Ανδρουλάκης: Απαιτείται μία νέα ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας

«Απαιτείται μία νέα αρχιτεκτονική σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του, το πρωί, στη εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA».

«Δεν μπορείς να λες ότι είναι υπό ένταξη στην Ευρώπη -έστω τυπικά γιατί έχουν παγώσει όλα- μία χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και απευθύνει προκλήσεις εναντίον όλων των γειτονικών χωρών, προς την Ελλάδα μάλιστα με απειλή πολέμου.

Πρέπει, λοιπόν, να πάμε σε μία ειδική σχέση», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και εξήγησε τι εννοεί με αυτήν την πρότασή του:

«Να γίνει ένα τραπέζι διαλόγου Τουρκίας-Ευρώπης, ώστε στο νέο οικονομικό κείμενο οι σχέσεις να καθορίζονται οικονομικά με αυτοματοποιημένες κυρώσεις. Όταν η Τουρκία διαπράττει μία ενέργεια κατά των ευρωπαϊκών αξιών ή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απευθείας να επιβάλλονται κυρώσεις. Η Τουρκία χωρίς την Ευρώπη οικονομικά είναι ένας νάνος. Η Ευρώπη ζει την αγορά της Τουρκίας. Σε εμάς έρχονται πολλές εξαγωγές της Τουρκίας, δεν πάνε στη Ρωσία. Η Ευρώπη είναι ο πρωταγωνιστής της οικονομικής ζωής της γειτονικής χώρας. Άρα να υπάρχουν τέτοιες εμπορικές ρήτρες, ώστε να μπορούμε να πιέσουμε την Τουρκία ουσιαστικά και όχι θεωρητικά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας τονίζοντας πως «ένας Ερντογάν, που κινδυνεύει και έχει διαμορφώσει μία καθεστωτική λειτουργία, είναι επικίνδυνος και για τον λαό του και για τις γειτονικές χώρες» και συμπληρώνοντας ότι Τουρκία δεν είναι μόνο ο Ερντογάν. «Αν εξαιρέσουμε το φιλοκουρδικό κόμμα HDP που πολλές φορές έχει σταθεί απέναντι στις πολιτικές της ακρότητας, όπως για παράδειγμα όταν μετατράπηκε η Αγία Σοφία σε τζαμί, βλέπουμε ότι και ο κ. Κιλιτσντάρογλου πολλές φορές μιλά για 18 νησιά, άρα βλέπουμε ότι συνολικά, πέρα από τον Ερντογάν, υπάρχει μία όξυνση στην Τουρκία κατά των γειτονικών χώρων. Δηλαδή ο εθνικισμός πια είναι ένα κυρίαρχο φαινόμενο, το οποίο διαπαιδαγωγεί και την κοινή γνώμη», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επιπλέον, επανέλαβε τη σταθερή θέση ότι πρέπει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στη Τουρκία από τις χώρες της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως «δεν πρέπει να πωλείται ούτε μία ευρωπαϊκή σφαίρα στην Τουρκία όταν είναι παράγοντας αστάθειας από τον Νότιο Καύκασο, τη Μέση Ανατολή ως και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πριν δυο χρόνια κατάφερα πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει να υπάρξει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και μάλιστα το ψήφισε και το μισό πολιτικό σύστημα της Γερμανίας».

Για την εντεινόμενη ακρίβεια και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που απομειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρε ότι 1,1 δισ. των επιδοτήσεων προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 800 εκατομμύρια προέρχονται από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. «Μήνες ολόκληρους ήταν 400 εκατομμύρια, όταν εμείς λέγαμε ότι είναι πολύ περισσότερο, και ξαφνικά γίνονται 800 εκατομμύρια σε δύο μήνες. Φτιάχνουν τα νούμερα. Και είναι αδιανόητο να έχουν μια πολιτική που δίνει τη δυνατότητα στον πάροχο να έχει και αυτός υπερκέρδη. Ποιος τα πληρώνει όλα αυτά; Ο προϋπολογισμός. Ο ελληνικός λαός. Τα παίρνουν από τη μια τσέπη και τα βάζουν στην άλλη. Αυτός ο μηχανισμός δουλεύει για τους λίγους. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι είναι δίπλα στον πολίτη, αλλά είναι δίπλα στα συμφέροντα», υπογράμμισε.

Τόνισε, δε, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, ενώ σημείωσε πως καλπάζει πάλι το ιδιωτικό χρέος και παρουσίασε την πρόσφατη πρωτοβουλία του Κινήματος για 120 δόσεις για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και την εφορία. Ανακοίνωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα φέρει άμεσα νομοθετικό πλαίσιο εκ νέου προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς πλήττονται και η μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε πως για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε μία απαράδεκτη παρακρατική πράξη κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «μέσα από έναν μηχανισμό απορρήτου επιχειρεί να συγκαλύψει ένα σκάνδαλο».

The post Ανδρουλάκης: Απαιτείται μία νέα ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα