Η μετάβαση της κοινωνίας σε μια νέα εποχή – Γράφει η Μίκα Πανάγου

Ενώ η ταχύτητα των ωρών, των ημερών και του χρόνου γενικότερα παραμένει ίδια, δεν συμβαίνει το ίδιο στις συνθήκες διαβίωσης σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όλοι έχουμε βιώσει βαθιά μέσα μας την μετακίνηση της κοινωνίας σε μια νέα εποχή. Αν βάζαμε τίτλο θα μπορούσαμε να την πούμε εποχή COVID, εποχή απομόνωσης, εποχή δυσμενών συνθηκών διαβίωσης και ο καθένας να έβαζε έναν δικό του τίτλο όπως το έχει βιώσει ατομικά. Η βιτρίνα είναι η πανδημία όμως πίσω από αυτήν κρύβονται άλλες κοινωνικές και ψυχολογικές «μεταλλάξεις».

Της

Μικάς Πανάγου *     

Αν χρησιμοποιούσαμε την όσφρηση θα λέγαμε μυρίζει φόβος, θυμός, άγχος καθώς καλεστήκαμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα να περιοριστούμε στο σπίτι μας και να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Η διασκέδαση κρινόταν απαγορευτική, η ανθρώπινη επαφή επικίνδυνη, η κάλυψη του προσώπου υποχρεωτική. Η ρουτίνα των ανθρώπων κάθε ηλικίας χτιζόταν πίσω από μια οθόνη και όταν δόθηκε πράσινο φως για τον απεγκλωβισμό, υπήρχαν προϋποθέσεις, ο κόσμος ξαφνικά διχάστηκε σε δυο υποομάδες, η κριτική μας για τον διπλανό μας ατελείωτη γεμάτη οργή.

Ο τρόπος επικοινωνίας μέσω και πίσω από μια οθόνη έχει ενισχυθεί, η δυσκολία, να ακούσει ο ένας τον άλλον και να υπάρξει πομπός και δέκτης, είναι μεγάλη σε πολλές περιπτώσεις. Με αποτέλεσμα αρκετοί να επιδιώκουν την εσωστρέφεια. Η καθημερινή αύξηση τιμών όλων των αγαθών διαβίωσης οδηγεί ταυτόχρονα στην αύξηση του άγχους. Είναι ένας βραχνάς για πολλούς ανθρώπους γιατί δεν υπάρχει εξίσωση του μισθού με τα έξοδα τους, συχνά αυτό μπορεί να επιφέρει αγχώδεις συμπεριφορές, αίσθημα φόβου για το αύριο. Το κεφάλαιο ανθρώπινες σχέσεις, οικογένεια, ζευγάρια μεγάλο και με επιπτώσεις. Για παράδειγμα ένα νέο ζευγάρι μπορεί να επιθυμεί τον ερχομό ενός μωρού αλλά να αγχώνεται ταυτόχρονα για τα οικονομικά του, οι έφηβοι έχοντας ίσως μπερδεμένα πρότυπα ζευγαριών στη ζωή τους και για το το ποιες αξίες και αρχές διακατέχουν μια σχέση, εγκλωβίζονται συχνά σε λανθασμένες επιλογές συντρόφων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους ενήλικες, πόσες φορές συναντήσατε να μπερδεύονται τα πρέπει με τα θέλω;

Θα ρωτήσει κάποιος ωραία τα παραδείγματα αλλά στην πράξη τελικά τι κάνουμε; Διανύουμε μια νέα εποχή, που έχουν «γκρεμιστεί» πολλά και ξανά χτίζονται από την αρχή, που θα επιλέξουμε με βάση την δίκη μας ατομική προσωπικότητα τι μας ταιριάζει και τι όχι, που θα παλέψουμε για τους στόχους μας και ας φτάσουμε μέχρι ένα σημείο, που δεν θα ξεχνάμε να ζούμε γιατί έχουμε όλοι δικαίωμα στη ζωή. Θα αφιερώσουμε λοιπόν χρόνο για εμάς κάνοντας διάλειμμα από το καθημερινό μας πρόγραμμα, θα επαναστατούμε σε αυτούς που πρέπει και όταν πρέπει και όχι απλά γράφοντας και εκφράζοντας τον θυμό μας κάτω από ένα άρθρο που αφορά τον διπλανό μας. Θα επιλέξουμε να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε και μας ηρεμούν, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε δικαστές, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, ψυχίατροι. Η καλύτερη κριτική που έχουμε να κάνουμε είναι για εμάς, με στόχο την αυτοβελτίωση μας, την αυτογνωσία μας και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι ώστε σε αυτή την νέα εποχή να κυριαρχήσει μια θετική μεταμόρφωση της ανθρωπότητας.

Να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και δεύτερη αν χρειαστεί, να πετάξουμε όλα τα πρέπει που μας έχουν περάσει και να κρατήσουμε τα θέλω μας ζωντανά και μετά να πιάσουμε ένα χαρτί ώστε να τα σχεδιάσουμε και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για κάθε βήμα που ολοκληρώνει. Εμείς πρώτοι θα δώσουμε φροντίδα και αγάπη στον εαυτό μας. Είμαστε μέρος αυτής της νέας εποχής.

* Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία

The post Η μετάβαση της κοινωνίας σε μια νέα εποχή – Γράφει η Μίκα Πανάγου appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα