Η πολιτική αποτίμηση της ταφής στο Τατόι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του, τάφηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σορός του δέχθηκε τις τιμές που άξιζε στην πορεία της πολυκύμαντης και πολυτάραχης ζωής του, χωρίς η κηδεία να αφήσει πίσω της κάποιο ηχηρό και δύσκολα ερμηνεύσιμο μήνυμα, που θα σάστιζε το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Του Κώστα Πασίση

Παρότι δεν έγινε κάτι το τρομερά εκκωφαντικό πολιτικά, η κυβέρνηση έδειξε ότι ήθελε να «κλείσει» το γρηγορότερο δυνατό το σχετικό κεφάλαιο και τη συζήτηση για τα της κηδείας του πρώην

μονάρχη.

Αυτό έγινε ορατό από την ιδιαίτερα λιτή απάντηση του Γιάννη Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Η κηδεία έγινε με το δέοντα τρόπο. Οτιδήποτε άλλο εκφεύγει του θέματος», δήλωσε «κοφτά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας παράλληλα να απαντήσει σε άλλες σχετικές ερωτήσεις.

Εκ του αποτελέσματος, πάντως, όλη η τελετή, κύλισε ομαλά, χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο και επί της ουσίας δικαιώνει την ισορροπημένη πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού, που εκφράστηκε στο συλλυπητήριο μήνυμα του.

Προφανώς, όμως, η εσωκομματική συζήτηση που προηγήθηκε στρέσαρε το ηγετικό επιτελείο του Μαξίμου, που φοβήθηκε κάποια πολιτική εκτροπή σε μια κρίσιμη συγκυρία…

Τελικά, δεν υπήρξε κάποια μαζική συγκέντρωση υπουργών, βουλευτών και στελεχών, που θα έδινε αφορμή για περαιτέρω πικρόχολα σχόλια, κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για λόγους μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από την σύζυγο του Γεωργία, μετέβη στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου ήταν η σορός του εκλιπόντος χαιρέτισε  αλλά δεν προσκύνησε και αποχώρησε.

Από υπουργούς παρόντες στη κηδεία ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη οι οποίοι εκπροσώπησαν την κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ  Ασημακοπούλου και οι βουλευτές  Γιώργος Κουμουτσάκος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

Σε πολιτικό επίπεδο η παρουσία των προαναφερθέντων «γαλάζιων» θα μπορούσε να εκληφθεί ότι λειτούργησε και ως μια «βαλβίδα» αποσυμπίεσης, λόγω του εσωκομματικού διαλόγου, που προηγήθηκε στη ΝΔ αλλά και των πολυποίκιλων σχολίων για την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να ταφεί ο Κωνσταντίνος ως ιδιώτης.

Ένα έτερο πολιτικό συμπέρασμα, που προκύπτει από τη διαχείριση της κηδείας του τέως βασιλιά  είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφύλαξε το πολιτικό αφήγημα περί της προσέγγισης του «Κέντρου», πάνω στο οποίο στηρίζει τη στρατηγική του για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Στον «απόηχο» της βασιλικής κηδείας περιλαμβάνεται και η διαφορετική άποψη που φαίνεται ότι υπάρχει στους κόλπους της ΝΔ, για μια σειρά ζητημάτων, όπως της άναρχης διεύρυνσης του κόμματος, προς την κεντροαριστερά, όσο και αν κάποιοι θέλουν να υποβαθμίσουν το θέμα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι το πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, που παρευρέθηκε έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης για να αποδώσει το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα τέως βασιλιά. Ήταν μια αξιοσημείωτη παρουσία και σε ένα βαθμό αποτέλεσε έκπληξη

Οι ερμηνείες που δοθήκαν είναι ουκ ολίγες.

Κάποιοι πήγαν επειδή οι δηλώσεις των πολιτικών για τη στάση του πρώην μονάρχη άγγιξαν ευαίσθητες χορδές τους.

Ορισμένοι επειδή επιχειρήθηκε από πλευράς κυρίως της αντιπολίτευσης ένας εκμηδενισμός της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Ενώ κάποιοι συγκαταλέγονται στους συμπαθούντες του θεσμού της βασιλείας.

Τέλος να σημειώσουμε και τον επικήδειο λόγο του Παύλου ο οποίος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, αποφεύγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει πολιτική χροιά και να καπηλευθεί από τα κόμματα.

Η βασιλική οικογένεια δεν προκάλεσε την κοινωνία. Αντίθετα κινήθηκε με διακριτικότητα και έκλεισε ένα κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

The post Η πολιτική αποτίμηση της ταφής στο Τατόι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα