Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία
Οι πάγοι λιώνουν, τα δάση καίγονται, αρκετά έμβια όντα βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει ημερομηνία λήξης για την αλόγιστη δραστηριότητα του ανθρώπου επί της Γης. Τα τελευταία χρόνια έχουν προβληθεί δεκάδες ταινίες που δραματοποιούν τα επακόλουθα της κλιματικής αλλαγής και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του πλανήτη. Για πολλούς όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο μοιάζουν με παραγωγές του Χόλιγουντ που βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα.
Οι New York Times,
«Η κλιματική αλλαγή είναι βέβαιο ότι προκαλεί τεράστιες αλλαγές στην εποχικότητα, τη γεωγραφική κατανομή αλλά και την ένταση της εκδήλωσης επανεμφανιζόμενων αλλά και νέων επιδημιών από βακτήρια και ιούς, όπως ο SARS-CoV-2», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμοξιολόγων, Αθανάσιος Τσακρής. «Στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες επιδημίες και πανδημίες, λοιπόν, αν δεν συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει στον πλανήτη και, κυρίως, αν δεν αλλάξουμε το πώς βλέπουμε το περιβάλλον και τη δική μας θέση σ’ αυτό: ως κρίκο στην αλυσίδα της φύσης και όχι ως ρυθμιστή και εξουσιαστή των πάντων» συμπληρώνει.
Κάθε χρόνο οι άνθρωποι εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την ανανέωση του οικοσυστήματος. Από τον ορυκτό πλούτο μέχρι τα ψάρια και τα βοοειδή. Για παράδειγμα, η μικρότερη κατανάλωση κρέατος, ζωικού γάλακτος, τυριών και γιαουρτιών φαίνεται ασήμαντη. Μπορεί όμως να επιφέρει: μεγάλη εξοικονόμηση καλλιεργήσιμης γης, υδάτινων πόρων, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αποκαταστήσει τα δάση και την άγρια φύση, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Μέχρι το 2050 τα δυο τρίτα του ανθρώπινου πληθυσμού υπολογίζεται να κατοικούν σε αστικές και περιαστικές περιοχές, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες θέσεις εργασίας. Η εξέλιξη αυτή όμως αναμένεται να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα αν η οικονομία δεν αλλάξει ρότα και αν οι άνθρωποι δεν υιοθετήσουν νέες συνήθειες.
Σήμερα, πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται στις πόλεις, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το μοντέλο της «γραμμικής» οικονομίας που επικρατεί (λήψη πόρων – κατασκευή – απόρριψη), και στο οποίο βασίζονται οι περισσότερες οικονομίες μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, δεν είναι πλέον βιώσιμο. Παρόλη την παγκόσμια ανησυχία, οι δεσμεύσεις των κρατών για μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι ικανές να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στο στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2100. Το σενάριο των 3 βαθμών Κελσίου φαίνεται πλέον πιθανότερο, τη στιγμή που είμαστε ήδη περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου.
Στην Ελλάδα, οι πρώτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -σύμφωνα με μελέτες- θα φανούν στον «πνεύμονα» της χώρας, τα δάση του Ολύμπου. «Η κωνοφόρα περιοχή θα αρχίσει να ανεβαίνει προς τα πάνω», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος ερευνητής και πρώην διευθυντής του ινστιτούτου περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης. Αυτή είναι μια από τις επιπτώσεις στη χώρα μας.
«Φανταστείτε το 2023-2024 για παράδειγμα να εξαφανιστούν οι μουσώνες από τον Ινδικό Ωκεανό, οι οποίοι τροφοδοτούν γύρω στα 2,5 με 3 δισεκατομμύρια κόσμο. Είναι το ψωμί τους, το φαγητό τους. Περιμένουν να καλλιεργηθεί από τους μουσώνες και είναι η μοναδική πηγή για βιοπορισμό. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα μετακινηθεί. Και αυτό που βλέπετε λόγω του πολέμου στη Συρία, τους μετανάστες που έρχονται στα ελληνικά παράλια πολλαπλασιάστε το επί εκατό. Επί χίλια, επί ένα εκατομμύριο για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε», προσθέτει ο Μ. Πετράκης.
Η πανδημία Covid-19 σε ένα βαθμό φρέναρε την περιβαλλοντική μόλυνση. Είναι ενδεικτικό πως λόγω της καραντίνας η Κίνα-μέσα σε δυο μήνες- είδε βελτίωση στην ποιότητα του αέρα και έτσι απέτρεψε το θάνατο 4.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών, όπως και 73.000 χιλιάδων ενηλίκων άνω των εβδομήντα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Όμως, η επιβράδυνση της οικονομίας όπως είναι δομημένη σήμερα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Τη βασική ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις των κρατών για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν τα επόμενα χρόνια, όσον φορά τις μεγάλες βιομηχανίες, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Ευθύνη βέβαια έχει και ο καθένας από εμάς, λένε οι ειδικοί. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα ξεκινήσει ένα ταξίδι με το αεροπλάνο θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά. Όπως και όταν χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο για μια απόσταση που καλύπτεται με τα πόδια, το ασανσέρ για έναν ή δυο ορόφους, πλαστικές σακούλες από το σούπερ μάρκετ και ούτω καθεξής. Η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από ολόκληρη την ανθρωπότητα και ολόκληρη η ανθρωπότητα εξαρτάται από το περιβάλλον.
Το άρθρο Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βίτσια και χυδαιότητες στο καμαρίνι του Πέτρου Φιλιππίδη
- Πετρετζίκης: Αυτή είναι η γυναίκα που θα του χαρίσει το πρώτο του παιδί!
- Χαϊκάλης για καταγγελία Αραβή: Της ζητάω συγγνώμη - Δεν ακυρώνω όσα λέει
- Ο πλανόδιος πωλητής που είχε πολυκατοικίες και έμενε σε διαμέρισμα στο Μανχάταν
- Ο Παύλος Χαϊκάλης απαντά στις καταγγελίες της Ηλιάνας Αραβή: «Ήμουν ερωτευμένος μαζί της, ζητώ δημόσια συγγνώμη»
- Δημήτρης Λιγνάδης: Η άνοδος και η πτώση από τον θρόνο του Εθνικού Θεάτρου
- Θύελλα αντιδράσεων για το τραπέζι Μητσοτάκη με 30 άτομα στην Ικαρία
- Ινδία: Κατέρρευσε τμήμα παγετώνα των Ιμαλαΐων - Αγνοούμενοι 150 εργάτες
- Αυτοδιοικητικός λαθροκυνηγός απείλησε θηροφύλακα με όπλο
- Ολυμπιακός: Ο Έλληνας διεθνής που... τρελαίνει το λιμάνι (photos)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις tomanifesto
- Χέδερ Κόνλεϊ: Οι ΗΠΑ διαφωνούν για δύο κράτη στην Κύπρο
- Εμβολιασμοί: Αλλαγή της στρατηγικής για να ανοίξει η οικονομία
- Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μετά τα νέα μέτρα
- 43 νέες στάσεις λεωφορείων στον Δήμο Αχαρνών
- Ο Παύλος Χαϊκάλης απαντά στις καταγγελίες της Ηλιάνας Αραβή: «Ήμουν ερωτευμένος μαζί της, ζητώ δημόσια συγγνώμη»
- Basket League: Αναβλήθηκε και επισήμως το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός
- Μεγάλη συμμετοχή στην τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία της ΟΝΝΕΔ
- «Εφυγε» ο Λέον Σπινκς, ο πυγμάχος που πήρε «το στέμμα» του Μοχάμεντ Αλι
- Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της καθαριότητας στην Αθήνα

- Τελευταία Νέα tomanifesto
- Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία
- 43 νέες στάσεις λεωφορείων στον Δήμο Αχαρνών
- Basket League: Αναβλήθηκε και επισήμως το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός
- Μεγάλη συμμετοχή στην τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία της ΟΝΝΕΔ
- Ο Παύλος Χαϊκάλης απαντά στις καταγγελίες της Ηλιάνας Αραβή: «Ήμουν ερωτευμένος μαζί της, ζητώ δημόσια συγγνώμη»
- Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της καθαριότητας στην Αθήνα
- Χέδερ Κόνλεϊ: Οι ΗΠΑ διαφωνούν για δύο κράτη στην Κύπρο
- «Εφυγε» ο Λέον Σπινκς, ο πυγμάχος που πήρε «το στέμμα» του Μοχάμεντ Αλι
- Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μετά τα νέα μέτρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γνωρίστε την 5μελή οικογένεια που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Επιβράβευσε τον... MVP - Τον «έδεσε» στο ΣΕΦ
- Lockdown: Πώς μπορείτε να μετακινηθείτε εκτός νομού – Ποια έγγραφα χρειάζεστε
- Ακίνητα: Ανατροπή! Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
- Κρήτη: «Καμπάνα» σε δυο καταστήματα στο Ηράκλειο
- Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία
- Πάτρα: Η έκπληξη του Παναθηναϊκού στον 9χρονο με κορωνοϊό
- Πάτρα- Κορωνοϊός: Βγήκε από τη ΜΕΘ ο 9χρονος Μάριος! Χαμόγελα μετά τη μάχη
- Απίστευτα… τυχερή γάτα χάθηκε στη Βόρεια Κορέα και επανενώθηκε με την οικογένειά της στις ΗΠΑ μετά από μήνες