Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εκθέσει Το Salvator mundi του Ντα Βίντσι, το ακριβότερο έργο στον κόσμο

Αν δεν αξίζει ειδική αίθουσα για την παρουσίασή του ο πίνακας Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ένα έργο που έχει αγοραστεί αντί ποσού- ρεκόρ, ποιο έργο αξίζει τότε; Η Σαουδική Αραβία, λοιπόν, φέρεται ως έτοιμη να κατασκευάσει μια αίθουσα για το «ντεμπούτο» του πίνακα στο πλατύ κοινό. Λογικό, όμως μόνο αν και εφόσον συμφωνήσουν οι ειδικοί πως ο Salvator Mundi είναι πράγματι έργο του Λεονάρντο. Και οι διαμάχες επ’ αυτού δεν λένε να κοπάσουν από το 2017 οπότε κα πωλήθηκε σε δημοπρασία για 450 εκατομμύρια δολάρια.

Ο

πίνακας δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τότε που αγοράστηκε από τον Badr bin Abdullah, που λέγεται ότι ενεργούσε ως αντιπρόσωπος για τον  διάδοχο της χώρας, Μπιν Σαλμάν. Αλλά ο Βρετανός ιστορικός τέχνης Μάρτιν Κεμπ είπε ότι μπορεί σύντομα να φέρει τον πιο κρυμμένο πίνακα στον κόσμο «στο φως». Αυτό συνέβη στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Τσέλτεναμ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Κεμπ αποκάλυψε ότι έχει κληθεί στη Σαουδική Αραβία για να επιθεωρήσει τον πίνακα ύστερα από πρόσκληση του διαδόχου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι χτίζει μια αίθουσα τέχνης στην οποία θα εκθέσει τον πιο ακριβό πίνακα στον κόσμο. Η αίθουσα θα είναι έτοιμη το 2024.

Ο πίνακας αποκτήθηκε επίσημα σε δημοπρασία των Christie’s στη Νέα Υόρκη για 450 εκατομμύρια δολάρια όπως προαναφέραμε, κάτι που τον καθιστά τον πιο ακριβό πίνακα που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Ο Κεμπ,  ομότιμος καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως προς την  απόδοση του συντηρημένου πίνακα στον Ιταλό καλλιτέχνη της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το έργο,  είχε εξαφανιστεί επί αιώνες, από τότε που ήταν στην ιδιοκτησία του Καρόλου Α και μετά την εκτέλεσή του.  Δεινοπάθησε, και κατέληξε να πωληθεί σε μια κοινοπραξία εμπόρων τέχνης στη Νέα Ορλεάνη το 2005 για μόλις 1.175 δολάρια. Ο Χριστός ήταν βαμμένος σαν χίπις και ουδείς μπορούσε να φανταστεί τι κρυβόταν κάτω από τα σύγχρονα στρώματα μπογιάς.

Το αποκατεστημένο έργο συμπεριλήφθηκε αργότερα σε μια μεγάλη έκθεση έργων του Λεονάρντο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το 2011.

Το πορτρέτο του Ιησού Χριστού του Λεονάρντο έχει ονομαστεί «η αρσενική Μόνα Λίζα». Απεικονίζει  τον Χριστό να σηκώνει το δεξί του χέρι σε μια ευλογία. Μια διαφανής σφαίρα είναι ισορροπημένη στην παλάμη του αριστερού χεριού του.

Ο πίνακας παραμένει πηγή διαφωνιών μεταξύ των ιστορικών τέχνης. Η ταινία του Antoine Vitkine, με τίτλο  The Savior for Sale περιλαμβάνει «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες. Ενας ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με την κωδική ονομασία «Jacques», λέει στον Vitkine ότι η εκτενής επιστημονική εξέταση του πίνακα από το Λούβρο, που διεξήχθη κρυφά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος ο Λεονάρντο ντα Βίντσι «μόνο συνέβαλε» στην εικόνα και ότι η «αυθεντικότητά» του δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

Ο ανώτερος αξιωματούχος, “Jacques”, θυμάται ότι, ο πίνακας «έφτασε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2018. Νομίζω ότι ήρθε απευθείας από το μέρος στη Νέα Υόρκη όπου είχε αποθηκευτεί από την πώληση. Έμεινε τρεις μήνες στο Λούβρο και τον είδα τότε».

Ήταν παρών στο γραφείο του τότε προέδρου-διευθυντή του Λούβρου Jean-Luc Martinez «όταν μια αντιπροσωπεία Σαουδάραβων κοντά στο υπουργείο Πολιτισμού ήρθε για να ακούσει όλα όσα είχε να πει ο Jean-Luc Martinez. Ήταν πολύ γενναίο για το Λούβρο να πει, ‘αυτό πιστεύουμε, πολλοί άλλοι μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά, αλλά αυτό είναι που σκεφτόμαστε ως επιστημονικός προβληματισμός για τον πίνακα’.  Εμπιστεύομαι τον διευθυντή του Λούβρου, ακολουθώ τους επιστήμονες».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αξιωματούχου δεν χάρηκαν καθόλου.. Ο «Ζακ» λέει πως οι Σαουδάραβες ζήτησαν να παρουσιαστεί το έργο δίπλα στη Μόνα Λίζα. Όμως, το Λούβρο δεν υποχώρησε. Το μόνο που έκανε, ήταν να τυπώσει δύο καταλόγους, έναν με το έργο και έναν χωρίς αυτό, για την έκθεση έργων Ντα Βίντσι στην οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί. Τελικά, η έκθεση έγινε χωρίς αυτό.

Αγγελική Κώττη

The post Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εκθέσει Το Salvator mundi του Ντα Βίντσι, το ακριβότερο έργο στον κόσμο appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα