Εσύ πώς θα γιορτάσεις την παγκόσμια ημέρα Πίτσας;

Από το 2000, παγκόσμια ημέρα πίτσας έχει οριστεί η 9η Φεβρουαρίου και είναι μια μέρα που προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση και δίνει μια ωραιότατη αφορμή για πάρτι. Φέτος που πέφτει Κυριακή, θα το κάψουμε με pizza Margherita!

Η πίτσα είναι ένα έδεσμα με ρίζες της στην αρχαιότητα, που βαφτίστηκε και πήρε τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα στην Νάπολη της Ιταλίας, αλλά κατέκτησε όλο τον κόσμο μέσω Αμερικής.

Οι πίτσες της αρχαιότητας…

Από τα αρχαία

χρόνια οι άνθρωποι συνήθιζαν να φτιάχνουν και να τρώνε πλακουτσωτά ψωμιά που κατανάλωναν περιχυμένα με ελαιόλαδο, βότανα ενίοτε και τυριά. Οι αρχαίοι Έλληνες τα ονόμαζαν πλακούντες, οι Πέρσες στρατιώτες τον 5ο π.Χ αι. σε περιόδους εκστρατείας έφτιαχναν με αλεύρι και νερό ένα απλό ζυμάρι που άνοιγαν σε πίτα και το έψηναν στις πυρωμένες ασπίδες τους, όσο για τους Ρωμαίους, μπορεί το μυστικό της ρωμαϊκής πρωτο-πίτσας να θάφτηκε κάτω από τις στάχτες της Αρχαίας Πομπηίας, όμως έχουν έρθει στο φως ολοζώντανες τοιχογραφίες που την απεικονίζουν ξεκάθαρα. Είναι πανομοιότυπη με αυτό που σήμερα λέμε πίτσα και ξέρουμε πως παρασκευαζόταν σε συγκεκριμένα εργαστήρια από εξειδικευμένους τεχνίτες. Ωστόσο «πατέρας» της θεωρείται ο Μάρκος Γάβιος Απίκιος, Ρωμαίος γαστρονόμος που έζησε από τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. μέχρι τις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. αφού πολλές από τις συνταγές του θα τις ονομάζαμε σήμερα «πίτσες».

Η σύγχρονη πίτσα

Η κλασική πίτσα όπως την ξέρουμε σήμερα πάνω στη ζύμη έχει δύο κύρια συστατικά που δεν ήταν διαθέσιμα στην Αρχαία Πομπηία. Οι ντομάτες έφτασαν στην Ιταλία το 1500μ.Χ., μετά την Ανακάλυψη της Αμερικής και τον ισπανικό αποικισμό, ενώ η μοτσαρέλα έγινε δημοφιλής γύρω στο 1200 μ.Χ. στην ίδια περιοχή με την Πομπηία. Αυτός ο τύπος πίτσας εμφανίστηκε τον 16ο αι. στις λαϊκές γειτονιές της Νάπολη και ήταν προνόμιο της φτωχολογιάς αφού την έφτιαχναν σε συγκεκριμένα μαγαζιά όπου και σύχναζε. Η φήμη της όμως άρχισε να εξαπλώνεται τόσο, ώστε το 1889 έφτασε ως τα αυτιά του βασιλιά και της βασίλισσας της Ιταλίας οι οποίοι κάλεσαν στο παλάτι τους το Ραφαέλε Εσποζίτο της Πιτσαρίας Μπράντι, δηλαδή τον πιο γνωστό παρασκευαστή πίτσας της Νάπολη για να τους τη φτιάξει. Εκείνος έφτιαξε προς τιμήν της βασίλισσας (Μαργαρίτα της Σαβοΐας) μια πίτσα με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό που αντιπροσώπευε τα 3 χρώματα της ιταλικής σημαίας (λευκό, κόκκινο, πράσινο) και την ονόμασε pizza Margherita. Ο θρύλος λέει πως το βασιλικό ζεύγος ενθουσιάστηκε τόσο που στο τέλος, η πίτσα από φαγητό των φτωχών μετουσιώθηκε στο εθνικό φαγητό της Ιταλίας.

Πίτσα η παγκόσμια

Αν και βέρα ιταλιάνα, η πίτσα απέκτησε παγκόσμια φήμη όταν την αγάπησαν οι Αμερικάνοι. Το 1905, ο Τζενάρο Λομπάρι -Ιταλός μετανάστης στις ΗΠΑ- άνοιξε την πρώτη πιτσαρία στην Νέα Υόρκη, ένα μικρό μαγαζάκι όπου έφτιαχνε το παραδοσιακό φαγητό της πατρίδας του. Γρήγορα η πίτσα έγινε δημοφιλής σε όλη τη Νέα Υόρκη και μετά σε όλη την Αμερική, αφού σιγά σιγά πολλοί συμπατριώτες του μετανάστες τον μιμήθηκαν ανοίγοντας τις δικές τους πιτσαρίες σε Αμερική και Καναδά. Σήμερα πιτσαρίες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη.

Η αλήθεια σε αριθμούςΗ Antica Pizzeria είναι η πρώτη Pizzeria της Ιταλίας και άνοιξε στη Νάπολη το 1738.Η πίτσα είναι ένας σημαντικός οικονομικός μοχλός στην Ιταλία, που δημιουργεί 100.000 θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο – αριθμός που διπλασιάζεται σε 200.000 τα Σαββατοκύριακα.Κάθε χρόνο, η Ιταλία παράγει 2,7 δισεκατομμύρια πίτσες, που ισοδυναμούν με περίπου 46 πίτσες ανά άτομο ετησίως, αριθμός που περιλαμβάνει όλες τις ηλικιακές ομάδες, από παιδιά έως ηλικιωμένους.Στην Ιταλία, 4 στις 10 οικογένειες αναμένεται να ετοιμάσουν πίτσα στο σπίτι μέσα το 2025, σύμφωνα με στοιχεία αξιόπιστης εταιρίας δημοσκοπήσεων.Ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών της πίτσας το 2024 έφτασε το ρεκόρ των 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Ιταλία να συνεισφέρει 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτό το ποσό.Η άνοδος του delivery έχει ενισχύσει σημαντικά αυτόν τον ήδη ακμάζοντα τομέα. Κάποιες εφαρμογές κάνουν λόγο για «παραγγελία κάθε 2 δευτερόλεπτα». Άλλοι επισημαίνουν την ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών μεταξύ 2024 και 2025 κατά 20%.Στην κατανάλωση πίτσας στην Ευρώπη, η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 7,8 κιλά ετησίως, ακολουθεί η Ισπανία με 4,3 κιλά, η Γαλλία και η Γερμανία με 4,2 κιλά και το Ηνωμένο Βασίλειο με 4 κιλά.Την πιο ακριβή πίτσα στον κόσμο έφτιαξε ο Renato Viola ένας από τους καλύτερους Master Pizza Chef της Ιταλίας στον κόσμο. Η συγκεκριμένη πίτσα φέρει το όνομα του Λουδοβίκου XIII και κοστίζει 12.000 δολάρια! Η ζύμη της χρειάζεται 72 ώρες ωρίμανσης και διαθέτει μερικά από τα πιο ακριβά συστατικά (κόκκους ροζ αυστραλιανού θαλασσινού αλατιού από τον ποταμό Murray, αστακό από τη Νορβηγία, 3 διαφορετικούς τύπους χαβιαριού και σπάνια τυριά).Το 2009, κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, η ναπολιτάνικη πίτσα καταχωρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν και το 2017 η τέχνη της παρασκευής της συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Και στην Αμερική τι γίνεται;Η πίτσα είναι 2ο πιο δημοφιλές γρήγορο φαγητό στις ΗΠΑ μετά το χάμπουργκερ!Στις ΗΠΑ το 17% όλων των εστιατορίων είναι πιτσαρίες.Πάνω από 3 δισεκατομμύρια πίτσες πωλούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Σε αυτό το νούμερο πρέπει να προσθέσουμε άλλο 1 δισεκατομμύριο κατεψυγμένες πίτσες.350 φέτες πίτσας τρώγονται κάθε δευτερόλεπτο στις ΗΠΑ.Οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 23 κιλά πίτσα ανά άτομο κάθε χρόνο. Κι όμως, η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πίτσας κατά κεφαλήν στον κόσμο δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Νορβηγία.Το πεπερόνι είναι η πιο δημοφιλής πίτσα στις ΗΠΑ αποτελώντας το 36% όλων των παραγγελιών.

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς πίτσες στον κόσμο;

Σύμφωνα με στοιχεία της διαδικτυακής πύλης τροφίμων Taste Atlas, η Margherita εξακολουθεί να είναι η βασίλισσα της λίστας και η πιο δημοφιλής πίτσα στον κόσμο. Ακολουθούν η Montanara και τα καλτσόνε. Στην έκτη θέση βρίσκεται η αμερικανικού τύπου πίτσα με τυρί, λαχανικά και σάλτσα ντομάτας, ακολουθεί η πίτσα πεπερόνι και η εμβληματική «New York style», πριν την τηγανητή πίτσα.

Γιορτάζουμε φτιάχνοντας στο σπίτι pizza Margherita

Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας το ζυμάρι στην κουζινομηχανή μας από την προηγούμενη ή την προ-προηγούμενη το πρωί ώστε να την ψήσουμε το μεσημέρι της επόμενης ή μεθεπόμενης…

Υλικά για 4 μεγάλες πίτσες

Για τη ζύμη1 κιλό αλεύρι τύπου 00 ή 500 γρ. αλεύρι για ψωμί ανακατεμένο με 500 γρ. αλεύρι σκληρό + επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα και το άνοιγμα της ζύμης2 φακελάκια μαγιά ξηρή650 γρ. νερό χλιαρό1 κουτ. σούπας αλάτι

Για τη σάλτσα ντομάτας2 κονσέρβες ντοματάκια αποφλοιωμένα από κονσέρβα2 σκελίδες σκόρδο2 κουτ. σούπας ελαιόλαδοαλάτι, πιπέρι

Για την επικάλυψη600 γρ. mozzarella καλά στραγγισμένη σε φέτεςΦρέσκα φύλλα βασιλικούΛίγο ελαιόλαδο

ΕκτέλεσηΑνακατεύουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι με τη μαγιά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι και δουλεύουμε με τον γάντζο για 2-3 λεπτά.Ύστερα μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε κι από πάνω με λίγο επιπλέον αλεύρι και τη δουλεύουμε για λίγο με πλατιά σπάτουλα.Αλευρώνουμε ένα δοχείο και μεταφέρουμε εκεί μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο και δουλεύουμε πάλι τη ζύμη για λίγο εκεί πάνω με σπάτουλα. Την επιστρέφουμε ξανά στο μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη να ωριμάσει για 24 ώρες τουλάχιστον έως 4 ημέρες.Για τη σάλτσα: πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τις ντομάτες και ρίχνουμε τον πολτό τους σε κατσαρόλα. Προσθέσουμε το σκόρδο, το λάδι, αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει και τη φυλάμε στο ψυγείο.Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και μετά πάλι στη μέση και την κάνουμε 4 μπάλες. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, τη δουλεύουμε λίγο να μαλακώσει και την ξανακάνουμε μπάλα. Ύστερα την ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκο, την ανοίγουμε με το χέρι να κάνει ένα ωραίο γείσο τριγύρω και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη ξύλινη επιφάνεια.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία. Αν έχουμε ειδική πλάκα ψησίματος πίτσας τη βάζουμε να ζεσταθεί κι αυτή. Διαφορετικά βάζουμε ανάποδα ένα ταψί στην πρώτη σκάλα του φούρνου.Απλώνουμε 5-6 κουταλιές σάλτσα ντομάτας σε κάθε δίσκο ζύμης χωρίς να καλύψουμε την περίμετρο και από πάνω τοποθετούμε φέτες μοτσαρέλας. Μεταφέρουμε την πίτσα με γρήγορες κινήσεις πάνω στο καυτό ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά. Ολοκληρώνουμε το ψήσιμο για 2-3 λεπτά στο γκριλ.Σερβίρουμε την πίτσα πάνω σε ξύλινη επιφάνεια προσθέτοντας σταγόνες ελαιολάδου και ολόκληρα φυλλαράκια βασιλικού. Κόβουμε σε κομμάτια με το ειδικό ροδάκι.

The post Εσύ πώς θα γιορτάσεις την παγκόσμια ημέρα Πίτσας; appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
new york, pizza, πιτσα, φως, νέα, delivery, γαλλια, master, chef, ροζ, murray, unesco, ηπα, atlas, york, style, μπολ, blog, νικητης master chef, μεταναστευση στην αυστραλια, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ντοματες, ξανα, γαστρονομος, εδεσμα, βοτανα, γερμανια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θρυλος, ισπανια, ιταλια, κωτσοβολος, ντοματα, φως, χρωματα, ψυγειο, ψωμι, blog, αυξηση, ελαιολαδο, αλατι, αμερικη, ανοδος, αρχαια, ατομο, αυτια, αφορμη, βρισκεται, φαγητο, εγινε, ευρω, ενιοτε, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνη, ζευγος, ζυμη, ιδια, θεσεις εργασιας, ισπανικο, κυκλος, κυρια, κιλα, λαδι, λαχανικα, λογο, μαγια, μυστικο, μικρο, μορφη, μπολ, ναπολη, νεα υορκη, νερο, νορβηγια, ονομα, παιδια, πλακα, ροζ, πομπηια, πρωι, ρεκορ, συγκεκριμενα, σκορδο, σπιτι, ταψι, τυπος, τοιχογραφιες, τυρι, φυλλα, φημη, χερι, ψησιμο, ωρες, atlas, chef, delivery, ενωση, εθνικο, χωρα, pizza, κυριακη, master, murray, ομαδες, ρωμαιος, τυρια, θερμοκρασια, θεσεις, unesco, ωραιο, york
Τυχαία Θέματα