Βασιλικός, ένας βασιλιάς σε γλάστρα
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Όνομα και πράμα, ο βασιλικός κρατά τα αρωματικά σκήπτρα των φρέσκων μυρωδικών και είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς τους.
Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα στον κόσμο. Στην Ιταλία αποθεώνεται συνοδεία του μονότονου χτύπου ενός μαρμάρινου γουδιού που προετοιμάζει ένα ακόμα pesto alla Genovese για μια κάποια σπαγγετίνη που βράζει σε μια κατσαρόλα. Στην Ελλάδα
Η επίσημη ονομασία του βασιλικού είναι Ώκιμο το βασιλικό (Ocimum basilicum) και είναι μονοετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Labiatae). Τον βασιλικό τον συναντάμε σε διάφορες ποικιλίες (τουλάχιστον 100) που ποικίλουν σε μέγεθος ή χρώμα φύλλων καθώς και σε ένταση αρώματος. Στην Ελλάδα οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες είναι ο μικρόφυλλος, ο πλατύφυλλος, ο χειμωνιάτικος κι ο αγιορείτικος που ξεχωρίζουν για το έντονο άρωμά τους. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται άφθονο ήλιο και συχνό πότισμα. Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Λίγη ιστορία…Ο βασιλικός έχει καταγωγή από τις Ινδίες ή από την Αφρική σύμφωνα με άλλους ισχυρισμούς.Το όνομά του είναι ελληνικό από το «βασιλεύς» κι έχει συνδεθεί με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.Ο θρύλος λέει πως φύτρωσε στο χαμένο τάφο του Ιησού και η έντονη μυρωδιά του οδήγησε τον Μέγα Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη στην ανακάλυψη του Τίμιου Σταυρού. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο βασιλικός ονομάζεται και σταυρολούλουδο.Οι ταριχευτές της Αρχαίας Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν μαζί με άλλα φυτά στις ταριχεύσεις των νεκρών όπως προκύπτει από υπολείμματα του φυτού που βρέθηκαν σε μούμιες μέσα σε αρχαίους τάφους.Οι Γαλάτες τον χρησιμοποιούσαν σε τελετές εξαγνισμού μαζί με νερό πηγής. Πιθανόν από εκεί να κρατάει τις ρίζες του και το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού με τον βασιλικό.Στην Ελλάδα τον βασιλικό τον έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν μετά από την εκστρατεία του στις Ινδίες έφερε μεταξύ άλλων και το «του βασιλέως φυτό».Οι αρχαίοι Έλληνες δεν τον εκτιμούσαν καθώς πίστευαν πως η έντονη μυρωδιά του συνοδευόταν από ένα είδος κατάρας.Αντίθετα οι Ρωμαίοι, τον θεωρούσαν ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό.Στο Νεπάλ και την Ινδία ο βασιλικός προσφέρεται στον θεό Κρίσνα σαν τάμα. Τον φυτεύουν γύρω από τους ναούς και οι νεκροί καίγονται με ένα κλαράκι βασιλικό στο χέρι, για να περάσουν ευκολότερα στην άλλη ζωή.
Ευεργετικές ιδιότητες
Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, σε αντιοξειδωτική προβιταμίνη Α και σε μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Ακόμη, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει, αντιβακτηριακές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση.
Το τσάι βασιλικού βοηθά στην πέψη ενώ το εκχύλισμα δρα ευεργετικά σε στοματίτιδες και στον επιχείλιο έρπητα, σε ημικρανίες, πονοκεφάλους και ναυτία. Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμά το στρες, ανακουφίζει από τον βήχα, τη γρίπη και τα κρυολογήματα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Χρήση στη μαγειρική
Η ιταλική κουζίνα τον αποθεώνει και η πιο κοινή χρήση του είναι στην ιταλική σάλτσα ζυμαρικών πέστο, όπου ο βασιλικός πολτοποιείται μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, κουκουνάρι, παρμεζάνα και διάφορα καρυκεύματα. Πασίγνωστη παγκοσμίως είναι επίσης η πίτσα Μαργαρίτα με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό, αλλά και η σαλάτα caprese με φέτες ντομάτας, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού.
Γενικότερα τον βασιλικό τον χρησιμοποιούμε φρέσκο στις συνταγές μαγειρικής προσθέτοντάς τον την τελευταία στιγμή, καθώς το μαγείρεμα αλλοιώνει τη γεύση του. Ταιριάζει απόλυτα με τη φρέσκια ντομάτα καθώς και σε όλα τα φαγητά που είναι μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτας και συχνά τον προσθέτουμε σε σαλάτες, σούπες και ψητά. Εκτός από φρέσκο τον χρησιμοποιούμε και αποξηραμένο ως βότανο.
The post Βασιλικός, ένας βασιλιάς σε γλάστρα appeared first on Κωτσόβολος Blog.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Αύξηση του κατώτατου μισθού στα €751 προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης
- Φωκίδα: 42χρονος ασελγούσε στα παιδιά του
- Βασιλικός, ένας βασιλιάς σε γλάστρα
- Συγκλονίζει η περιγραφή του πατέρα για το γιο του που γεννήθηκε με βαριά εγκεφαλική παράλυση
- Επίδομα παιδιού: Για ποιους έρχονται αυξήσεις έως 224 ευρώ- ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός
- ΑΣΕΠ: Προσλήψεις για κατασκήνωση στα Χανιά – Δείτε ειδικότητες
- Δίωρη διαδικτυακή συνάντηση Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με τον Γενικό Γραμματέα του υπ. Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά
- Βρετανία: χιλιάδες γιατροί αντιδρούν με την άρση των μέτρων
- Νέα Έρευνα: Η πίστη σε θεωρίες συνομωσίας συνδέεται με μειωμένη κριτική σκέψη, όχι χαμηλή νοημοσύνη
- Hit & Run: Μία νέα δραματική σειρά γεμάτη μυστήριο έρχεται στο Netflix
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Kotsovolos
- Τελευταία Νέα Kotsovolos
- Βασιλικός, ένας βασιλιάς σε γλάστρα
- Ghost of Tsushima: Director’s Cut, έρχεται για PS4 και PS5 στα τέλη Αυγούστου
- The Witcher: Monster Slayer. Φτάνει στις 21 Ιουλίου σε iOS και Android
- Τα φρούτα του καλοκαιριού
- Απόκτησες νέο πλυντήριο πιάτων; Προετοίμασέ το σωστά
- FagronLab UVGI-80: Τεχνολογία αιχμής στους καθαριστές αέρα
- Αξεσουάρ και Gadgets για να απογειώσεις την εμπειρία θέασης
- eEuro Τέλος! Πολλά συγχαρητήρια στην Εθνική Ελλάδος!
- State of Play από τη Sony
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΑΣΕΠ: Προσλήψεις στο Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας
- Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ από το φθινόπωρο για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης
- Κορονοϊος: Είστε εργαζόμενος και έχετε νοσήσει; Πότε και πώς επιστρέφετε στην εργασία σας
- Χατζηδάκης: Κατάθεση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση αυτή ή την άλλη εβδομάδα
- Θυρανοίξια στο Ιερό Παρεκκλήσιο στο φυλάκιο «Προβοσκίδας»
- Επίδομα παιδιού: Για ποιους έρχονται αυξήσεις έως 224 ευρώ- ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός
- Το Ημίχρονο…
- Σταϊκούρας : Οριστικοποιείται αύριο η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας
- Το μεθάνιο που πηγάζει από τον Εγκέλαδο ίσως είναι ένδειξη ύπαρξης μικροοργανισμών παρόμοιων με της Γης