Επιχείρηση κέικ: Τα 5 πιο συχνά λάθη που μπορεί να κάνουμε

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Κι εκεί που νόμιζες πως αυτή τη φορά τα έχεις κάνει όλα σωστά, τελικά κάτι πήγε πάλι στραβά με το κέικ. Δες παρακάτω τα πλέον συνηθισμένα λάθη κατά την παρασκευή του κέικ και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Πριν μιλήσουμε για το τι μπορεί να πάει στραβά ας βεβαιωθούμε πως έχουμε κάνει τα βασικά πριν φουρνίσουμε:

Κατ’ αρχήν επιλέγουμε μια συνταγή που εμπιστευόμαστε και την ακολουθούμε πιστά,
χωρίς να κάνουμε τα δικά μας.Πριν ξεκινήσουμε να συγκεντρώσουμε όλα τα υλικά της συνταγής στον πάγκο έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε κάποιο σημαντικό, αν και όλα τα θεωρούμε σημαντικά.Έπειτα πρέπει να είναι ζυγισμένα ή μετρημένα σωστά. Δεν εμπιστευόμαστε δηλαδή το… έμπειρο μάτι μας. Αν η συνταγή είναι σε φλιτζάνια, τα μετράμε όλα με το ίδιο φλιτζάνι. Αν είναι σε γραμμάρια χρησιμοποιούμε ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και μαλακό όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε, άρα πρέπει να το αφήσουμε εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του κέικ.Προθερμαίνουμε πάντα τον φούρνο στους 175-180οC κατά προτίμηση στις αντιστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε τη σχάρα στην πρώτη θέση από κάτω, εκτός αν χρησιμοποιήσουμε αέρα, οπότε βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.Βεβαιωνόμαστε πως ο φούρνος έχει πιάσει τη θερμοκρασία πριν βάλουμε το κέικ για ψήσιμο. Τσεκάρουμε πως έσβησε το φωτάκι του θερμοστάτη…Όσο αξιόπιστη κι αν είναι η φόρμα μας την προετοιμάζουμε σωστά πριν ρίξουμε μέσα το μείγμα του κέικ. Η διαδικασία λέγεται «σεμιζάρισμα» και προβλέπει σχολαστικό βουτύρωμα με πινέλο σε πάτο και εσωτερικά τοιχώματα, πασπάλισμα με αλεύρι ώστε να πάει παντού και απομάκρυνση της περίσσειας αλευριού με ελαφρύ τίναγμα.Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος πριν περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος.

Έκανες όλα τα παραπάνω κι όμως στο τέλος κάτι πήγε στραβά; Τι συνέβη;

Το κέικ δεν φούσκωσε ποτέ!

Αν είσαι σίγουρη ότι δεν ξέχασες κάποιο υλικό και πως όλα όσα μπήκαν στον κάδο του μίξερ ήταν σωστά μετρημένα ή ζυγισμένα, τότε υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποίησες μπέικιν πάουντερ που έχει ξεθυμάνει και γι’ αυτό η ζύμη σου να μην φούσκωσε ποτέ. Επίσης μήπως ο φούρνος δεν ήταν σωστά προθερμασμένος και στη σωστή θερμοκρασία; Και κάτι τελευταίο, είσαι σίγουρη πως ο φούρνος σου ψήνει σωστά και ομοιόμορφα; Μήπως χρειάζεται service;

Το κέικ φούσκωσε μα ξεφούσκωσε πάλι

Το πιθανότερο είναι να ξεχάστηκες και να άνοιξες τον φούρνο στη μέση του ψησίματος γιατί ήθελες να καμαρώσεις τι καλά που φούσκωσε, ανεμπόδιστα κι όχι πίσω από το τζάμι. Αυτή η κίνηση όμως έβαλε κρύο αέρα στον φούρνο, έριξε απότομα τη θερμοκρασία του και το κέικ σου κατέρρευσε. Υπάρχει περίπτωση και να βιάστηκες να το βγάλεις από τον φούρνο πριν την ώρα του γιατί σου φάνηκε καλοψημένο. Μάλλον δεν ήταν τελικά και στο εσωτερικό παρέμενε άψητο με αποτέλεσμα το πάνω ψημένο μέρος του κέικ να βυθιστεί άδοξα στη μισοψημένη ζύμη. Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο πριν τον προτεινόμενο χρόνο. Αν είμαστε ανυπόμονοι καλύτερα να βάλουμε ξυπνητήρι. Κι επειδή από φούρνο σε φούρνο υπάρχουν αποκλίσεις, ελέγχουμε πάντα το κέικ πριν το ξεφουρνίσουμε, μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κι όχι κοντά στα εξωτερικά τοιχώματα. Πρέπει να βγει στεγνό!

Το κέικ παραφούσκωσε και ξεχύθηκε από τη φόρμα!

Μάλλον δεν χρησιμοποίησες το σωστό μέγεθος φόρμας, ήταν μικρή τελικά και τη ξεχείλισες. Τη φόρμα τη γεμίζουμε κατά τα ¾ περίπου, ώστε να έχει το περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να ξεφύγει από το χείλος της φόρμας.

Το κέικ ψήθηκε εξωτερικά αλλά έμεινε άψητο στο κέντρο!

Τσέκαρε τη θερμοκρασία που το έψησες. Αν έχεις προθερμάνει τον φούρνο στη σωστή θερμοκρασία και όχι σε υψηλότερη από τη συνιστώμενη κι αν έχεις βάλει τη φόρμα στο σωστό σημείο, τότε δεν έκανες το τεστ με το μαχαίρι πριν το ξεφουρνίσεις. Την επόμενη φορά ψήσε σε χαμηλότερη θερμοκρασία και κάνε το τεστ με το μαχαίρι.

Το κέικ κόλλησε και έσπασε στο ξεφορμάρισμα!

Μάλλον δεν προετοίμασες σωστά τη φόρμα… Το σεμιζάρισμα είναι απαραίτητη διαδικασία όσο καλή και αν θεωρείς τη φόρμα σου. Επίσης, μήπως βιάστηκες πολύ να το ξεφορμάρεις κι έτσι καυτό όπως ήταν να έσπασε; Μην το κάνεις πριν περάσουν τουλάχιστον 10 λεπτά από το ξεφούρνισμα. Πάντως, αν χρησιμοποιείς ταψάκι χωρίς τρύπα στη μέση για να μην αντιμετωπίσεις κανένα κίνδυνο στο μέλλον, πριν ρίξεις μέσα του το ωμό μείγμα, τοποθέτησε στον ελαφρώς βουτυρωμένο πάτο του ένα κομμάτι από χαρτί ψησίματος κομμένο ακριβώς στο μέγεθός του. Όταν ψηθεί με το καλό το κέικ πριν το αναποδογυρίσεις σε πιατέλα ή σχάρα, μην ξεχάσεις να περάσεις ένα μαχαίρι γύρω από τα εσωτερικά τοιχώματα του ταψιού. Το κέικ θα ξεκολλήσει με τεράστια ευκολία και το μόνο που μένει είναι να ξεκολλήσεις προσεκτικά το χαρτί από το κέικ!

The post Επιχείρηση κέικ: Τα 5 πιο συχνά λάθη που μπορεί να κάνουμε appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιχείρηση,epicheirisi