Οι προκλήσεις της Τουρκίας και ο γρίφος των διερευνητικών επαφών

Με διαρκείς προκλήσεις απαντά η Τουρκία στην πρόσκληση της Ελλάδας για ορισμό ημερομηνίας συνέχισης των διερευνητικών επαφών των δυο χωρών, μια διπλωματική διαδικασία εκτόνωσης της έντασης, που παραμένει παγωμένη από τις 25 Ιανουαρίου.

Του Κώστα Πασίση

Εκτιμάται ότι η Άγκυρα τελικά θα δώσει ημερομηνία, λίγες ημέρες πριν την σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να απομακρύνει από το τραπέζι το «αγκάθι» των κυρώσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται η στάση της αυτή αποδεικνύει

ότι δεν πιστεύει στο διάλογο που γίνεται μόνο για τα …μάτια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από το  ότι η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες έχει περάσει από την επιθετική ρητορική στο πεδίο της δράσης.

Καθημερινά τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν υπερπτήσεις στο Αιγαίο ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία προχωρούν σε στρατιωτικές ασκήσεις, που θυμίζουν ψυχροπολεμικό σκηνικό πολέμου.

Επιπλέον, τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Χουλουσί Ακαρ και ο Μεβλούτ Τσαβουσόγλου ρίχνουν λάδι στη φωτιά με εμπρηστικές δηλώσεις που ξεπερνούν κάθε όριο προκλητικότητας και θρασύτητας, όπως η …συμβουλή τους, να σταματήσει η Ελλάδα να εξοπλίζεται επειδή δεν έχει νόημα.

Την ίδια στιγμή τούρκοι αναλυτές, μέσω του  CNN Turk προχωρούν σε βαρύγδουπες δηλώσεις του τύπου: «Σε μια νύχτα τα ελληνικά νησιά μπορεί να γίνουν τουρκικά» ή «θα μπούμε σε 4 μέρες στην Θεσσαλονίκη και σε 12 μέρες στην Αθήνα, κάνοντας την Ελλάδα άνω-κάτω».

Όλες αυτές οι πρακτικές από πλευράς της γειτονικής  χώρας συντηρούν την ένταση και ταυτόχρονα δικαιώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επιμένει να ζητά από την Ευρώπη, να κρατήσει ανοικτό το θέμα των κυρώσεων.

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μιλώντας προ ημερών στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, υπογράμμισε την ανάγκη οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών.

Σε αυτή τη καθαρή θέση η Ελλάδα θα επιμείνει και στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Παιχνίδι» με την Αίγυπτο

Στο «μικροσκόπιο» της Ελλάδας, όμως βρίσκεται και η διπλωματική δραστηριότητα της Τουρκίας και ειδικά τα ανοίγματα φιλίας σε Ισραήλ και Αίγυπτο και περισσότερο  οι μυστικές επαφές με το Καιρό.

Ο  Κυριάκος Μητσοτακης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ  αλ Σίσι, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την ΑΟΖ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Ο βασικός λόγος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η κίνηση της Αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας πετρελαίου να κάνει  διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών σε οικόπεδα εντός περιοχής της οποίας τα ορια η Τουρκία μονομερώς έχει χαρακτηρίσει τουρκική ΑΟΖ.

Μια κίνηση που προκαλεί ερωτήματα χωρίς να τίθεται  ζήτημα αξιοπιστίας για την Αίγυπτο, αν και το θέμα είναι υπο διερεύνηση, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν  ανακοινώσεις, από το Καιρο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε  επανειλημμένως, αλλά  δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις…

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η Τουρκία έχει επενδύσει 1 δις σε σεισμογραφικά πλοία και όπως τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αγγελος Συρίγος  «δεν έκανε την επένδυση, για να τα κρατήσει στα λιμάνια”.

Μια παράμετρος που η Αθήνα λαμβάνει υπόψη της στο διπλωματικό σχεδιασμό της.

Και στο …βάθος αεροσκάφη F-35

Το καλό νέο πάντως της χθεσινής ημέρας για την Ελλάδα ήταν η αναφορά του Αμερικανού πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35. «Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη», τόνισε χαρακτηριστικά, στέλνοντας άλλο ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

The post Οι προκλήσεις της Τουρκίας και ο γρίφος των διερευνητικών επαφών appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα