Να κάνω δίαιτα ή μήπως όχι;

Οι δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση, να προκαλέσουν άγχος, να δημιουργήσουν εμμονές με το φαγητό, ενοχές και εξουθένωση του οργανισμού. Πότε λοιπόν πρέπει να αρχίσει κανείς δίαιτα;

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι από μόνες τους οι δίαιτες δεν έχουν αποτελέσματα για μακροχρόνια απώλεια βάρους. Στις περισσότερες από αυτές, μόνο ένα μικρό ποσοστό χάνει βάρος και το διατηρεί για διάστημα 5 ετών. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό, φαίνεται να είναι η τάση του ανθρώπινου σώματος να διατηρεί το βάρος όταν η τροφή λιγοστεύει, προκειμένου να αποτρέψει τη λιμοκτονία.

Έτσι λοιπόν, οι πολύ αυστηρές δίαιτες επιβραδύνουν το μεταβολισμό, απαιτώντας μεγαλύτερο περιορισμό θερμίδων προκειμένου να χαθεί βάρος. Πέρα από τη στέρηση στην οποία πρέπει να υποβάλλει κανείς τον εαυτό του, οι δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή του, την αυτοεκτίμησή του, το άγχος, να του δημιουργήσουν εμμονές με το φαγητό, όπως επεισόδια υπερφαγίας, ενοχές και γενική εξουθένωση του οργανισμού. Όσες περισσότερες δίαιτες δοκιμάζει κανείς κι αποτυγχάνει, τόσο πιο αποτυχημένος αισθάνεται και τόσο πιο πολύ επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να χάσει κιλά.

Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ
Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν, είναι επειδή δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στη συναισθηματική πλευρά της υπερφαγίας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε όταν βαριούνται, όταν νιώθουν μοναξιά ή θλίψη ή για να μετριάσουν άλλα συναισθήματα. Η συναισθηματική υπερφαγία δημιουργεί αναπόφευκτα έλλειψη πραγματικής ικανοποίησης με το φαγητό. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που κάποια άτομα δεν αισθάνονται ποτέ τον κορεσμό, επειδή δεν λαμβάνουν ποτέ το σήμα για να σταματήσουν να τρώνε αφού δεν πεινούσαν εξαρχής.

ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ
Είναι πολύ σημαντικό το άτομο να ξεκινά την οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους όταν νιώθει πραγματικά έτοιμο, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μιας αποτυχημένης προσπάθειας. Ακόμη στην ελαχιστοποίηση αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ενίσχυση των διαφόρων κινήτρων που οδηγούν το άτομο σε μία τέτοια απόφαση. Η κάθε προσπάθεια αδυνατίσματος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να αναγνωρίζονται όλοι οι πιθανοί παράγοντες αποτυχίας. Ακόμη, το άτομο θα πρέπει να έχει πάντα υπόψη του ότι υπάρχουν και πιθανότητες αποτυχίας στην προσπάθειά του αυτή. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να αποτελεί παράγοντα απογοήτευσης, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ως ένα λόγο για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές του την επόμενη φορά.
Tips
Η επιτυχία και η… αποτυχία
Η ψυχολογία της δίαιτας περιλαμβάνει όλους εκείνους τους πιθανούς παράγοντες επιτυχίας ή μη μιας προσπάθειας αδυνατίσματος. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αναγνωρίζονται όλοι αυτοί οι παράγοντες πριν την έναρξη της προσπάθειας. Το ιδανικό θα ήταν εκτός από την αναγνώριση, να προσπαθήσει το άτομο με τη βοήθεια των ειδικών να εξαλείψει τους παράγοντες αυτούς. Ένας ακόμη λόγος που οδηγεί σε αποτυχημένες προσπάθειες είναι και οι διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Πρέπει και αυτές να αντιμετωπίζονται προτού αρχίσει η οποιαδήποτε προσπάθεια. Τέλος, δεν σημαίνει ότι όλες οι προσπάθειες στέφονται με επιτυχία, ακόμη και αν έχουν ελαχιστοποιηθεί όλοι οι παράγοντες αποτυχίας. Ένα τέτοιο γεγονός όμως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα μικρό εμπόδιο στο δρόμο για την πραγματοποίηση του τελικού στόχου που δεν είναι άλλος από την απώλεια βάρους και την απόκτηση της επιθυμητής σωματικής εικόνας.

Η κάθε προσπάθεια αδυνατίσματος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, αλλά πρώτιστα να αναγνωρίζονται όλοι οι πιθανοί παράγοντες αποτυχίας

ΑΝΝΑ ΚΟΡΤΕΣΗ
Διαιτολόγος – διατροφολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα