Νέα μέτρα για τις ανατιμήσεις δρομολογεί η κυβέρνηση

Come back στη θετική ατζέντα έκανε το Μαξίμου τους δυο τελευταίους μήνες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάκαμψη της κυβέρνησης, σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της.

Η επιχείρηση αναστροφή του κλίματος, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, που ήδη αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις,  βρίσκεται σε εξέλιξη και το οικονομικό επιτελείο ήδη επεξεργάζεται τον οδικό χάρτη νέων στοχευμένων παρεμβάσεων μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού, με μοναδικό …αστερίσκο τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια.

Του Κώστα Πασίση

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα του Power

Pass και οι δικαιούχοι  έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και  να λάβουν αποζημιώσεις ύψους μέχρι και 600 ευρώ.

Χρήματα που θα πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους αρχές Ιουλίου.

Η κυβέρνηση δείχνει να επενδύει πολλά στο συγκεκριμένο μέτρο καθώς δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει πραγματική ανάσα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και όχι μόνο.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει παρέμβαση στη βενζίνη που έχει ξεφύγει των ανεκτών ορίων, ένα πρόβλημα που αναγνωρίζει η κυβέρνηση  και επιδιώκει αν όχι τη λύση του, μια ουσιαστική αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών το πιθανότερο σενάριο είναι η αύξηση του ποσού της επιδότησης από 30 έως 50 ευρώ που ήταν η πρώτη ανακοίνωση, στα 40 έως 60 ευρώ, με διεύρυνση του εισοδήματος στα 45.000 ευρώ καθαρά.

Και τα δυο μέτρα ενισχύουν το κοινωνικό αποτύπωμα της κυβέρνησης το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως ισχυρό χαρτί κατά τη διάρκειας της προεκλογικής περιόδου.

Στα καλά νέα του τελευταίου διμήνου προστίθεται η ανακοίνωση για το νέο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού. Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είναι ανοικτή και οι δικαιούχοι είναι 300.000 συμπολίτες μας.

Το βαρύ όπλο του Μαξίμου όμως είναι η καλή πορεία της οικονομίας. Η Ελλάδα βγαίνει  από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Και αυτό αποτελεί επιτυχία επειδή  ουσιαστικά κλείνει το  κεφάλαιο που  άνοιξε το 2010. Μια περιπέτεια η οποία κράτησε 11 χρόνια, 12 χρόνια.

«Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα θετικά νέα εντάσσεται και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος  «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους των Ταμείων ΕΤΠΑ και ΕΚΤ.

Η καλή πορεία της οικονομίας επιβεβαιώθηκε και από τους συνήθως φειδωλούς Γερμανούς. Ο Κρίστιαν Λίντνερ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας.

«Έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη και είμαστε βέβαιοι ότι κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να μετριάσουμε το αποτύπωμα της εισαγόμενης ακρίβειας στον οικονομικό βίο των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας το περίγραμμα της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Τα επόμενα βήματα

Το μοναδικό χαρτί που δε βγήκε μέχρι στιγμής στο Μαξίμου είναι η περιβόητη ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης. Η Ευρώπη για άλλη μια φορά εμφανίζεται ιδιαίτερα φειδωλή στο να ανοίξει το «θησαυροφυλάκιο» της.

Ωστόσο το Μαξίμου δείχνει να μην πτοείται και ετοιμάζει νέο, δικό του σχέδιο κοινωνικής αντεπίθεσης, με στόχο να ενισχύσει το πολιτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης (οκτώ μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ)  κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Το οικονομικό επιτελείο αυτή την περίοδο επιδίδεται σε δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας με   στοχευμένα μέτρα, που να μη δημιουργούν όμως επικίνδυνη τρύπα στον προϋπολογισμό.

Το plan b, με εθνικούς πόρους  ήδη τρέχει και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και συμπληρωματικές παροχές, αν παραστεί ανάγκη. Άλλωστε η δέσμευση του Πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

«Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες όσο χρειαστεί», έχει τονίσει πολλάκις στο παρελθόν.

Το Μαξίμου αναμένεται να κάνει νέα κίνηση μόλις αποκτήσει καθαρή εικόνα από τη βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός.

The post Νέα μέτρα για τις ανατιμήσεις δρομολογεί η κυβέρνηση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα