Το μορατόριουμ του A.Τσίπρα και ο φόβος για πρόωρες εκλογές

Άλλοθι για συντήρηση της πόλωσης και του διχασμού, δείχνει να αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας με την τελευταία  πρόταση του για «μορατόριουμ», μέχρι τη λήξη της υγειονομικής κρίσης. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν το έθεσε βέβαια τόσο ωμά, αλλά δια της πλαγίας οδού που οδηγεί όμως κατευθείαν στο προαναφερθέν συμπέρασμα.

Πίσω όμως από την πρωτοβουλία Τσίπρα, κρύβεται επιπλέον άλλη

μια «πονηρή» παράμετρος, ισοδύναμης πολιτικής βαρύτητας με την πρώτη. Η Κουμουνδούρου σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να χρεωθεί την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιου, λόγω των προσκλητηρίων σε διαδηλώσεις από τη νεολαία της. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για τα σχέδια της.

Του Κώστα Πασίση

«Την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, έχει η κυβέρνηση. Να δεχθώ ότι πρέπει να σταματήσουν. Με ποιου την πρωτοβουλία θα γίνει; Δεν πρέπει η κυβέρνηση να μην πυροδοτεί την ένταση;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Open.

«Τι είδους μορατόριουμ προτείνει ο κ. Τσίπρας; Ζητάει να σταματήσει να νομοθετεί η Βουλή;» αναρωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και συμπλήρωσε: «Να σταματήσει η κυβέρνηση να κυβερνά, υπό την απειλή ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις αν δεν γίνουν δεκτά όσα λέει; Ας αφήσει τα συνθήματα κι ας απαντήσει καθαρά».

Αριστερές πολιτικές «συνταγές»

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε μια πρόταση, που γνώριζε εκ των προτέρων ότι η κυβέρνηση θα πει όχι στη …συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι μια νέα στρατηγική της Κουμουνδούρου που έκανε ντεμπούτο τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν πρότεινε ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.

Όπως αναμενόταν η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα και ο Τσίπρας το γύρισε στο …κλέφτικο.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «μορατόριουμ», έχοντας προηγουμένως καταγράψει στο βιογραφικό του άλλες δυο πολιτικές ήττες, σε επίπεδο τακτικής που «τσαλάκωσαν» το προφίλ του στο εσωκομματικό πεδίο.

Η πρώτη ήλθε μόλις ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανακοίνωσε ότι σταματά την απεργία πείνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με την στάση της στην πιστή τήρηση του νόμου, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του αρχιτρομοκράτη.

Οι εξελίξεις όμως δικαίωσαν την κυβερνητική επιλογή.

Η δεύτερη αφορά την υιοθέτηση από την Κομισιον της πρότασης Μητσοτάκη για το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας, που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πιστοποιητικό επιπολαιότητας. Και σε αυτή την περίπτωση οι εξελίξεις δε δικαίωσαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και χθες αμύνθηκε με επίθεση στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς (ανοησία) για το εν λόγω πιστοποιητικό.

Απ ό,τι δείχνει η ρητορική του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που επενδύει πολιτικά στο …χάος, θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης επέλεξε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση παρά τη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό ο οποίος έκανε αλλεπάλληλα ανοίγματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Αλέξης Τσίπρας με την πολιτική κάλυψη που έδωσε στις πρόσφατες διαδηλώσεις αποπειράθηκε να γίνει ο επίδοξος ηγέτης των «νεοαγανακτισμενων» αλλά παράλληλα και ο εκφραστής όλης της κεντροαριστεράς.

Αυτό το ιδιότυπο σκηνικό στήνεται μεθοδικά επειδή η Κουμουνδούρου τρέμει το ενδεχόμενο να περάσει αναίμακτα το κάβο της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτή την περίπτωση φοβούνται πρόωρες εκλογές, με αναβαθμισμένο τον Πρωθυπουργό, που μεταφράζονται  σε νέα εκλογική πανωλεθρία.

The post Το μορατόριουμ του A.Τσίπρα και ο φόβος για πρόωρες εκλογές appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα