Τεχνολογικές Ευχές και Πρακτικές για το 2021

Είναι σύνηθες στην αρχή κάθε νέου έτους όλοι μας να θέτουμε κάποιους καινούργιους στόχους με σκοπό να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και ποιοτικότερη. Οι αγγλοσάξονες το ονομάζουν new year’s resolutions - όπως άλλωστε θα έχεις ήδη δει και στα σχετικά hashtags στα social media - και αφορμή αποτελεί η ημερολογιακή αλλαγή του χρόνου. Μπορεί το τελευταίο να είναι απλά ένα τεχνητό σημάδι στον χρόνο, αλλά στο ανθρώπινο μυαλό είναι σαφώς μία ευκαιρία για ανασκόπηση, κριτική και στοχοθεσία.

Έτσι, αν αναλογιστείς και την τεράστια

επίδραση που έχει η τεχνολογία στη ζωή σου, μήπως είναι ώρα και για μερικές Τεχνολογικές Ευχές και Καλύτερες Πρακτικές για το 2021; Πώς άραγε μπορείς να αξιοποιήσεις τις εφαρμογές και τα προϊόντα της τεχνολογίας ώστε να καλυτερεύσεις την καθημερινότητά σου; Τελικά, γίνεται με πολλούς και εύκολους τρόπους…

Υπενθυμίσεις και Ψηφιακοί Βοηθοί

Ειδικά αν είσαι πολυάσχολος και σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις την παραγωγικότητά σου θα χρειαστείς διάφορα ψηφιακά Reminders και Notifications. Αυτά μπορεί να είναι ενσωματωμένα σε προγράμματα γραφείου, ξεχωριστά app για φορητές συσκευές, ψηφιακά ημερολόγια (π.χ. google calendar) ή ακόμα και ψηφιακοί βοηθοί (τύπου Alexa ). Προφανώς, έτσι δεν θα ξεχάσεις ποτέ γενέθλια φίλων ή επαγγελματικές υποχρεώσεις, ενώ μπορείς να οργανώσεις από λίστες με ψώνια μέχρι αυτόματη αποστολή email σε καθορισμένες μέρες και ώρες.

Υγεία και Ευεξία

Το 2020 ανέδειξε έντονα την αξία της υγείας για το σώμα και το πνεύμα. Φυσικά η τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει και σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, πέρα από τις υπενθυμίσεις για γυμναστική, μπορείς να επενδύσεις σε διάφορα gadget, όπως είναι τα fitness trackers, τα smartwatches και πάσης φύσεως ψηφιακού wearable. Αυτά σε συνδυασμό με ειδικές εφαρμογές στο smartphone θα σε βοηθήσουν να γυμναστείς σωστά, να διατηρήσεις αρχείο δραστηριοτήτων, αλλά και να επιλέξεις πιο υγιεινές συνήθειες και στο φαγητό! Επιπλέον, για motivation λόγους μπορείς να αξιοποιήσεις και mp3 players (ιδανικά με ασύρματα ακουστικά), Bluetooth speakers και γενικά προϊόντα αναπαραγωγής μουσικής και βίντεο. Τέλος, υπάρχουν ειδικές gaming συσκευές, όπως videogames και περιφερειακά σε όλες τις κονσόλες σχετικά με εκγύμναση και χαλάρωση ή διαλογισμό!

Αξιοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η AI (Artificial intelligence) γίνεται και αυτή ευρύτερα διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, για πληθώρα λόγων. Για παράδειγμα, σε προγράμματα γυμναστικής με τα οποία μπορείς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα με βάση τον σωματότυπό σου ή και στις καινούριες οικοσκευές που συνδέονται με κινητό και προσαρμόζουν τις ενέργειες με βάση τις ανάγκες σου. Δηλαδή, φαντάσου μία ρομποτική σκούπα που θα εφαρμόσει έξυπνο αλγόριθμο για καθάρισμα τις ώρες που λείπεις ή ένα στεγνωτήριο ρούχων που θα διαλέξει μόνο του πρόγραμμα με βάση το βάρος και το είδος των ρούχων! Εσύ απλά θα εισπράττεις το θετικό αποτέλεσμα…

Περισσότερη Online Ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια η ασφάλεια των δεδομένων και η ιδιωτικότητα απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους, ενώ και οι οικονομικές συναλλαγές και αγορές μέσω διαδικτύου έχουν εκτοξευτεί. Οπότε, πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και να ενημερωθείς περισσότερο. Άρα, κάνε εγγραφή σε online classes ή παρακολούθησε δωρεάν σχετικό υλικό. Άλλαξε και βελτίωσε τα passwords σου, βάλε κλειδώματα σε εφαρμογές και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για κάθε λογαριασμό και ειδικά για το e-banking. Επίσης, ενεργοποίησε το 2 factor authentication, ενημέρωνε συχνά (update) λειτουργικό και προγράμματα και προτίμησε γνήσια λογισμικά. Τέλος, βάλε και ένα λογισμικό προστασίας από ιούς και άλλες ψηφιακές απειλές.

Χρησιμοποίησε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προς όφελός σου

Συνετό είναι να γίνεις πιο ευγενικός στα social media, να μην χάνεις χρόνο σε ανούσιες (τελικά) online διαμάχες, αλλά κυρίως να αλλάξεις λογική χρήσης ώστε να τα αξιοποιείς και όχι απλά να τα χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, μείωσε τα δικά σου ποσταρίσματα και προσωπικά στοιχεία που ανεβάζεις, βάλε φίλτρα ανάλογα με το είδος των γνωστών σου και κάνε εγγραφή σε ομάδες και σελίδες που πραγματικά σε ενδιαφέρουν και θα προσφέρουν στα χόμπι, στις ασχολίες ή στη δουλειά σου.

Πάρε μία απόφαση για το παλιότερο hardware

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσεις με συσκευές που δεν χρησιμοποιείς ή δεν χρειάζεσαι πια. Έτσι, αν χρειάζεσαι κάτι καινούριο ειδικά για δουλειά, ναι, να επενδύσεις σε αυτό! Ότι δεν δουλεύει μπορεί να ανακυκλωθεί. Έπειτα, μπορείς να προχωρήσεις σε αναβαθμίσεις ή πώληση ως μεταχειρισμένης κάποιας συσκευής. Γενικά μην κρατάς «σαβούρα» δίπλα σου και απλά να έχεις ότι χρειάζεσαι για τους σωστούς λόγους.

Οδική Ασφάλεια

Είναι ίσως από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα μας, αλλά ευτυχώς η τεχνολογία δίνει λύσεις. Συγκεκριμένα, από την ανοιχτή ακρόαση έως τα ακουστικά (π.χ. Bluetooth), μέχρι τις ειδικές βάσεις στήριξης του κινητού για αμάξι. Παράλληλα, υπάρχουν και εξαιρετικά GPS για κάθε ταξίδι σου.

Smart Home

Το λεγόμενο και έξυπνο σπίτι δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία, αλλά η πραγματικότητα. Και αυτό το γεγονός μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σου! Όλες οι νέες συσκευές, ακόμη και οι οικοσκευές, συνδέονται online και μέσω app, ενώ έχεις τη δυνατότητα να επενδύσεις σε πάσης φύσεως αυτοματισμούς. Για παράδειγμα, σε συναγερμούς, ποτιστικά συστήματα, φωτισμούς, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης κτλ. Κυριολεκτικά μπορείς να ελέγχεις το σπίτι σου από μακριά και να διαχειριστείς την κάθε λεπτομέρεια (από την ενεργειακή κατανάλωση μέχρι το πότε θα παίξει μουσική για χαλάρωση).

Σκέψου οικολογικά

Η οικολογική συμπεριφορά είναι η υπεύθυνη συμπεριφορά και δεν είναι δύσκολο ως εγχείρημα ειδικά σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Έτσι, ανακύκλωνε και μην πετάς στον κάδο ηλεκτρονικά προϊόντα, ενώ μπορείς να αγοράζεις συσκευές με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα (γεγονός που ευνοεί και την τσέπη σου). Οι αυτοματισμοί, αλλά και οι power save ρυθμίσεις επίσης είναι χρήσιμοι, ενώ μπορείς να αλλάξεις και τον τρόπο χρήσης του εκτυπωτή/ πολυμηχανήματος που διαθέτεις. Συγκεκριμένα, να εκτυπώνεις μόνο όταν δεν έχεις επιλογή και αν είναι δυνατόν μπρος πίσω ή γενικά αξιοποιώντας πλήρως το χαρτί. Ακόμη, να αξιοποιήσεις περισσότερο μορφές αρχείων όπως το pdf ή τα e-book readers αν είσαι βιβλιόφιλος.

Συχνά και Περιοδικά Back Up

Τέλος, μην λησμονείς τα Αντίγραφα Ασφαλείας των Δεδομένων σου. Ίσως ήδη να έχεις χάσει αρχεία από τη δουλειά ή προσωπικές φωτογραφίες για πάντα. Δεν χρειάζεται κόπος, αλλά τρόπος. Αγόρασε κάποιο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (π.χ. εξωτερικό σκληρό δίσκο) και συχνά (π.χ. κάθε μήνα) κάνε Back Up (χειροκίνητα με αντιγραφή επικόλληση ή με τη βοήθεια ενός προγράμματος). Επίσης, μπορείς να αξιοποιήσεις γι' αυτό τον σκοπό και τις υπηρεσίες cloud για κάποια σημαντικά αρχεία. Θα είναι κρίμα τη νέα χρονιά να χάσεις πάλι αρχεία από κάποια βλάβη ή κακό χειρισμό.

Σε κάθε περίπτωση Καλή Χρονιά με Υγεία και σωστές τεχνολογικές πρακτικές!

The post Τεχνολογικές Ευχές και Πρακτικές για το 2021 appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα