανο: Δείτε τη συνταγήΣαλάτα μαρούλι, με όλες τις παραλλαγές, για το καθημερινό τραπέζι αλλά και για κάθε οικογενειακό τραπέζι.Σαλάτα μαρούλι: Δείτε τη συνταγή Το σχόλιο του διαιτολόγου – διατροφολόγου Δρ. Τάσου ΠαπαλαζάρουΒάζοντας στη ζυγαριά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ωμοφαγίας, κατά τη γνώμη μου η ζυγαριά έχει ξεκάθαρη κλίση.
Η ωμοφαγία μπορεί να επιφέρει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών. Η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες Β12 και D, καθώς και η μη επαρκής ενεργειακή πρόσληψη μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ανάπτυξη. Επίσης οι τροφικές δηλητηριάσεις, κυρίως από την κατανάλωση ωμών κρεάτων, ψαριών και θαλασσινών, έχουν σοβαρές πιθανότητες να συμβούν κατά την ωμοφαγία. Παράλληλα, γαστρεντερικού τύπου προβλήματα είναι επίσης κοινά εμφανιζόμενα μεταξύ των ωμοφάγων.
Η κατανάλωση ωμών τροφών για πολλά είδη τροφίμων αναμφίβολα έχει μεγάλα πλεονεκτήματα στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, αυτή η κατεύθυνση συστήνεται από πολλούς επίσημους φορείς (και πολλές δίαιτες) χωρίς απαραίτητα να ακολουθείται τα ακραίο φαινόμενο της ωμοφαγίας. Η θεωρία των «ζωντανών» ενζύμων, που παρουσιάζεται ως βασικό διατροφικό πλεονέκτημα από τους ωμοφάγους, δεν φαίνεται να έχει ισχυρή επιστημονική βάση.
Κατά την γνώμη μου τα θετικά του μαγειρεμένου φαγητού υπερτερούν των αρνητικών (παραγωγή ακρυλαμιδίου, ετεροκυκλικών αμινών κ.α.) και σε επίπεδο ανθρώπινης υγείας αυτή τη στιγμή θα σύστηνα κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού κατά βάση. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με ανθρωπολόγους, η εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους, τόσο σε μέγεθος σώματος όσο και εγκεφάλου, πραγματοποιήθηκε λόγω της κατανάλωσης του μαγειρεμένου φαγητού.
Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τις σημερινές διατροφικές συνήθειες που αποτελούν την πηγή πολλών προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιοαγγειακά προβλήματα κ.α. από το να ακολουθούμε μια αποκλειστικά ωμοφαγική δίαιτα. Η Μεσογειακή δίαιτα για παράδειγμα αποτελεί τον πιο ενδεδειγμένο δρόμο, σύμφωνα με την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας.
www.drpapalazarou.gr
* Έρευνες των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC)
The post Ωμοφαγία: Μάθετε τα πάντα για τη νέα διατροφική τάση appeared first on Argiro.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Συνταγές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Argiro
- Τελευταία Νέα Argiro
- Ωμοφαγία: Μάθετε τα πάντα για τη νέα διατροφική τάση
- Κετογονική δίαιτα: Να την δοκιμάσω ή όχι;
- Εστιατόριο Παπαδάκης: Το πιο λαχταριστό μενού καθημερινά στο σπίτι και το γραφείο σας!
- Σωστή Διατροφή: Θωρακίστε τον οργανισμό σας κατά των ιώσεων!
- Πώς να τρέφονται τα παιδιά για να έχουν γερό ανοσοποιητικό;
- Γρεναδίνη ή σιρόπι, πετιμέζι ρόδι και πώς γίνεται
- Τι να μαγειρέψω χωρίς κρεας;
- Απώλεια κιλών και υγεία. Γιατί να περιμένεις;
- Vegan vs Vegetarian
- Πώς να φτιάξουμε κολοκύθα για το Halloween;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές
- Εύκολο κέικ πορτοκαλιού
- Γρήγορη ομελέτα με κιμά
- Η πιο εύκολη στραπατσάδα
- Διαφορετικά σνίτσελ με μουστάρδα και πράσα
- Νόστιμη πατατοσαλάτα με ελιές και αυγά
- Εύκολα κεφτεδάκια με σάλτσα κρεμμυδιού στο φούρνο
- Μπριζόλες γεμιστές με δαμάσκηνα
- Γρήγορη και μοσχομυριστή μηλόπιτα
- Ομελέτα στο φούρνο με λαχανικά
- Τάρτα lemon pie με κεράσια, απόλαυση!