Κορωνοϊός: Προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων: Προσοχή συνιστούν οι ειδικοί ενόψει και της Πρωτοχρονιάς

Ανησυχία προκαλεί σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εφιστώντας την προσοχή στην τήρηση των μέτρων ενόψει και της Πρωτοχρονιάς. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ σε περιοχές της χώρας για τις οποίες ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.047 νέα κρούσματα, 58 θανάτους και 

458 διασωληνωμένους, με τους ειδικούς να περιγράφουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα ως πτωτική, ωστόσο με “επώδυνους βραδείς ρυθμούς”. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, υπολογίζεται ότι συνολικά σήμερα έχουμε περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στη Θεσσαλονίκη. “Η επιδημία παραμένει το ίδιο, ίσως και περισσότερο επικίνδυνη” τόνισε χαρακτηριστικά χθες o επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Χθες ανακοινώθηκε παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής καθώς και για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί.

Ειδικά για τους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ωστόσο, ευτυχώς δεν δείχνει αύξηση όπως την προηγούμενη εβδομάδα αλλά οριακή υποχώρηση.

Για την περιοχή της Μάνδρας-Ειδυλλίας, αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων μέτρων.

Παράλληλα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα Τετάρτη (30/12) στις 6 το πρωί και για δέκα μέρες στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή. Συγκεκριμένα  αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα: Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του χωριού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας. Από τις 6 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί της επομένης απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του χωριού. Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών. Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ).

Σχετικά με την τοπική ενότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Π.Ε. Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, ενώ σήμερα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση αν θα παραταθούν ή θα λήξουν τα πρόσθετα μέτρα που λήγουν την Πέμπτη το πρωί.

Στο μεταξύ το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και στην Κάλυμνο.

Προσοχή και την πρωτοχρονιά

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, ισχύουν και για την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, και την Πρωτοχρονιά γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ, χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του 1 ατόμου ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς Ναούς τα 50 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

«Κατανοούμε την κόπωση που υπάρχει και αντιλαμβανόμαστε την αδημονία των συμπολιτών μας να υπάρξει άρση των μέτρων το ταχύτερο δυνατό. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει σταδιακά άρση κάποιων μέτρων, με συγκεκριμένο σχέδιο και λαμβάνοντας όπως πάντα υπόψη τα υγειονομικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών», επισήμανε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Δεν αλλάζουμε την συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, παρά την σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας και την πτωτική πορεία της επιδημίας στην επικράτεια”, ανέφεραν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και οι δύο επιστήμονες έδωσαν έμφαση στην τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. ενώ η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε: «Εάν δεν τηρηθούν οι συστάσεις για μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού θα γεμίσουν και πάλι, ξαφνικά και άδικα μετά από τόσους κόπους, τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Ειδικά τώρα που βλέπουμε ότι ήρθε η αρχή του τέλους με τον ερχομό του εμβολίου». Υπενθύμισε ότι οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και μη καλά αεριζόμενους, όπως τα σπίτια, αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για τον ιό να μεταδοθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα