«Απ’ τη βεράντα του Kraemer Palace στη Σμύρνη στον “Υπόγειο Παράδεισο” του Πέτρου Πικρού» της Χριστίνας Τσιτιρίδου
στον “Υπόγειο Παράδεισο” του Πέτρου Πικρού»
της Χριστίνας Τσιτιρίδου
«Φυλάξου ἀπό τούς σκύλους!» (Μιά λατινική ὀρμήνια).[1]
Με αυτό το γνωμικό ο Πέτρος Πικρός –μια ιδιαίτερη μορφή του λογοτεχνικού Μεσοπολέμου που θα βυθιζόταν στη λήθη του παρελθόντος, αν δεν τον ζωντάνευε η πρωτοβουλία της Χριστίνας Ντουνιά με τη φιλολογική επιμέλεια της τριλογίας του Χαμένα κορμιά, Σα θα γίνουμε άνθρωποι και Τουμπεκί, που συνοδεύεται από μια εξαιρετική εισαγωγή και ένα πλούσιο επίμετρο της ιδίας–
Ο Πέτρος Πικρός καταφθάνει στην Αθήνα τέλος του 1920 με αρχές του 1921, έπειτα από μακροχρόνια παραμονή του στο εξωτερικό για την ολοκλήρωση των εγκύκλιων και των πανεπιστημιακών του σπουδών. Οι πληροφορίες συγκεχυμένες τόσο αναφορικά με το ακριβές αντικείμενο των σπουδών του, όσο και με την πιθανότητα οι σπουδές του να έμειναν ημιτελείς. Ωστόσο, για το έργο που έμελλε να μας αφήσει παρακαταθήκη αυτή η αοριστία για τη φοιτητική του πορεία αποδεικνύεται ήσσονος σημασίας. Ο συγχρωτισμός του την επίμαχη περίοδο των σπουδών του με άτομα από τον αναρχικό και τον κομμουνιστικό χώρο και η ιδεολογική του ζύμωση με τις αρχές του σοσιαλισμού θα αποτελέσουν τα όπλα στη συγγραφική του φαρέτρα, για να αποτυπώσει τον κόσμο των αποσυνάγωγων και του στιγματισμένου περιθωρίου. Ταυτοχρόνως, οι ευαίσθητες κεραίες της σοσιαλιστικής του συνείδησης λαμβάνουν τις δονήσεις που καταγράφονται στον κοινωνικό ιστό της πρωτεύουσας με την άφιξη του κατατρεγμένου προσφυγικού ρεύματος, απόρροια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο Πικρός οσμίζεται τον αντίκτυπο αυτής της μαζικής εγκατάστασης των εκδιωγμένων Ελλήνων σε ένα αστικό τοπίο ήδη επιβαρυμένο και αντιμέτωπο με το φάσμα της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας. Κοντά στους γηγενείς που διαβιούν αόρατοι στις παρυφές της κοινωνίας, προστίθενται οι Έλληνες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, οι «τουρκόσποροι», που στα μάτια του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας φαντάζουν ως βαρίδια από τα οποία συντόμως πρέπει να απαλλαγούν. Μέσα σε αυτόν τον σύμμεικτο, ετερογενή πλέον «βυθό του περιθωρίου», ο Έλληνας Γκόργκι βουτάει τη λογοτεχνική του πένα και αναταράζει τα λιμνάζοντα νερά. Κατασκευάζει ένα σύμπαν παράλληλο με την «υγιή» κοινότητα, η οποία διέπεται από τις αρχές του αστικού καθωσπρεπισμού και της ηθικής τάξης, υποκριτικές αρχές ως επί το πλείστον, άνευ ουσιαστικής αξίας, που λειτουργούν πρωτίστως ως στυλοβάτες της καθεστηκυίας τάξης και επόπτες της διατήρησης των χρηστών ηθών· ένα σύμπαν κατοικημένο από τους απόκληρους, τους παραβατικούς, εν γένει τους παρίες του νέου αστικού τοπίου.
