Έγινε η εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας «Παιδί και ανάγνωση» του ΟΣΔΕΛ
Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) «Παιδί και ανάγνωση». Την επιστημονική διεύθυνση της έρευνας είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν συγγραφείς, μεταφραστές/τριες, εικονογράφοι, εκδότες/τριες,
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιωργανδρέας Ζάννος, διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, ο οποίος αναφέρθηκε στη δέσμευση του Οργανισμού να συνεχίσει να στηρίζει τη δημιουργία και τους δημιουργούς. Όπως επισήμανε ο Γ. Ζάννος, οι έρευνες για την αναγνωστική συμπεριφορά, όπως και αυτή για τα σημεία πώλησης, εκπονήθηκαν υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ερευνών αυτών είναι ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος δεν περιορίστηκε στην καταγραφή των δεδομένων, αλλά προχώρησε και στον προσδιορισμό των παραγόντων που καθορίζουν την αναγνωστική συμπεριφορά, επισήμανε την αιτιώδη συνάφεια της ανάγνωσης με την επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη των ατόμων και ανέδειξε εμφατικά το ζήτημα της ανισότητας που υφίσταται μεταξύ των παιδιών ως προς την εξοικείωσή τους με την ανάγνωση ανάλογα με την κοινωνική τους προέλευση και το περιβάλλον από το οποίο προέρχονται. Προχώρησε επίσης σε προτάσεις για την άρση των ανισοτήτων, η υλοποίηση των οποίων απαιτεί την κινητοποίηση της Πολιτείας.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα για να ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η Βασιλική Νίκα, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Ε.ΔΙ.Π. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, η Μαρίζα Ντεκάστρο, παιδαγωγός, συγγραφέας, κριτικός παιδικής λογοτεχνίας, ο ίδιος ο Ν. Παναγιωτόπουλος, η Άβα Χαλκιαδάκη, πρόεδρος του «Διαβάζοντας μεγαλώνω», και ο Πάνος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε ο αρχισυντάκτης της Lifo Γιάννης Πανταζόπουλος. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τα βίντεο που σκηνοθέτησε η Όλγα Μαλέα και τα οποία υποστήριξαν την ενημερωτική καμπάνια του ΟΣΔΕΛ.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο βασικό αντικείμενο της έρευνας, στο να καταστεί δηλαδή σαφές πώς παράγεται πρακτικά η οικεία σχέση με την ανάγνωση, πώς μαθαίνει ουσιαστικά και πρακτικά κανείς να αγαπά την ανάγνωση, προκειμένου όλοι οι φορείς που έχουν αποστολή ή στόχο να επιχειρήσουν, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, να την παράγουν, να το πράξουν συστηματικά και αποτελεσματικά. Υπό την οπτική αυτήν, η εν λόγω έρευνα επιχειρεί να καταδείξει τις βασικές συνθήκες της παραγωγής της αναγνωστικής διάθεσης, η πλήρης κατανόηση της οποίας μας οδηγεί στο γενικότερο φαινόμενο της κοινωνικής δράσης πάνω στον νου και στο σώμα – δράση η οποία καθορίζεται από την επίδραση των συνθηκών ύπαρξης και των αντίστοιχων αποτελεσμάτων τους.
Η Β. Νίκα στην τοποθέτησή της είπε: «Είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικό το ότι ο ΟΣΔΕΛ πήρε την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει μια έρευνα για το παιδί και την ανάγνωση με σκοπό να συμβάλει στην κατανόηση του πεδίου. Θα ήθελα να σταθώ κυρίως στο σημείο της έρευνας που εστιάζει στον ρόλο της εκπαίδευσης για την άρση των ανισοτήτων στην ανάγνωση. Νομίζω κι εγώ ότι το σχολείο θα έχει επιτελέσει τον ρόλο του όταν κάνει την εκμάθηση της ανάγνωσης τόσο ελκυστική για ένα παιδί όσο είναι η εκμάθηση του ποδηλάτου. Με άλλα λόγια, το στοίχημα για μένα είναι καθώς το παιδί μαθαίνει να διαβάζει, να θέλει όλο και περισσότερο να διαβάζει, γιατί οι συγκινήσεις που σχετίζονται με αυτή την πράξη είναι τόσο πολλές και άμεσες, που δημιουργούν αυτή την ανάγκη. Και αυτή είναι η συμβολή της λογοτεχνίας: να προσφέρει συγκινήσεις».
Όπως χαρακτηριστικά είπε η Μ. Ντεκάστρο: «Η έρευνα τεκμηριώνει πολλά από αυτά που έχουμε σκεφτεί και έχουμε συζητήσει εμπειρικά μεταξύ μας πολλοί εξ ημών. Έχουμε πλέον στα χέρια μας στατιστικά στοιχεία τα οποία εξειδικεύουν τις αναγνωστικές συμπεριφορές των παιδιών, την επιρροή του οικογενειακού περιβάλλοντος και του σχολείου. Χαρτογραφούν και ξεκαθαρίζουν το μέχρι σήμερα θολό τοπίο και ευελπιστώ να προκαλέσουν όχι μόνο συζητήσεις μεταξύ εκπαιδευτικών, γονιών, εκδοτών, συγγραφέων κ.ά., αλλά και προβληματισμούς στους κρατικούς φορείς, που πρέπει επιτέλους να σκεφτούν σοβαρά τα θέματα του βιβλίου και να χαράξουν πολιτική και στρατηγική».
Η Α. Χαλκιαδάκη ανέφερε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει τον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας στη στάση που θα αναπτύξει το παιδί απέναντι στην ανάγνωση. Επισήμανε επίσης την ανάγκη δημόσιων πολιτικών που θα επιτρέψουν σε όλα τα παιδιά, ιδίως στα παιδιά που μεγαλώνουν με στερήσεις και σε περιβάλλον με περιορισμένα μορφωτικά ερεθίσματα, να γνωρίσουν το βιβλίο και να ανακαλύψουν φυσικά και αβίαστα τη χαρά της ανάγνωσης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των βιβλιοθηκών, σχολικών και λαϊκών, καθώς και στην ανάγκη να έρθει το παιδί σε επαφή με ευρεία γκάμα αναγνωστικού υλικού και να έχει τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής αναγνώσματος.
Σύμφωνα με τον Π. Χριστοδούλου, «η πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του ΟΣΔΕΛ για την αναγνωστική συμπεριφορά των παιδιών επιβεβαιώνει επιστημονικά και τεκμηριωμένα ανησυχίες που έχουμε όλοι όσοι θεωρούμε αναγκαία τη στενή επαφή των παιδιών με το βιβλίο. Πέρα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας, είναι σημαντικό να ασχοληθούμε και με το γεγονός ότι από την ηλικία των 8 ετών αρκετά παιδιά δεν αντιμετωπίζουν την ανάγνωση βιβλίων σαν απόλαυση αλλά ως υποχρέωση και στη συνέχεια, στην ηλικία των 11 ετών, ανεξαρτήτως οικογενειακού και βιοτικού επιπέδου, αρχίζουν να απομακρύνονται οριστικά από το βιβλίο».
Τόσο η έρευνα για την αναγνωστική συμπεριφορά των Ελλήνων και των Ελληνίδων όσο και η έρευνα για τη σχέση των παιδιών με την ανάγνωση αποτελούν μέρος του ερευνητικού προγράμματος του Οργανισμού για τον κλάδο του βιβλίου – το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έρευνες για τις εκδοτικές επιχειρήσεις, τη βιβλιοπαραγωγή και τα σημεία πώλησης.
To Diastixo.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Το συμπλήρωμα που προσφέρει γνωστική ώθηση και μειώνει το στρες
- Η Huawei παρουσίασε τα νέα προϊόντα τεχνολογίας στο Ντουμπάι
- Ο γάμος της χρονιάς: Οι VIP καλεσμένοι και το νυφικό «κόσμημα» που έκανε να φτιαχτεί… 540 ώρες
- Γιατί δεν πρέπει να ανοίγουμε ομπρέλα μέσα στο σπίτι
- «Παιδί μου, αν θες να γλεντήσεις κάντο αλλά όχι κρυφά από μένα!»
- Χώρισαν Βάλια Χατζηθεοδώρου και Νίκος Παππάς;
- Σαν ψέμα: O Πέτρος πηγαίνει εκδρομή μαζί με τη Ζωή και την Αλίκη
- Καλημέρης για Μαρίνα Σάττι: «Κακή πρόβα σημαίνει καλός τελικός»
- Πλοίο «αιωρούνταν» στη θάλασσα της Σκύρου λόγω του φαινομένου Fata Morgana. Που οφείλεται η οφθαλμαπάτη
- Σασμός: Μετά τη χαρά έρχεται ο πόνος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Έγινε η εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας «Παιδί και ανάγνωση» του ΟΣΔΕΛ
- Ασπριχώρα
- Ένα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι
- Αναστασία Γκίτση: «Ό,τι λύπει συναρμολογείται»
- Άντζυ Αγγελοπούλου
- Το Επαγγελματικό Πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ συνεχίζει δυναμικά για 2η χρονιά
- Σκοτία: Απρόσμενη δωρεά κρατάει ζωντανό το λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write
- Οι Ρωμαίοι ποιητές και συγγραφείς
- Άγρια σιωπή
- «Η ελληνική γλώσσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Ο ρόλος της εκπαίδευσης» του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου, της Αργυρώς Βώβου στο Θέατρο Πορεία
- Mellowsophy Music σε φεστιβαλικό mood: Πρώτη μέρα με Billie Kark, ολίνα, HAN NAH και Jō
- Eurovision 2024: Οι χώρες που θα διαγωνιστούν απόψε στον Β’ Ημιτελικό
- MAD DANCE AUDITIONS από το PANTENE: Αθήνα & Θεσσαλονίκη χορεύουν στη σκηνή των Mad VMA 2024 από την ΔΕΗ
- Αυτά είναι τα 4 παντελόνια που θα φοράμε στο repeat την άνοιξη
- Γιατί δεν πρέπει να ανοίγουμε ομπρέλα μέσα στο σπίτι
- Σαν ψέμα: O Πέτρος πηγαίνει εκδρομή μαζί με τη Ζωή και την Αλίκη
- Το συμπλήρωμα που προσφέρει γνωστική ώθηση και μειώνει το στρες
- Eurovision 2024: Απίστευτο βίντεο Καπουτζίδη – Κοζάκου λίγες ώρες πριν την εμφάνιση της Σάττι
- 1984, του Τζωρτζ Όργουελ από την ομάδα Ars Moriendi στο Artbox Fargani