Έρευνα Metron Analysis: Υποχωρεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα
Σε πυλώνα κοινωνικής στήριξης αναδεικνύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis που παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Η έρευνα έγινε στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου, είναι πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων.
Γιατροί, φαρμακοποιοί και νοσηλευτές, βρίσκονται ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών, ενώ το αντιεμβολιαστικό κίνημα υποχωρεί.
«Παρά την ψυχολογική και λογική νίκη των εμβολίων, υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονικό τέλος της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Φαναράς και πρόσθεσε: «Ενώ τον περασμένο Απρίλιο οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την πανδημία, τώρα για τους περισσότερους το τέλος αυτής της ιστορίας γίνεται θολό και απροσδιόριστο».
Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογική ζωή μετά το 2021, όταν τον Σεπτέμβριο αυτό το ποσοστό ήταν στο 32%. Μόνο στις ηλικίες από 65 ετών και άνω οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί η κρίση αυτή να αντιμετωπισθεί συντομότερα. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 83% απαντά “μάλλον ναι” στο σχετικό ερώτημα και το 13% μάλλον όχι, ενώ ένα 4% απαντά “δεν ξέρω δεν απαντώ”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ένα σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται από το 37% και συντελεί στην αίσθηση αβεβαιότητας είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι αργός, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων, ενώ ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζει το 31%, είναι ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού και αμφιβολίες για το εάν μπορούν τα εμβόλια και το 24% εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν έχει διαχειριστεί σωστά την κατανομή των εμβολίων ενώ ένα 5% θεωρεί ως πρόβλημα την διαφορετική ποιότητα των εμβολίων.
«Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες που προκαλεί το απροσδιόριστο της εξόδου από την κρίση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξακολουθεί να είναι ισχυρό στην συνείδηση της κοινής γνώμης και αποτελεί πυλώνα στήριξης της κοινωνίας. Πάνω από δυο στους τρεις, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ είναι ισχυρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε ο κ. Φαναράς.
Στην ερώτηση για το ποιοι βοηθούν περισσότερο, υψηλά στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί. Χαμηλές επιδόσεις σημειώνουν, οι δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες και οι ιερωμένοι.
Στην ερώτηση για το εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις διαμαρτυρίες της Εκκλησίας κατά των μέτρων περιορισμού των συμμετεχόντων στις ακολουθίες, ένα 22% συμφωνεί, ενώ ένα 76% διαφωνεί. Στην ερώτηση για το εάν τα ΜΜΕ βοηθούν ή όχι στη σωστή ενημέρωση, το 31% πιστεύει ότι βοηθούν και το 66% ότι δεν βοηθούν. Την περασμένη άνοιξη, ειδικά η τηλεόραση είχε ενισχύσει και το κύρος της και την τηλεθέαση της αλλά σταδιακά φαίνεται ότι αυτό πέφτει, και πέφτει κυρίως στην κεντροαριστερά και την Αριστερά αλλά υπάρχουν και ηλικιακές διαφοροποιήσεις. Οι μικρότερες ηλικίες κρατούν αποστάσεις.
Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 43% πιστεύει ότι η ΕΕ βοηθά ουσιαστικά τις χώρες και τους πολίτες, και το 54% ότι δεν βοηθά.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό, αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης. Η ιδεολογική και η ηλικιακή παράμετρος διαφοροποιούν τις απόψεις. Η κοινή γνώμη φαίνεται διαμοιρασμένη. Όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο πιο δυσαρεστημένος δηλώνει. Στο ερώτημα εάν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία είναι θετικός ή αρνητικός, το 50% πιστεύει ότι είναι θετικός και το έχει θετική άποψη και το 45% ότι είναι αρνητικός.
«Θέλω να θυμίσω ότι οι αξιολογήσεις που είχε την περασμένη Άνοιξη, ακόμη και στο ευρωβαρόμετρο, ήταν πάρα πολύ υψηλές, ξεπερνούσαν και το 75%» τόνισε ο κ. Φαναράς.
Στις ηλικίες από 17 έως 34 ετών το 63% χαρακτηρίζει αρνητική την κυβερνητική πολιτική ενώ το 32% την αντιμετωπίζει θετικά, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 67% την αντιμετωπίζει θετικά και το 30% αρνητικά. Στην κεντροαριστερά μόλις το 25% την αξιολογεί θετικά, ενώ στην κεντροδεξιά, το 85% την αξιολογεί θετικά.
Τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή. Στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθάνε ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθάνε και το 44% ότι δεν βοηθάνε, ενώ την περασμένη Άνοιξη στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου, ήταν 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.
Στο ερώτημα εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, ο ένας στους δυο πολίτες, το 49% την εμπιστεύεται και το 46% δεν την εμπιστεύεται.
«Θεωρώ το 49% πολύ υψηλό ποσοστό χωρίς να υποτιμώ στις σημερινές συνθήκες ότι το 46% που στέκεται απέναντι, και είναι σημαντικό το πως θα μπορούσε να υπάρξει ενιαία στάση και ομοψυχία για την αντιμετώπιση της συγκυρίας», σημείωσε ο κ. Φαναράς.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις.
Το 31% πιστεύει ότι βοηθούν με την κριτική τους να βελτιωθούν τα πράγματα και το 66% ότι δεν βοηθούν.
Τέλος, το 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των μέτρων. Το 52% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 45%.
Το 68% πιστεύει πως η αντιπολίτευση χειρίζεται με μικροκομματικό τρόπο το ζήτημα της πανδημίας και το 29% έχει αντίθετη γνώμη, το 46% εκτιμά ότι η αντιπολίτευση παρά την ρητορική της υποστηρίζει τα δύσκολα μέτρα και διευκολύνει την κυβέρνηση ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 50%.
Το 51% είναι υπέρ της καθιέρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, και το 44% είναι κατά, 4
Στον τομέα της οικονομίας το 41% έχει την αίσθηση ότι τα οικονομικά του καθενός θα χειροτερέψουν από τώρα έως το τέλος της πανδημίας ενώ για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις το 87% πιστεύει ότι θα χαριστούν όλες.
Σε ότι αφορά την προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια, το 49% πιστεύει πως πρέπει να δοθεί στην οικονομική ανάπτυξη το 31% στην κοινωνική δικαιοσύνη, και το 19% στην προστασία του περιβάλλοντος.
Για τις επιπτώσεις της πανδημίας το 65% πιστεύει ότι θα είναι στην Οικονομία το 57% στα κοινωνικά δικαιώματα το 54% στην Επικοινωνία και το 52% στις ελευθερίες.
Τέλος, αναφορικά με την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το 86% πιστεύει ότι απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ενώ μόνο το 12% θεωρεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά όπως είναι και το 83% θεωρεί πως το δημοκρατικό πολίτευμα είναι το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης που υπάρχει.
Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρεμβάσεις έκαναν η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ο Γιάννης Βούλγαρης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής ΤτΕ, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης Πανεπιστημίου Πειραιά, και ο Γρηγόρης Φαρμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία στατιστικής Agilis
The post Έρευνα Metron Analysis: Υποχωρεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ματθίλδη Μαγγίρα: «Κλείδωσε την πόρτα και ξεκίνησε να αυτοϊκανοποιείται»
- Κορονοϊός: Έρχονται «πράσινα» ψηφιακά πιστοποιητικά για ελεύθερη μετακίνηση – Τα κριτήρια
- Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
- Δερμιτζάκης: Το lockdown δεν είναι αρκετό, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο
- Μεσοθηλίωμα: Ένας επιθετικός καρκίνος με δυσμενή πρόγνωση
- Μητσοτάκης: 6 νέα μέτρα για 500.000 επιχειρήσεις
- Ο...πεθερός Ερντογάν: Όσες φορές μιλάτε για τον γαμπρό μου, τόσες να πέσουν πέτρες στα κεφάλια σας
- Survivor: Έντονος καβγάς ανάμεσα σε Παππά και Κόρομι - «Τέτοιες εκφράσεις δεν επιτρέπονται»
- Θεσσαλονίκη: Oλοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ - Έγιναν 33 προσαγωγές (pics & vids)
- Σπύρος Μπιμπίλας: Το περιστατικό που τον έχει στιγματίσει από μικρό παιδί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Ψηφιακά θα γίνεται η έναρξη ατομικής επιχείρησης
- Λάρισα: Τουλάχιστον 120 οικίσκοι αναμένονται για τους σεισμόπληκτους
- Έρευνα Metron Analysis: Υποχωρεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα
- ΗΠΑ: Αλματώδης αύξηση του δείκτη θνησιμότητας το 2020 λόγω της πανδημίας
- Ιστορικών διαστάσεων μείωση γεννήσεων λόγω της πανδημίας στην Ευρώπη
- Τελευταία Νέα The President
- Έρευνα Metron Analysis: Υποχωρεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα
- ΗΠΑ: Αλματώδης αύξηση του δείκτη θνησιμότητας το 2020 λόγω της πανδημίας
- Ψηφιακά θα γίνεται η έναρξη ατομικής επιχείρησης
- Ιστορικών διαστάσεων μείωση γεννήσεων λόγω της πανδημίας στην Ευρώπη
- Λάρισα: Τουλάχιστον 120 οικίσκοι αναμένονται για τους σεισμόπληκτους
- Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου
- Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» από το ΜΕΙΖΟΝ Ensemble ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσω streaming
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν “πέρασε” το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας
- Yπ.Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων: Απαράδεκτα τα μικροπολιτικά παιχνίδια με την παιδική προστασία
- Κ.Σκρέκας: Σημαντική η νέα επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τους έπεσε η Corvette από το ανυψωτικό μέσα σε συνεργείο!
- Γερμανία: Ακυρώθηκαν επτά υπαίθρια μουσικά φεστιβάλ
- Βόλεϊ: MVP της 7ης αγωνιστικής η Κουτσιούκη
- Οι υγειονομικοί κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από κοροναϊό στο σπίτι τους παρά στο νοσοκομείο
- Σεισμός – Ελασσόνα: Το έδαφος βυθίστηκε κατά 30 εκατοστά στην Ποταμιά – Έρχονται 120 οικίσκοι
- Eρρικα Πρεζεράκου: Δείχνει για πρώτη φορά το χέρι της μετά το ατύχημα που είχε [εικόνα]
- Συγκλονίζει ο Γιάννης Καλλιάνος: «Ο αδερφός μου απέκτησε σακχαρώδη διαβήτη από τον κορωνοϊό και υγρό στην καρδιά» [βίντεο]
- Κορωνοϊός -Αυστραλία: Πακέτο στήριξης 928 εκατ. δολ. για τουρισμό και αεροπορικές -Η επόμενη μέρα
- Κορονοϊός στην Κρήτη: Προειδοποιήσεις για να μην ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση
- Συμμετοχή του δήμου Πρέβεζας στο νέο Εθνικό Σχέδιο Πόσιμου Νερού