Φθινόπωρο του 1922 και οι «σκύλοι» έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις αποβάθρες, όπου καταφθάνουν οι εκδιωγμένοι με το κενό βλέμμα και τον πόνο που πασχίζουν να μεταλλάξουν σε προσδοκία για το μέλλον. Οι «σκύλοι» αναζητούν το «φρέσκο εμπόρευμα», άρτι αφιχθέν από τη Σμύρνη, και δεν αργούν να το εντοπίσουν ωσάν τα λαγωνικά που ξετρυπώνουν από τα λαγούμια τα κρυμμένα θηράματα. Η Μαρίτσα του διηγήματος «Το πράμα», που συμπεριλαμβάνεται στις σελίδες του πρώτου μέρους της τριλογίας του, αποτελεί μία από τις κερδοφόρες ανακαλύψεις τους. Η ίδια, οι προσφυγοπούλες στην Αθήνα και αλλαχού συνιστούν τις έμπρακτες αποδείξεις της μαρξιστικής «πραγμοποίησης». Μέσα στο βασίλειο του καπιταλιστικού συστήματος και τις δομές της ανταλλακτικής αξίας, η νεαρή λογίζεται ως ένα διεκπεραιωτικό μέσο, το οποίο στερείται κάθε πτυχή κοινωνικής και προσωπικής ζωής, η ανθρώπινη υπόστασή της εξαντλείται στο πλαίσιο της χρήσης της στην παραγωγική διαδικασία, εν προκειμένω στη δοσοληψία του αγοραίου έρωτα, και η έννοια της αξιοπρέπειάς της ως αυταξία αφήνεται στο κατώφλι του σπιτιού με το κόκκινο φως, προτού αυτή το δρασκελίσει για να εισέλθει στον κόσμο του ημίφωτος και της υποταγής στις επιθυμίες των «αγοραστών» της νιότης και της ομορφιάς της, κυνηγώντας τις χίμαιρες που της έταξαν. Το ίδιο το σύστημα σαμποτάρει οποιαδήποτε καταβαλλόμενη προσπάθεια ανέλιξής της στον καινούριο τόπο –τον τόπο της εξορίας της, που άλλοι αποφάσισαν για αυτήν παίζοντας ερήμην της τα γεωπολιτικά παιχνίδια– και ακυρώνεται εκ προοιμίου η ομαλή ενσωμάτωσή της στη νέα πατρίδα.
Δίχως την «πολύτιμη χείρα της πολιτικής αγωγής», όπως επισημαίνει και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου,[2] η προηγούμενη ηρωίδα αλλά και η Κατίνα, η πόρνη του Καφέ Αμάν που φέρει το οξύμωρο όνομα Υπόγειος Παράδεισος –κατ’ αντιδιαστολή με τον επίγειο παράδεισο των εύρωστων, μεγαλόσχημων αστών και τον ουράνιο Παράδεισο των θρησκευτικών ταγών–, πρωταγωνίστρια στην ομώνυμη με το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Πικρού νουβέλας Σα θα γίνουμε άνθρωποι,[3] αγωνίζονται ματαίως για τη δραπέτευση από τον ζόφο της έκνομης ζωής, βαυκαλίζονται με την ελπίδα της υλοποίησης της επαναλαμβανόμενης φράσης «σα θα γίνουμε άνθρωποι»· φράση που μοιάζει με μια διαρκή προσευχή μέσα στην ομώνυμη ιστορία, λέγεται αυτούσια ή με μικρές παραλλαγές περίπου τριάντα φορές. Οι Μαρίτσες της Σμύρνης και οι Κατίνες του Υπόγειου Παραδείσου αδυνατούν αρχικώς να αντιληφθούν ότι συνιστούν το επακολούθημα της τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής που επέφερε η Μικρασιατική Καταστροφή στον αστικό ιστό της ήδη προβληματικής Αθήνας.
Ο Πικρός, ωστόσο, δεν θα αφήσει τις ηρωίδες του μέσα στο κατασκευασμένο ψέμα περί μεταβατικού σταδίου της ζωής τους. Το κρεμασμένο σφαχτό στο τσιγκέλι του χασάπικου της γειτονιάς είναι μια διαρκής υπενθύμιση στη νεαρή Μαρίτσα ότι με τον ίδιο τρόπο εμπορεύονται τα «σκυλιά της αποβάθρας στον Πειραιά» το κορμί της· όπως οι σφάχτες γδέρνουν το ζώο για να πουληθεί στις αγορές της πόλης, με τον ίδιο τρόπο οι «εκδορείς» της δικής της ψυχής μοσχοπουλούν το εμπόρευμα στους νοικοκυραίους με τη φαρισαϊκού τύπου ηθική: αυτούς που τα βράδια αποζητούν την ερωτική συντροφιά της αλλά το ξημέρωμα σπεύδουν να στηλιτεύσουν την ύπαρξή της, σηκώνοντας περιπαικτικά το φρύδι, μουρμουρίζοντας ηθικά τσιτάτα, φτύνοντας επιδεικτικά στο πέρασμά της. Αλλά και το κακόγουστο χρυσό πουλί με τις μισάνοιχτες φτερούγες, στολίδι του καθρέφτη που διακοσμεί τον τοίχο του πορνείου και μονίμως δείχνει στην Κατίνα τον δρόμο για την επάνοδο στο «…δωμάτιο το τίμιο, το παστρικούτσικο, το νοικοκυρεμένο…» για να ζήσει στο εξής με τη μικρή της κόρη, εξαπατά την ηρωίδα.[4] Ο κόσμος της συγχώρεσης και της αποδοχής ενυπάρχει μόνο εντός των χριστιανικών παραβολών και για το δικό της παρελθόν η λύση θα βρεθεί στον απαγχονισμό. Η λεπτομερής περιγραφή του Πικρού για τον τρόπο που οι φοιτητές της Ιατρικής χειρίζονται εντός του ανατομείου το νεκρό της σώμα, η ωμότητα της εικόνας των τομών πάνω στο δέρμα της που αφήνουν τα ιατρικά εργαλεία λειτουργεί συνδηλωτικά στον υποψιασμένο αναγνώστη για την εν ζωή χρήση του σώματός της ως ένα κομμάτι κρέας. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πικρός είχε από τις πρώτες σελίδες της νουβέλας του «υποδείξει» στην ηρωίδα του τι ενδεχομένως έκρυβε η έξοδός της από το πορνείο, αλλά αυτή τον αγνόησε: η ταμπέλα από το γειτνιάζον γραφείο τελετών με τα «…φτηνά κιβούρια…»[5] ακουμπά στην πόρτα του Υπόγειου Παραδείσου.
Αντί επιλόγου και μια ευχή: Λίγες μόνο ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυκλώματα trafficking έκαναν την εμφάνισή τους στα σύνορα προκειμένου να «υποδεχθούν» τα ασυνόδευτα παιδιά και τις γυναίκες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Είθε η δραστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει τον κίνδυνο οι ιστορίες αυτών των προσφύγων να μετατραπούν σε δυνάμει αφηγηματικό υλικό για κάποιον Πέτρο Πικρό της δικής μας γενιάς…
Χριστίνα Τσιτιρίδου, φιλόλογος
{jb_yellowbox}ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ{/jb_yellowbox} Πικρός, Π. (2009α). Χαμένα κορμιά. Αθήνα: Άγρα.
Πικρός, Π. (2009β). Σα θα γίνουμε άνθρωποι. Αθήνα: Άγρα.
Χατζηβασιλείου, Β. (2009). Στο περιθώριο του Μεσοπολέμου. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία Επτά. Ανακτήθηκε Οκτώβριος 16, 2022 από: http://dytikosanemos.blogspot.com/2009/05/blog-post_31.html
{jb_yellowbox}ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ{/jb_yellowbox}[1] Βλ. Πικρός, 2009β, Άγρα, σ. 27.
[2] Βλ. Χατζηβασιλείου, 2009, http://dytikosanemos.blogspot.com/2009/05/blog-post_31.html (τελευταία πρόσβαση 15 Οκτωβρίου 2022).
[3] Βλ. Πικρός, ό.π., σσ. 37-126.
[4] Βλ. ό.π., σ. 47.
[5] Βλ. ό.π., σ. 52.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Η Ελένη Ράντου ξεσπά: «Θλιβερή απόφαση, είναι πραγματικά άδικο»
- GNTM Τελικός: Γιατί βρέθηκε εκτός πλατώ η Μαρίτα;
- Παγιδευμένοι : Δείτε την ιστορία από την αρχή...- Πότε θα προβληθεί;
- Συνταγή για ζεστό Χριστουγεννιάτικο κρασί – Gluhwein
- Τραγωδία στην Ρουμανία: Πώς έγινε το δυστύχημα – Στο «μικροσκόπιο» ο οδηγός του λεωφορείου
- Το Rolling Loud απαγορεύει την είσοδο στον Salt Bae μετά την εισβολή του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου
- Η Leigh-Anne Pinnock έχει ετοιμάσει «συναρπαστικά πράγματα» για το σόλο ντεμπούτο της
- «Ο σταχτοτσικνιάς» της Ελένης Σαραντίτη
- Ήρα-Παρασκευή Παπαποστόλου: «Αρμόιρα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- «Ο σταχτοτσικνιάς» της Ελένης Σαραντίτη
- Ήρα-Παρασκευή Παπαποστόλου: «Αρμόιρα»
- Ηνωμένο Βασίλειο: Το BookTok οδηγεί τη νεολαία στα βιβλιοπωλεία
- Franz Werfel: «Μια αχνογάλαζη γυναικεία γραφή»
- Κατέρρευσε η συμφωνία για τη συγχώνευση της Penguin Random House με τη Simon & Schuster
- «40+1 χριστουγεννιάτικα βιβλία για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες» της Ράνιας Μπουμπουρή
- Μάρκος Αυρήλιος: «Εις εαυτόν»
- Ο βυζαντινός λόγιος Νικόλαος Μεσαρίτης
- Μαρκήσιος ντε Σαντ
- Τάσος Κόρφης
![Απ’, Kraemer Palace, Σμύρνη, “Υπόγειο Παράδεισο”, Πέτρου Πικρού, Χριστίνας Τσιτιρίδου,ap’, Kraemer Palace, smyrni, “ypogeio paradeiso”, petrou pikrou, christinas tsitiridou](https://images32.inewsgr.com/4762/47629094/ap-ti-veranta-tou-Kraemer-Palace-sti-smyrni-ston-ypogeio-paradeiso-tou-petrou-pikrou-tis-christinas-tsitiridou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Diastixo
- «Απ’ τη βεράντα του Kraemer Palace στη Σμύρνη στον “Υπόγειο Παράδεισο” του Πέτρου Πικρού» της Χριστίνας Τσιτιρίδου
- «Η Σμύρνη των παιδικών χρόνων του Κοσμά Πολίτη» της Ηρώς Τσαρνά-Κ.
- «Η παιδεία στην ιωνική πρωτεύουσα: Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης» του Αναστάσιου Αγγ. Στέφου
- «Η Μικρασιατική Καταστροφή στο μυθιστορηματικό έργο του Γιώργου Μιχαηλίδη» της Έρης Σταυροπούλου
- «Η “Αιολική Σχολή” της λογοτεχνικής Γενιάς του ’30. Κόντογλου, Σεφέρης – οι πρωτοπόροι» της Μαρίας Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου
- «Η επιρροή της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Γενιά του ’30: πώς επηρέασε το κλίμα της ήττας τη λογοτεχνική παραγωγή» της Λεύκης Σαραντινού
- «Πόλεμος χωρίς ειρήνη: Η εξιστόρηση της Μικρασιατικής Καταστροφής στην “τριλογία” του Ηλία Βενέζη» της Ζωής Σαμαρά
- «Η Θεσσαλονίκη των προσφύγων» της Χρυσούλας Πατεράκη
- «Η συμβολή της τρίτης ηλικίας σε βιβλία για νέους με θέμα τις χαμένες πατρίδες» του Γιάννη Σ. Παπαδάτου
- «Το τραύμα ως ζωντανός οργανισμός, όπως αναδύεται μέσα από μαρτυρίες των προσφύγων και κείμενα για το ’22» της Ασημίνας Ξηρογιάννη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- «Το δημοτικό τραγούδι της “Προσφυγούλας” ως μαρτυρία για το ’22» του Παντελή Μπουκάλα
- «Η ενσωμάτωση των προσφύγων στο λογοτεχνικό έργο και η πολιτική της διάσταση» του Βασίλη Μόσχου
- «Ο αντίκτυπος του τραύματος του ’22 στον αναπροσδιορισμό της σχέσης ανθρώπου και χώρου στην πεζογραφία της Γενιάς του ’30» του Τάσου Μιχαηλίδη
- «Η περίπτωση του Ηλία Βενέζη» του Ευθύμιου Μασούρα
- «Οι στρατηγοί με τα γυάλινα πόδια» της Ευγενίας Λαγού
- «Λαϊκοί ποιητές και Μικρασιατική Καταστροφή» της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού
- «Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα ή Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για τη Μικρασιατική Καταστροφή» της Μένης Κανατσούλη
- «Ποίηση και Ιστορία: Κ. Π. Καβάφης, “Υπέρ της Αχαϊκής Συμπολιτείας πολεμήσαντες”» της Ευσταθίας Δήμου
- «Το στίγμα της Μικράς Ασίας στο έργο του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη» της Ανθούλας Δανιήλ