Ξέρεις τι είναι η βιώσιμη γαστρονομία;

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Με απόφαση που πήρε η Διεθνής Κοινότητα στις 21 Δεκεμβρίου του 2016 η 18η Ιουνίου έχει οριστεί ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας. Όμως γνωρίζουμε όλοι τι είναι βιώσιμη γαστρονομία;

Βιώσιμη γαστρονομία

Για να μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη γαστρονομία, τότε όλα τα στάδια της παραγωγής, συλλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς και προετοιμασίας του φαγητού μας πρέπει να γίνονται με γνώμωνα όχι μόνο την ικανοποίηση της πείνας ή του εγώ μας, αλλά κυρίως

της υγείας μας (προσωπικής και δημόσιας), της αειφορίας και της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.

Γενικότερα, όταν μιλάμε για αειφορία εννοούμε πως όλα τα στάδια παραγωγής της τροφής μας πρέπει να γίνονται χωρίς να σπαταλώνται φυσικοί πόροι, έτσι ώστε η παραγωγή να μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον χωρίς να γίνεται επιβλαβής για το περιβάλλον ή την υγεία μας. Βιώσιμη γαστρονομία, επομένως, σημαίνει κουζίνα που λαμβάνει υπόψη της από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες της, πώς παράγονται και πώς φτάνουν στις αγορές μας και τελικά στο πιάτο μας.

Με απλά λόγια βιώσιμη γαστρονομία είναι να παράγουμε όσα χρειαζόμαστε, στο σημείο που τα χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να είναι πάντα φρέσκα και τίποτα να μην καταλήγει στα σκουπίδια, ούτε να χρειάζονται τεράστια ποσά ενέργειας για τη μεταφορά τους από το χωράφι μέχρι το πιάτο μας.

Σε μια ιδανική κοινωνία, ο καθένας θα μπορεί να παράγει στο μποστάνι του όλα τα λαχανικά και τα φρούτα που χρειάζεται, θα έχει τις δικές του κοτούλες και κατσικούλες, άρα θα παράγει τα δικά του αυγά και το δικό του τυρί και θα πηγαίνει για ψάρεμα όταν θέλει να φάει ψάρι. Επίσης θα παράγει ελάχιστα σκουπίδια και τα λιγοστά οργανικά θα τα κάνει κομπόστ για να τα επιστρέφει στη γη σαν λίπασμα.

Μήπως σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Τον τρόπο που ζούσαν κάποτε οι γιαγιάδες κι οι παπούδες μας; Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να ζούμε έτσι ακριβώς, μπορούμε να κάνουμε κάποιες επιλογές στον τρόπο που ψωνίζουμε, που μαγειρεύουμε, που ανακυκλώνουμε την τροφή και τα σπουπίδια μας.

3 εύκολοι τρόποι να κάνουμε την αρχή από το σπίτι μας:Επιλέγουμε φρέσκα εποχικά προϊόντα που παράχθηκαν στον τόπο μας κι όχι προϊόντα εισαγωγής που μαζεύτηκαν άγουρα πριν την ώρα τους και ψεκάστηκαν με τόνους συντηρητικών προκειμένου να αντέξουν ένα πολυδάπανο ταξίδι με αεροπλάνα και βαπόρια μέχρι να φτάσουν στο μανάβικο της γειτονιάς μας.Ψωνίζουμε όσα χρειαζόμαστε κι όχι σαν να μην υπάρχει αύριο. Είναι προτιμότερο να μας λείψει κάτι παρά να λήξει ή να χαλάσει στο ψυγείο μας και να καταλήξει στα σκουπίδια.Μειώνουμε όσο γίνεται την κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφών από το καθημερινό διαιτολόγιο της οικογένειάς μας και δίνουμε έμφαση στην κατανάλωση οσπρίων και φρέσκων λαχανικών.

Η σημασία του εορτασμού

Ο εορτασμός της Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας σκοπό έχει να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς προωθεί την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή, τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η επίτευξη των στόχων της βιώσιμης γαστρονομίας συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας, στην αποτελεσματική χρήση των πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος, των πολιτιστικών αξιών, της κληρονομιάς και της πολυμορφίας.

The post Ξέρεις τι είναι η βιώσιμη γαστρονομία; appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα