Δημήτρης Χριστόπουλος: «Τζίντιλι»
Στον Ζοφερό Οίκο του Κάρολου Ντίκενς αναφέρεται σε μια μόνη παράγραφο του Α’ Κεφαλαίου η λέξη ομίχλη έντεκα φορές. Αλλά πάλι, δεν γνωρίζω τι παιχνίδι θέλησε να μας παίξει ο εξαιρετικός φιλόλογος και συγγραφέας Δημήτρης Χριστόπουλος παρουσιάζοντάς μας ένα μυθιστόρημα γραμμένο τόσο αριστοτεχνικά, ένα μυθιστόρημα που πλέκεται γύρω από τη λέξη άνεμος δημιουργώντας κύκλους, ως σχήματα λόγου, μικρούς και μεγάλους ανεμοστρόβιλους που συνταράσσουν τον αναγνώστη.
{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}
…Ο άνεμος έρχεται εκεί
γέμισε Άνεμε τα πεσμένα πανιά
σάλπισε
σάλπισε πάλι το αναπότρεπτο της νίκης σου
τον φωτεινό μας τελευταίο θάνατο (σελ. 86-87)
Και είναι αυτό ένα αδιόρατο, ένα μοναδικό τέχνασμα που δίνει την εντύπωση της επανάληψης μέσα στο μυθιστόρημα, ενώ στην πραγματικότητα μέσα από αυτή τη ρυθμική σχεδόν ομοιομορφία των εικόνων ανακαλύπτουμε την αληθινή φυσιογνωμία του έργου, σαν αυτός ο αέρας που φυσάει να μας παρουσιάζει κάθε φορά μια άλλη ιστορία μέσα στην ίδια την ιστορία.
…πως Τζίντες και Τζίντιλι οι βουνίσιοι που μένανε στα γύρω χωριά λένε τα φανταστικά ξωτικά των βουνών –τέσσερις θεότητες που κρατούν σαν Άτλαντες στους λιγνούς τους ώμους τον άξονα της γης, κι άμα χαθούν ο κόσμος όλος θα βυθιστεί στο χάος–, κόρες μιας αρχαίας ουράνιας θεότητας που την έκλεψε ο Βορέας, ο θεός του φοβερού βόρειου άνεμου, τέσσερα ξωτικά που κινούνται με τη μορφή ανεμοστρόβιλου… (σελ. 67)
Και ενώ μας παρασέρνει ο άνεμος, είναι η γη που βουλιάζει, η γη που χάνεται από τα πόδια μας. Μια βιβλική, μια οικολογική καταστροφή που περιγράφει ο Δημήτρης Χριστόπουλος με μοναδικό τρόπο, με γλώσσα που χτυπά την κάθε λέξη με σφυρί και με αμόνι, για να μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας.
{jb_quote} Ο αέρας, η γη, τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, λειτουργούν κι αυτά σαν πρόσωπα μέσα στο βιβλίο. {/jb_quote}
Οι ώρες κυλούν σαν τη ζωή στους ταινιόδρομους του λιγνίτη που κουβαλούν αντί για πετρώματα σώματα στον Άδη. Από τον Πόθο χιμάει ο άνεμος σαν το μακρινό βογκητό πληγωμένου ζώου. Για μια στιγμή, λες και βγαίνει από χρόνιο κώμα, κάτι ακούει, ίσως το βουβό παράπονο μιας αρκούδας που αργοπεθαίνει πάνω στο βουνό απ’ τα σκάγια που μπήχτηκαν στο κορμί της, παρατά την παρτίδα στη μέση, με δυσκολία από την καρέκλα σηκώνεται –έι-οπ έι-οπ έι-οπ έι-οπ έι-οπ έι-οπ, δίνει κουράγιο στον εαυτό του–, αισθάνεται τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια του, ο αέρας τραχύς σαν ρίνη ξύνει τα μαύρα του πνευμόνια, τα γύρω βουνά με τα πανύψηλα αντερείσματα και τις χιονισμένες κορφές συντονίζονται κι αυτά με το τρέμουλο του εδάφους, μετρά κραδασμούς και δονήσεις – έι-οπ έι-οπ έι-οπ έι-οπ έι-οπ έι-οπ… (σελ 193-194)
Ο τόπος υπονοείται περισσότερο παρά αναφέρεται. Τα Σόθιψα, μια μικρή κοινότητα στο Σινιάτσικο, κάπου στην Εορδαία, τα Σόθιψα και η μοίρα τους γίνονται σε αυτό το βιβλίο τρόπον τινά ο κεντρικός αφηγηματικός ήρωας, μιας και τίποτα δεν θα ήταν ίδιο αν τροποποιείτο το γεωγραφικό πλαίσιο. Ένα φανταστικό σκηνικό που προφανώς αναφέρεται στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, στα λιγνιτωρυχεία της περιοχής, μια μυθοπλασία που όσο κι αν αποτυπώνεται με έναν τρόπο ουδέτερο, σχεδόν φευγαλέο, δεν παύει να συγκλονίζει με την πολυδιάστατη θεματολογία της, τη γνώση του συγγραφέα για την ιστορία αλλά και τα ανθρώπινα.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος αναδεικνύει τη σχέση της λογοτεχνίας με τη γεωγραφία, τη λογοτεχνία που στοχάζεται πάνω στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και στην ιστορία του τόπου. Ο αέρας, η γη, τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, λειτουργούν κι αυτά σαν πρόσωπα μέσα στο βιβλίο.
Αλλά και ο κεντρικός ήρωας, ο Γιάννος Τσεπέλης, είναι σαν με τα λόγια του να σπάει το λεπτό τσόφλι της γης, της κατεστραμμένης αυτής γης, να μιλάει μέσα από τις ρωγμές, για να αντικρίσει την ίδια την άβυσσο που δημιούργησε η οικολογική καταστροφή, για να ακουστεί η φωνή των νεκρών. Τα γεγονότα όπως τα διηγείται, οι ζωές όπως μπλέκονται μέσα από τη μνήμη ομοιάζουν με τα πολυφωνικά τραγούδια των Βαλκανίων. Πολλές φωνές, ιστορίες εγκιβωτισμένες, τραύματα κακοφορμισμένα.
Η Σόμαινα, ο Πανίκας, η Μάγδα, η Ουρανία, η Ανδριανή, ο Γρηγόρης, ο Βασίλης, η Μίρκα, η Χάνα. Ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν στο χρόνο… κάδρα χωρίς ζωγραφιά! Άνθρωποι που ζουν στη σκιά, σκεπασμένοι από την ψιλή σκόνη που κουβαλάει ο αέρας από τα ορυχεία, ατομικά πεπρωμένα, όνειρα, πάθη, μοίρα, που ζητούν μιας μορφής δικαίωση. Ο άνθρωπος που μάχεται τη φύση και η φύση που τιμωρεί μη γνωρίζοντας τον φταίχτη. Χάσματα που δύσκολα γεφυρώνονται μεταξύ της ανάγκης για επιβίωση, του τραύματος και της καταστροφής.
Ένα μυθιστόρημα σημαδιακό για τα ελληνικά γράμματα, μια λυρική καθ’ όλα μυθιστορία, τροφή για σκέψη και διάλογο. Οι νεκροί μας δε χωράνε στα βιβλία (σελ. 214) ή μήπως χωρούν στο βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου και ζητούν να τους αποδοθεί έστω η δικαιοσύνη της μνήμης;
Τζίντιλι
Δημήτρης Χριστόπουλος
Το Ροδακιό
σ. 240
ISBN: 978-618-5248-74-1
Τιμή: 15,00€
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Τα γερμανικά πυροβολεία και οι εργολάβοι που τα έχτιζαν στην κατοχή. Πως έκαναν «χρυσές» δουλειές και πλούτισαν σε βάρος των εργατών που τους σημάδευαν τα όπλα
- Τέσσερις τηλεοπτικοί Σεφ σας προτείνουν νόστιμες συνταγές για το Πάσχα
- Η εντυπωσιακή Μονή στη Φωκίδα με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες! Από το μοναστήρι ξεκίνησαν οι Παπαροκάδες με προτροπή του Χριστόδουλου. Εικόνες από drone
- Self test: Ποιες μέρες και ώρες μπορούμε να τα παραλάβουμε από τα φαρμακεία
- Πότε ξεκινάει το θερινό ωράριο για το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο
- Δημήτρης Σταρόβας για metoo: «Υπάρχει μια τεράστια υπερβολή και μια τεράστια υποκρισία»
- Ο Βίγκο Μόρτενσεν, η Λεά Σεντού κι η Κρίστεν Στιούαρτ στην Αθήνα τον Αύγουστο για τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
- Online Agenda: 53 προτάσεις με παραστάσεις, συναυλίες, ταινίες για τις 30 Απριλίου
- Δημήτρης Χριστόπουλος: «Τζίντιλι»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Δημήτρης Χριστόπουλος: «Τζίντιλι»
- A. Parry, D. Suman, Χ. Μαστοροδήμου
- Στο φως ύστερα από 60 χρόνια αδημοσίευτο μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Ράιτ
- Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
- Η αμφιλεγόμενη σύνδεση της Τζέιν Όστεν με τη δουλεία
- Σούρουπο ή χάραμα;
- Ambrose Parry: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Όλγκα Τοκάρτσουκ: «Πλάνητες»
- James Bridle: «Νέα σκοτεινή εποχή»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Ο Βίγκο Μόρτενσεν, η Λεά Σεντού κι η Κρίστεν Στιούαρτ στην Αθήνα τον Αύγουστο για τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
- Δημήτρης Σταρόβας για metoo: «Υπάρχει μια τεράστια υπερβολή και μια τεράστια υποκρισία»
- Online Agenda: 53 προτάσεις με παραστάσεις, συναυλίες, ταινίες για τις 30 Απριλίου
- Google Earthquake System: Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το σύστημα ενημέρωσης σεισμών
- Τέσσερις τηλεοπτικοί Σεφ σας προτείνουν νόστιμες συνταγές για το Πάσχα
- ΗΠΑ: Τραγικός θάνατος για 29χρονη – Αυτόχειρας βούτηξε από τον 9ο όροφο και έπεσε πάνω της
- Η Ανάσταση του Χρηματιστηρίου, το πασχαλινό spot της Jumbo και το τσουρέκι έκπληξη
- Self test: Ποιες μέρες και ώρες μπορούμε να τα παραλάβουμε από τα φαρμακεία
- Κορονοϊός: Τα 87 σημεία σε όλη τη χώρα που θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test σήμερα (30/4)
- ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μέχρι 10 Μαΐου η υποβολή δηλώσεων ένταξης στο Μηχανισμό (Α’ φάση)