Αγγελική Σιδηρά: «Ποιήματα 1983-2021 (επιλογή)»
Με αφετηριακό έτος το 1983 και καταληκτικό το 2021, η νέα, συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της Αγγελικής Σιδηρά περιλαμβάνει συνθέσεις μιας τεσσαρακονταετίας περίπου, στοιχείο που καταδεικνύει τη συνεχή και συνεπή παρουσία της δημιουργού στο νεοελληνικό και σύγχρονο ποιητικό πεδίο, αλλά και τη σχηματοποίηση της ποιητικής της φωνής πάνω στη βάση ορισμένων ειδοποιών χαρακτηριστικών, τόσο στο επίπεδο της μορφής, όσο και σε αυτό του περιεχομένου. Ακόμα και από μια πρώτη προσπέλαση των ποιημάτων του βιβλίου, ο αναγνώστης
Εκείνο, λοιπόν, που μπορεί να παρατηρηθεί στην περίπτωση της Σιδηρά είναι μια εκτροπή της ποίησης προς την κατεύθυνση ή, μάλλον, προς μια από τις κατευθύνσεις και τα είδη της αφηγηματικής πεζογραφίας, την (αυτο)βιογραφία. Το παράδοξο, μάλιστα, είναι ότι, ενώ θα περίμενε κανείς αυτή η στροφή, αυτή η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός να λειτουργήσουν «προσ-γειωτικά» και ανασταλτικά της ποιητικότητας, αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα δυναμική, εμποτίζοντας τα ποιήματα με τη συγκίνηση εκείνη που μόνο η αφαιρετικότητα και η πυρηνικότητα του στιχουργήματος μπορεί να προσφέρει. Έτσι, αντί για τον εναγκαλισμό μιας πεζόμορφης λογικής ή μιας αφηγηματικής λειτουργίας, η ποιήτρια εστιάζει στην ποιητικότητα και κατορθώνει να πετύχει τη σύζευξη και τον συγκερασμό δύο τεχνικών ή μεθόδων ή διαθέσεων που, ακόμα κι αν δεν είναι αντιθετικές ή αντιπαραθετικές μεταξύ τους, είναι οπωσδήποτε διαφορετικές και διαφοροποιημένες. Πρόκειται για μια εξισορρόπηση ποιητικής και αφηγηματικής λειτουργίας που μεθοδεύεται κατάλληλα, προκειμένου να αποστάξει από τη ζωή το καίριο και το ουσιώδες και να το αναγάγει σε μοτίβο της τέχνης. Γι’ αυτό και οι θεματικές της Σιδηρά προσεγγίζουν τα μεγάλα θέματα, τους κύριους πυρήνες της ζωής και της τέχνης, τη ζωή και τον θάνατο, τον έρωτα και τη μοναξιά, τον χρόνο και τη μνήμη.
{jb_quote}Πρόκειται για μια εξισορρόπηση ποιητικής και αφηγηματικής λειτουργίας που μεθοδεύεται κατάλληλα, προκειμένου να αποστάξει από τη ζωή το καίριο και το ουσιώδες και να το αναγάγει σε μοτίβο της τέχνης.{/jb_quote}
Με πρώτη ύλη, λοιπόν, και όχημα το βίωμα και την εμπειρία η ποιήτρια τεχνουργεί τις συνθέσεις της κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πλάσει ένα είδος αφιερωματικών τραγουδιών στους οικείους της, στα αγαπημένα της πρόσωπα, είτε αυτά βρίσκονται στη ζωή, είτε όχι. Το ερώτημα, ως εκ τούτου, που προκύπτει και που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετίζεται με τον βαθμό στον οποίο η ποίηση της Σιδηρά έχει κέντρο και πυρήνα της τον εαυτό της ή τους άλλους, τους οικείους και συγγενείς. Μια πρώτη, ενδεχομένως βιαστική απάντηση, είναι αυτή που θα ήθελε το ποιητικό υποκείμενο και τα πρόσωπα που αποτελούν τις αφορμές και τις αφορμήσεις των ποιημάτων της να αποτελούν ένα όλον, με το πρώτο να βλέπει στα δεύτερα τον ίδιο του τον εαυτό σε μια απόλυτα δοτική συνθήκη. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ακόμα και αυτή η ποίηση που μοιάζει να γίνεται για τον εαυτό και για τους άλλους έχει στο κέντρο και τον πυρήνα της, στην αρχή και την κατάληξή της την ίδια την ποίηση, την ίδια την τέχνη του λόγου. Κι αυτό γιατί, διαφορετικά, όλο αυτό το άνοιγμα της ψυχής, όλη αυτή η έκθεση του προσωπικού χωροχρόνου θα παρέμενε λόγος οικείος, εξομολογητικός, κουβεντιαστός, όχι όμως λόγος ποιητικός.
Στενά συνυφασμένο με το παραπάνω ζήτημα, όπως αυτό προκύπτει από τη διερεύνηση της πρόθεσης της ποιήτριας, είναι και το ζήτημα των ρόλων που, καταπώς φαίνεται, αναλαμβάνει να υποδυθεί η ποιήτρια σε καθένα από τα ποιήματά της. Άλλοτε ως «μάνα», άλλοτε ως «σύζυγος» ή ως «κόρη», άλλοτε ως «αδερφή» ή «γιαγιά» ξετυλίγει πτυχές του ποιητικού της εαυτού για να δώσει μια διαφορετική κάθε φορά απόχρωση στην ευαισθησία της, έναν διαφορετικό τόνο, που έρχεται για να αναδείξει την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τα πρόσωπα των ποιημάτων της. Θα μπορούσε κανείς να δει και να διαπιστώσει εδώ τον εναγκαλισμό μιας τεχνικής καθαρά θεατρικής, που ανοίγει ένα ευρύ πεδίο προβληματισμού σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάζεται ο ποιητής μέσα στα ποιήματά του και, πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τον βαθμό στον οποίο πρόκειται πραγματικά για υπόδυση ρόλων, για τη γνωστή από τη θεατρική πράξη και πρακτική, υπόκριση ή αν ο ποιητής πραγματικά αφήνει το πρόσωπό του να φανεί σε μια προσπάθεια ανακάλυψης της πραγματικής του υφής, του πραγματικού του σχήματος, σε μια προσπάθεια αυτογνωσίας. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολη, θα μπορούσε όμως κάποιος να ισχυριστεί ότι η ποιήτρια εν προκειμένω, επιλέγοντας να θέσει των εαυτό της εντός αντιπροσωπευτικών και, σε μεγάλο βαθμό, στερεοτυπικών ρόλων, μεταβαίνει ουσιαστικά στην περιοχή του θεάτρου και, όσο μεγάλο κι αν είναι το ποσοστό αλήθειας στην παρουσίαση του εαυτού της, αυτός αποτελεί ουσιαστικά μια πλασματική οντότητα, ένα κατασκεύασμα, ένα προϊόν της δημιουργικής σκέψης και έκφρασης. Έτσι, παρά την εντύπωση που δίνεται στον αναγνώστη ότι, διαβάζοντας τα ποιήματα, βρίσκεται μπροστά σε ατόφια κομμάτια ζωής, αυτή είναι μάλλον παραπλανητική, στοιχείο που, πέραν των άλλων, αποδεικνύεται και από τη συγκίνηση ή καλύτερα τη μέθεξη του αποδέκτη στα ποιήματα, μέθεξη η οποία εξηγείται μονάχα πάνω στη βάση της αντιπροσωπευτικότητας, της ενδεικτικότητας, της παραδειγματικότητάς τους. Γι’ αυτό και η ποίηση της Σιδηρά έχει τέτοια εμβέλεια και δυναμική. Γιατί «πατάει» γερά πάνω στην ανθρώπινη εμπειρία και γνώση, ξέρει όμως να τη μεταπλάθει συγκινησιακά, καλλιτεχνικά, ωραιοποιητικά, προσφέροντας έτσι μια σπάνια ευκαιρία στον αναγνώστη να μοιραστεί, να γνωρίσει, να απολαύσει, να λυτρωθεί.
Ποιήματα 1983-2021
Επιλογή
Αγγελική Σιδηρά
Κέδρος
σ. 304
ISBN: 978-960-04-5225-9
Τιμή: 15,00€
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Δείτε που κάνει διακοπές ο Λευτέρης Πανταζής μετά τον γάμο της Κόνυ Μεταξά
- Πώς θα φτιάξεις την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα
- Επεσε στα χέρια του 40 χρόνια πριν μία γκλίτσα και τώρα έχει… χίλιες!
- ΕΛΕΝΗ: Αλλαγές στην εκπομπή (;)
- Πάνος Δέρβος: «Ο Δάκης με παρακαλούσε να τον πάω στην Ελβετία, να κάνει την ένεση και να φύγει από τη ζωή»
- Και χωρίς την Γερμανού το "Όλα Γκουντ" δεν πήρε την πρωτιά... Αναλυτικά τα ποσοστά (16/7/2022)
- 5 Χαρακτηριστικά τοξικών ανθρώπων για να τους αναγνωρίζεις | ediva.gr
- Ευθαλία Παπακώστα: Η «Κλαίρη» του Σασμού μιλά για τη δυσκολία του ρόλου της
- Η ιέρεια με το τατουάζ
- Ο Οδυσσέας στις θάλασσες του νότου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Η ιέρεια με το τατουάζ
- Ο Οδυσσέας στις θάλασσες του νότου
- Ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης
- «Ανυπότακτες μικρές ζωές» της Αρντίτας Ιατρού
- Συγγραφείς στα δικαστήρια για τη Λάρα Αντίποβα του μυθιστορήματος «Δόκτωρ Ζιβάγκο»
- Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Εκτός τόπου και χρόνου» στο Faliro Summer Theater
- Στο στόχαστρο της Τουρκίας αυτοεξόριστος εκδότης που ζει στη Σουηδία
- Προσφορά από την Alpha Bank της έκδοσης «Ερμούπολη. Η δημιουργία μιας νέας πόλης στη Σύρο στις αρχές του 19ου αιώνα»
- Pier Paolo Pasolini: «Κείμενα – Συνεντεύξεις – Επιστολές – Η δολοφονία»
- Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα ζητά περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες

- Τελευταία Νέα Diastixo
- Αγγελική Σιδηρά: «Ποιήματα 1983-2021 (επιλογή)»
- Κατερίνα Τζαβάρα: «Δώδεκα»
- ΗΠΑ: Διατηρούν τα «κέρδη» της πανδημίας οι πωλήσεις βιβλίων
- ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ | Το Diastixo κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας και χαρίζει σε 10 αναγνώστες από 10 βιβλία συνολικής αξίας 2.000 ευρώ!
- Η σύγχρονη Κίνα
- Φόνοι στο οικοτροφείο
- Μάρκος Κρητικός: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Καταργούνται τα βραβεία παιδικών βιβλίων Blue Peter
- Ντ. Σιώτης, P.P. Pasolini, Ch. Carter, Π. Νιαβής, Σ. Κιοσσές, Ε. Γαλάνη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Άσπρα κοράκια, μαύρα πρόβατα
- Με άλλα λόγια
- Χρήστος Σιάφκος: «Γιατί κι οι έρωτες μου φάγανε τα χρόνια...»
- Πρόδρομος Κοσμίδης
- Στο στόχαστρο της Τουρκίας αυτοεξόριστος εκδότης που ζει στη Σουηδία
- Chris Carter: «Είμαι ο Θάνατος» και «Θανάσιμη κλήση»
- Ντίνος Σιώτης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Pier Paolo Pasolini: «Κείμενα – Συνεντεύξεις – Επιστολές – Η δολοφονία»
- To βραβείο Strega 2022 στο μυθιστόρημα «Spatriati» του Μάριο Ντεζιάτι