Το νέο πρότυπο Wi-Fi 6E και οι βελτιώσεις που φέρνει

Τα πρότυπα και οι τεχνολογίες συνεχώς εξελίσσονται ώστε να βελτιωθούν και να καλύψουν τις νέες αυξανόμενες ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό η WiFi Alliance έχει ανακοινώσει επίσημα εδώ και κάποιο καιρό το Wi-Fi 6E με στόχο να βελτιώσει την ασύρματη συνδεσιμότητα των συσκευών και τη γενικότερη εμπειρία χρήσης.

Διαφορές και Βελτιστοποιήσεις

Ειδικότερα, το Wi-Fi 6 ή αλλιώς το 802.11ax είναι η πιο σύγχρονη έκδοση και το E στο τέλος δηλώνει την επέκταση του στο νέο φάσμα συχνοτήτων που ελευθερώθηκε για αυτού του

είδους την ασύρματη δικτύωση. Για την ακρίβεια, ήταν η συχνότητα των 6GHz που έγινε διαθέσιμη πλέον για χρήση. Πιο πριν οι συσκευές που αξιοποιούσαν το Wi-Fi λειτουργούσαν στα 2,4 ή 5 GHz, αλλά όχι στα 6 GHz. Επίσης, όπως αναφέρει η Wi-Fi Alliance το πρότυπο 6E επιτρέπει 14 επιπλέον κανάλια στα 80MHz και άλλα 7 κανάλια στα 160MHz.

Όλα αυτά τα κανάλια δεν αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ τους. Δηλαδή, αυτό βοηθάει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στα ασύρματα δίκτυα, προσφέρει μικρότερες πιθανότητες παρεμβολών, αλλά και οδήγησε σε πολλές βελτιώσεις.

Βέβαια, η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα σύνδεσης του 6E είναι η ίδια με αυτή του προηγούμενου προτύπου (φτάνει τα 9,6Gbps). Όμως, η διαφορά δεν είναι στην ταχύτητα, αλλά στο εύρος (bandwidth) του δικτύου. Πολύ απλά, η Wi-Fi 6E μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα και με μεγαλύτερη αξιοπιστία, αλλά και σταθερότητα.

Επιπρόσθετα, προσφέρει μειωμένο latency (καθυστέρηση) στο δίκτυο και αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους gamers, όσους αξιοποιούν επαγγελματικά cloud υπηρεσίες ή τηλεδιασκέψεις και βοηθά στην πιο αποτελεσματική υποστήριξη εφαρμογών εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας (Virtual or Augmented Reality).

Παράλληλα, στα θετικά είναι και η αυξημένη ασφάλεια (λόγω WPA3 υποστήριξης), ενώ υπάρχουν βελτιστοποιήσεις στην απόδοση ισχύος, άρα και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ίσως το μόνο αρνητικό να είναι το θέμα της εμβέλειας, γιατί μία 2,4GHz σύνδεση θεωρητικά μπορεί να φτάσει πιο μακριά.  Δηλαδή, ένας δρομολογητής με Wi-Fi 6E υποστηρίζει λιγότερο χώρο (γεγονός που βέβαια αντιμετωπίζεται με έναν αντίστοιχο extender).

Συμβατότητα

Προφανώς, όλες οι συσκευές και τα προϊόντα που υποστηρίζουν το Wi-Fi 6E θα είναι συμβατές με τις παλαιότερες εκδόσεις Wi-Fi (αυτό που μερικοί ονομάζουν backwards compatibility). Οπότε, δεν μπορεί να υπάρχουν θέματα ασυμβατότητας.

Στον αντίποδα, αν όμως θες πραγματικά να αξιοποιήσεις τα όποια πλεονεκτήματα του 6E πρέπει, όχι μόνο το router σου, αλλά και όλες οι συνδεόμενες συσκευές (π.χ. κινητό, τάμπλετ, φορητός υπολογιστής, extender) να μπορούν να υποστηρίξουν το νεότερο πρότυπο και να είναι απόλυτα συμβατές με αυτό.

Έτσι, αφού πλέον πολλές χώρες έχουν δώσει έγκριση ή είναι σε μεταβατικό στάδιο για χρήση της συχνότητας των 6 GHz (όπως π.χ. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Νότια Κορέα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), όλο και περισσότεροι κατασκευαστές λανσάρουν συμβατές συσκευές πάσης φύσεως. Δεν έχεις απλά να τσεκάρεις την περιγραφή του προϊόντος (specs) πάνω στο κουτί ή στην επίσημη ιστοσελίδα του παραγωγού ή καταστήματος. Πλέον, είναι εκατοντάδες εκατομμύρια οι συσκευές αυτές και ανάμεσά τους είναι VR Headsets, routers, smartphones ακόμα και τηλεοράσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα www.wi-fi.org.

The post Το νέο πρότυπο Wi-Fi 6E και οι βελτιώσεις που φέρνει appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Wi-Fi 6E,