Φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ στη 2η θέση διεθνούς διαγωνισμού επιχειρηματολογίας για νέους ηγέτες

Τη δεύτερη θέση σε διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματολογίας κατέκτησε προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) ως μέλος μεικτής διατλαντικής ομάδας, αποτελούμενης από Ευρωπαίους και Αμερικανούς φοιτητές.

Πρόκειται για τη Δανάη Γεωργιάδου, η οποία συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματολογίας για νέους ηγέτες, που διοργάνωσε το George Washington University των ΗΠΑ σε συνεργασία με

την Ecole de Guerre της Γαλλίας. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχε, με άλλη ομάδα, και η Γεωργία Παυλούδη, επίσης φοιτήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ.

Οι δύο προπτυχιακές φοιτήτριες είχαν ν’ αντιμετωπίσουν φοιτητές/τριες από το King’s College London, το George Washington University, το University of Amsterdam και άλλα διεθνούς βεληνεκούς εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το προς συζήτηση θέμα ν’ αφορά τη ρύθμιση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού.

Φέτος, ο διαγωνισμός διεξήχθη διαδικτυακά και σε αντίξοες συνθήκες, λόγω πανδημίας, ενώ είχε διάρκεια ενός μόλις μήνα, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας. Επιπλέον, οι ομάδες ήταν μεικτές ώστε να προαχθεί ο διατλαντικός διάλογος και η συνεργασία, εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ρεβέκκα Παιδή, η οποία δεν κρύβει τη χαρά της για τη διάκριση.

«Είμαστε μια ενεργή κοινότητα και ως Τμήμα και ως Πανεπιστήμιο και παρά το γεγονός ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα δεν αφήνουμε τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες», τονίζει η κ. Παιδή για τη συμμετοχή των δύο φοιτητριών στον διαγωνισμό, ενώ σε σχέση με την κατάκτηση της 2ης θέσης επισημαίνει πως αναδεικνύει και την ποιότητα και τη σκληρή δουλειά των φοιτητριών και φοιτητών του Πανεπιστημίου, «για τους οποίους είμαστε πολύ περήφανοι».

Χαρούμενες τόσο για τη διάκριση όσο -κυρίως- και για την εμπειρία της συμμετοχής δηλώνουν οι δύο φοιτήτριες, με τη Δανάη Γεωργιάδου να επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι έπρεπε να ξεπεραστούν αρχικά κάποια πρακτικά θέματα, όπως η διαφορά ώρας ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και κάποια ζητήματα ουσίας, όπως η διαφορετική οπτική στα πράγματα, εντέλει η συνεργασία και ο συγκερασμός των απόψεων ήταν αυτός που έδωσε μια ολιστική προσέγγιση στο υπό συζήτηση θέμα και χάρισε στην ομάδα της τη 2η θέση.

«Η αρχική προσέγγιση του θέματος ήταν διαφορετική, ωστόσο ύστερα από συζήτηση αποφασίσαμε από κοινού στα περισσότερα θέματα», προσθέτει, για τη δική της εμπειρία στον διαγωνισμό, η Γεωργία Παυλούδη, η οποία προσεγγίζοντας το υπό συζήτηση θέμα εστίασε στην πρόληψη: «πώς δηλαδή θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές κι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα καταφέρει να εκπαιδεύσει σωστά τους πολίτες ώστε να μπορούν να έχουν κριτική σκέψη, να αντιλαμβάνονται τι είναι σωστό και λάθος, τι είναι fake news, ώστε να μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν πολύ πιο εύκολα τον βίαιο εξτρεμισμό στα social media». Στην εκπαίδευση εστίασε και η Δανάη Γεωργιάδου διαπιστώνοντας έλλειμμα στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα.

Οι φοιτήτριες, όπως όλοι οι συμμετέχοντες, είχαν δύο εβδομάδες να προετοιμαστούν και να παραδώσουν γραπτώς την πρότασή τους για τον διαγωνισμό, το κύριο μέρος του οποίου πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου, αποτελούμενο από τρεις γύρους και συνολική διάρκεια 5 ωρών. Οι κριτές ήταν στελέχη της Ecole de Guerre, που ήταν υπεύθυνοι τόσο να κρίνουν τις επιδόσεις των φοιτητών όσο και να δώσουν κατευθυντήριες οδηγίες για τη βελτίωση του διαλόγου.

Άλλωστε, στα διατλαντικά debates ο ποιοτικός διάλογος είναι το ζητούμενο και, όπως επισημαίνει η κ. Παιδή, σκοπό έχει η όλη διαδικασία να φέρει σε επαφή φοιτητές και φοιτήτριες από την Αμερική και την Ευρώπη και να τονωθεί το διατλαντικό πνεύμα. «Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία», προσθέτει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ, «οι φοιτητές/τριες αναπτύσσουν δεξιότητες. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να επιλύουν προβλήματα και να κάνουν υπομονή! Έχει ένα θετικό πρόσημο όλο αυτό κι αυτό είναι σημαντικό».

Να σημειωθεί ότι στον ίδιο διαγωνισμό, πριν από δύο χρόνια, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είχε κατακτήσει την πρώτη θέση.

The post Φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ στη 2η θέση διεθνούς διαγωνισμού επιχειρηματολογίας για νέους ηγέτες appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα