Στην εξωστρέφεια επενδύει ο Πρωθυπουργός

Στην προσέλκυση επενδυτών αλλά και τουριστών επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλοντας την Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα ως ασφαλή προορισμό. Ο πρωθυπουργός υιοθετεί εξωστρεφή πολιτική και γίνεται ο ίδιος πρεσβευτής της χώρας με συνεντεύξεις και παρεμβάσεις.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Παπαχλιμίντζου για το parapolitika.gr, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο μόνος ξένος ηγέτης που θα συμμετάσχει

στο τριήμερο διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού τέσσερις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες (Tagesspiegel, Die Zeit, Handelsblatt, Wirtschafts Woche), με τίτλο «Ευρώπη 2021». Θα μιλήσει για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση της πανδημίας η κυβέρνηση, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να ανατάξει την οικονομία μετά το πέρας της κρίσης, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με επενδύσεις σε ψηφιακά έργα και στην πράσινη ανάπτυξη. Πέραν του κ. Μητσοτάκη, ομιλητές είναι Γερμανοί υπουργοί, στελέχη επιχειρήσεων και δημοσιογράφοι. Σημαντικό «όπλο» για την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας του πρωθυπουργού είναι και η έναρξη υλοποίησης της πρότασης που έχει καταθέσει για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με την υποστήριξη της Κομισιόν, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών για ιατρικούς λόγους.

Παράλληλα, τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη σε μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, στοχεύοντας εκ νέου στους διεθνείς επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και επιχειρηματίες. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει αποσπασματικό χαρακτήρα. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο παγκόσμιας κυκλοφορίας περιοδικό Monocle, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαπνέεται σήμερα από μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση, καλλιεργεί μια νέα εικόνα στο εξωτερικό βασιζόμενη στο ταλέντο και στις αναξιοποίητες δυνατότητές της, ενώ παράλληλα δρομολογεί το μετασχηματισμό της οικονομίας της και ανοικοδομεί τη χαμένη εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και στο κράτος. «Την προηγούμενη χρονιά ήρθαμε αντιμέτωποι με προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην πανδημία. Αντιμετωπίσαμε σοβαρά ζητήματα με την Τουρκία, αλλά και στο μεταναστευτικό. Ήταν σαν να ήμασταν διαρκώς σε καθεστώς διαχείρισης κρίσεων. Αλλά η ελληνική κοινωνία πραγματικά επέδειξε ενότητα, ειδικά κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας. Η εθνική μας αυτοπεποίθηση τονώθηκε πάρα πολύ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και στο Bloomberg News

Με αναφορά στις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τον αρχισυντάκτη του Bloomberg News ξεκίνησε δύο μέρες αργότερα η συζήτηση όπου έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός κατά τη διαδικτυακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum. «Αξίζει να υπενθυμίσουμε πόσο καλή είναι η επίδοση της Ελλάδας. Εάν η Δύση έχει υπάρξει γενικά κακή στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει χάσει -δυστυχώς- 5.600 ανθρώπους, όμως σε πληθυσμό 10,4 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων μόλις που υπερβαίνει τους 500», σημείωσε ο John Micklethwait κατά την έναρξη της συζήτησης.

Ο ρόλος του Άλεξ Πατέλη

Παράλληλα, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε προ ημερών σε στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ανέλυσε τον τρόπο που εξελίσσεται ο εμβολιασμός στη χώρα μας και τη διαδικασία που σχεδίασε και υλοποιεί η κυβέρνηση. «Η ‘σπατάλη’ δόσεων είναι μόλις 0.4%, έναντι 10% που είναι το διεθνές στάνταρ, με το 98% των ραντεβού για εμβόλιο να υλοποιείται», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Πατέλης, δείχνοντας την τεχνοκρατική προσέγγιση που επιχειρεί η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα (σ.σ. η αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων γίνεται τακτικά από το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού).

Το άρθρο Στην εξωστρέφεια επενδύει ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα