Εκπαιδευτικοί του 6ου Γυμνασίου Λάρισας δίδαξαν και παρακολούθησαν μαθήματα σε σχολείο της Φινλανδίας μέσω Προγράμματος Erasmus+

09:25 20/5/2024 - Πηγή: Sch

Στη Φινλανδία, γνωστή για το προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημά της και τον πολιτιστικό πλούτο της, φιλοξενήθηκε μια ομάδα από επτά καθηγήτριες του 6ου Γυμνασίου Λάρισας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ του σχολείου μας με Kωδικό 2023-1-EL01-KA121-SCH-000129483 ως διαπιστευμένο σχολείο με Kωδικό διαπίστευσης 2020-1-EL01-KA120-SCH-000094713. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα της εκπαίδευσης αποτελεί πυρήνα της δράσης του προγράμματος Erasmus+ και η συγκεκριμένη δράση αποτελεί παράδειγμα της διασυνοριακής συνεργασίας και της ενίσχυσης της εκπαιδευτικής εμπειρίας που είναι βασικοί στόχοι του σχολείου μας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να βιώσει την περίφημη εκπαιδευτική πραγματικότητα της Φινλανδίας διδάσκοντας και παρακολουθώντας μαθήματα στο  σχολείο Harjunrinteen  στην πόλη Riihimäki.  Τρεις καθηγήτριες ανέλαβαν εργασίες διδασκαλίας (Teaching or training assignments), ενώ τέσσερις παρακολούθησαν μαθήματα (Job shadowing) σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης. Οι κ. Εξάρχου Ασημίνα, Φιλόλογος, Κουτσιώνα Άννα, καθηγήτρια Aγγλικής γλώσσας, και Σιμογιάννη Σταματία, επίσης καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας, ανέλαβαν τη διδασκαλία αλλά και τη συνδιδασκαλία των αντικειμένων τους σε Φινλανδούς μαθητές αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις και προκαλώντας συζητήσεις σύγκρισης ανάμεσα στο ελληνικό και στο φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα.  Οι κ. Βοζινίδου Ελένη, καθηγήτρια Γερμανικής γλώσσας,  Ζησούλη Γεωργία, Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής, Καλφούντζου Σταυρούλα, Τεχνολόγος, και Πατσιατζή Δέσποινα, Θεολόγος, παρακολούθησαν μαθήματα διερευνώντας το φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα και στις επτά συμμετέχουσες να εμβαθύνουν σε θέματα όπως η ρομποτική, το STEM και η διδασκαλία σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, αντλώντας γνώσεις και πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι καθηγήτριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Φινλανδίας Ελσίνκι και να γνωρίσουν τον Φινλανδικό πολιτισμό και τρόπο ζωής προσθέτοντας μια πολιτιστική και πολιτισμική διάσταση στην εμπειρία τους. Ο επιβλητικός Λουθηρανικός καθεδρικός ναός Tuomiokirkko με το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα και τα πολλά σκαλιά, ο εντυπωσιακός ορθόδοξος Ρωσικός καθεδρικός ναός Uspenski χτισμένος με κόκκινα τούβλα, του οποίου οι τρούλοι φαίνεται να χρυσίζουν, η περίφημη Εκκλησία των Βράχων Temppeliaukio που λειτουργεί και ως συναυλιακός χώρος χάρη στην υπέροχη ακουστική της, το φρούριο – νησί Suomenlinna χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τα μουσεία τέχνης Ateneum και Kiasma και η απίστευτη, υψηλής ποιότητας, καινοτόμος Δημόσια Βιβλιοθήκη Oodi (από την ελληνική λέξη «Ωδή», ώστε να αντικατοπτρίζει τον ρόλο της βιβλιοθήκης ως ύμνο στον πολιτισμό, τη γνώση και τη δημοκρατία) κατασκευασμένη ακριβώς απέναντι από το Eduskuntatalo (Κοινοβούλιο) για να συμβολίζει τη διασύνδεση μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών, είναι ορισμένα από τα αξιοθέατα της πόλης που εντυπωσίασαν την ελληνική αποστολή. Η εκπαιδευτική επίσκεψη στη Φινλανδία συνέπεσε και με τον εορτασμό του Vappu. Η παρακολούθηση του συγκεκριμένου έθιμου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Μαΐου και σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για τις συμμετέχουσες να ανακαλύψουν την πολυδιάστατη φύση της φινλανδικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η παρουσία των επτά καθηγητριών του 6ου Γυμνασίου Λάρισας στη Φινλανδία αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα της διαπολιτισμικής συνεργασίας και της εμπλοκής στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ανάμεσα στα δύο σχολεία ενισχύει τους στόχους του προγράμματος Erasmus+ και δημιουργεί μια «πλατφόρμα» για τη συνεχή βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sch