Η σχέση μας με το πλαστικό και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας

«Σήμερα ερχόμαστε πιο συχνά σε επαφή με το πλαστικό από ό,τι με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Αυτό είναι από μόνο του ανατριχιαστικό για το πού έχουμε φτάσει και αν σκεφτεί κανείς πόσο σύντομα ξεκινήσαμε τη σχέση με το πλαστικό. Η κατανάλωση των προϊόντων μιας χρήσης ήταν ταυτόσημη με την ευημερία και την πρόοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, μόνο στην Ελλάδα καταναλώνουμε πάνω από ένα εκατομμύριο πλαστικά κύπελλα την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace,

τη στιγμή που μπορούμε να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα». Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, διευθυντής του τμήματος Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Heinrich Boll Stiftung, Μιχάλης Γουδής, παρουσιάζοντας την έρευνα του ιδρύματος σε ημερίδα, με θέμα «Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας Thess Clean, Thess Green.

Ρύπανση από το πλαστικό σε όλα τα στάδια ύπαρξής του

Ο κ. Γουδής, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το πλαστικό προκαλεί ρύπανση σε όλα τα στάδια της ύπαρξής του, από την εξαγωγή πετρελαίου και τη χρήση του αερίου που απαιτείται για να παραχθεί, ως τη χρήση και την διαχείρισή του μετά το τέλος της χρήσης του. «Αν δούμε πόσα τελικά από τα πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε ανακυκλώνονται τότε θα εκπλαγούμε αρνητικά», είπε και πρόσθεσε: «το πλαστικό παράγει τοξικές ουσίες από τη στιγμή που ξεκινάει η δημιουργία του μέχρι την παραγωγή αποβλήτου. Στην πορεία ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, είτε επειδή τρώμε μικροπλαστικά, είτε επειδή καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν συσκευασίες από πλαστικό, είτε επειδή φοράμε ρούχα που έχουν μέσα τους πλαστικό. Ό,τι και να σκεφτεί κανείς από την καθημερινότητά του είναι σε επαφή με το πλαστικό. Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει ποσότητα ίση με το μέγεθος μιας πλαστικής κάρτας κάθε εβδομάδα στη διατροφή του ανεξαρτήτως τι κάνει. Ακόμη και αν αποφασίσει ότι δεν θα πάρει τίποτε σε πλαστική συσκευασία. Δεν μπορεί να το αποφύγει γιατί κάτι στον κύκλο που δημιουργείται η τροφή έχει έρθει σε επαφή με το πλαστικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ρούχα».

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε ζήτημα αναγκαιότητας αλλαγής κουλτούρας, σχολίασε ότι το πλαστικό είναι μια περίπτωση που αποδεικνύει το αδιέξοδο της γραμμικής οικονομίας, και υπογράμμισε ότι μέσω της κυκλικής οικονομίας είναι απαραίτητο να περάσουμε στη λογική της βιωσιμότητας και της επανάχρησης που μπορούμε να κάνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να μειώσει την παραγωγή του πλαστικού σε μια χρονική στιγμή που η προσφορά του είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση παγκοσμίως.

Στο ίδιο πνεύμα, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σκαμνάκης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης, αναφέρθηκε στην αντίφαση ότι παράγουμε τόσα που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κάθε πολίτης της ΕΕ παράγει σχεδόν 4,5 τόνους αποβλήτων ετησίως από τα οποία τα μισά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

Να αυξηθεί η ορατότητα στις δημοσιογραφικές ιστορίες για την κυκλική οικονομία

Την ανάγκη να αυξηθεί η ορατότητα στις δημοσιογραφικές ιστορίες για την κυκλική οικονομία επισήμανε η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα. «Αυτές οι δημοσιογραφικές ιστορίες δεν έχουν μεγάλη ορατότητα, δεν έχουν έναν ισχυρό πρωταγωνιστή αλλά είναι πιο αφηρημένες και δυσκολεύουν τη σύνδεση του κοινού με αυτές. Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ορατότητά τους μπορούν να παρουσιάζονται τοπικές ιστορίες που μπορεί να μεταφερθούν σε παγκόσμια κλίμακα με τρόπο που θα αγγίζει το ευρύ κοινό» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Chorus Clusters επισήμανε ότι το Chorus Clusters είναι ουσιαστικά μια δικτύωση μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρηματικών μονάδων που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει ζητήματα ενεργειακής μετάβασης αλλά προσδιόρισε και νέους στόχους για να αναπτύξει και τα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας. Διατηρεί συνεργασίες με δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης ενώ έχει υποστηρικτικό ρόλο σε συνεργασίες επιχειρήσεων, αναλαμβάνει τη διαχείριση έργων που μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης και επιδιώκει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

The post Η σχέση μας με το πλαστικό και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα