Ευάγγελος Χεκίμογλου: «Θεσσαλονίκης εμπόριον, 1870-1970»
Σε δυο άξονες κινούνταν παραδοσιακά το εμπόριο της Θεσσαλονίκης· από τη μια υπήρχαν οι αμαξιτοί δρόμοι, μέσω των οποίων διακινούνταν για αιώνες κατά βάση ο καπνός, το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της μακεδονικής γης, καθώς και δημητριακά, βαμβάκι, μαλλί, γούνες, υφάσματα. Ο δεύτερος άξονας ήταν το λιμάνι της πόλης, από όπου εισάγονταν και εξάγονταν πολλά αγαθά, τα οποία διακινούνταν προς την τεράστια ενδοχώρα την εποχή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία απλωνόταν στα Βαλκάνια.
Δύο ιστορικοί παράγοντες αποτέλεσαν τομή στην εξέλιξη του εμπορίου της συμπρωτεύουσας: ο πρώτος είχε να κάνει με
Η Εισαγωγή στην εμπορική ιστορία και γεωγραφία της πόλης ήταν αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος που εκπόνησε ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, αλλά και της έκθεσης Θεσσαλονίκης εμπόριον, που παρουσίασε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς το 2017. Ο Δρ Ευάγγελος Χεκίμογλου, έγκριτος ιστορικός, ερεύνησε πλήθος αρχείων και τεκμηρίων που οδήγησαν στην έκδοση αυτή, η οποία συνοδεύεται από πλούσιο και εξαίρετο φωτογραφικό υλικό, που φωτίζει την εκατονταετή εμπορική ιστορία της πόλης από το 1870 μέχρι το 1970.
{jb_quote}Η πτώση του εμπόρου μοιάζει με την πτώση του αγγέλου στην Κόλαση.{/jb_quote}
Η Θεσσαλονίκη γνώρισε λαμπρές μέρες ευμάρειας, όμως υπήρχαν και οι δύσκολες περίοδοι, ειδικά ο καιρός του αποκλεισμού από τους Άγγλους και Γάλλους, που κατέλαβαν με τους στρατούς τους τη Μακεδονία προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις στην τροφοδοσία του πληθυσμού, αλλά και η περίοδος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 1929, που οδήγησε αρκετούς απελπισμένους εμπόρους στην αυτοκτονία. Και, βέβαια, ακολούθησε η περίοδος της Κατοχής και του Εμφυλίου, που επέφερε καταιγιστικές αυξήσεις τιμών καταστρέφοντας το εμπόριο της πόλης και προκαλώντας τεράστιο πληθωρισμό, μαύρη αγορά, έλλειψη προϊόντων και καταστάσεις απόλυτης ένδειας, που έπρεπε να αντιμετωπιστούν με δραστικά μέτρα. Μεταπολεμικά η πόλη βρήκε άλλο ρυθμό μέσω της αστικοποίησης, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου είχαν εκτοπιστεί από τις εστίες τους εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων.
Ύστερα από την πρωτοφανή απραξία του εμπορικού κόσμου την πρώτη μεταπολεμική περίοδο, η Θεσσαλονίκη γνώρισε μέρες ακμής στις επόμενες δεκαετίες, βασιζόμενη στο μεγάλο ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Τα ποσοστά των εισαγωγών και των εξαγωγών μέσω του λιμανιού αυξήθηκαν θεαματικά, χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες μέθοδοι προώθησης μέσω των διαφημίσεων, νέα καταστήματα χτίστηκαν ζωντανεύοντας τις παραδοσιακές οδούς, που έδιναν από παλιά πνοή στην εμπορική κίνηση, ώσπου οι εξελίξεις στον τρόπο διακίνησης των αγαθών οδήγησαν στον σημερινό μαρασμό και την πλήρη υποβάθμιση του εμπορικού κέντρου.
Ο Ευάγγελος Χεκίμογλου πρόλαβε να ζήσει «…τις δυνατές φωνές των χαμάληδων, μαζί με τις μυρωδιές των μπαχαρικών, μαζί με μια απερίγραπτη ακαταστασία» που επικρατούσε στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο, εκεί που κάποτε χτυπούσε η καρδιά της Θεσσαλονίκης. Όπως γράφει κλείνοντας την έκδοση:
Τις ώρες της έρευνας και της συγγραφής, πολλές φορές σκέφτηκα εκείνους τους ανώνυμους χαμάληδες των δρόμων γύρω από το λιμάνι και τους χιλιάδες τόνους που κουβάλησαν στις πονεμένες πλάτες τους, σε αυτούς θα έπρεπε να αφιερωθεί αυτό το βιβλίο. Άλλοτε πάλι σκεφτόμουν τους αναρίθμητους εμπόρους που ατύχησαν και χρεοκόπησαν· την αξιοπρέπειά τους, που τσαλακώθηκε· την κουβέρτα που πήραν μαζί τους στη φυλακή τις λίγες έστω μέρες που έμειναν κρατούμενοι για χρέη· τις συζύγους τους, που υπέστησαν τον εξευτελισμό της κατάσχεσης και το μαρτύριο της έξωσης· την οδυνηρή έκπληξη της μετάπτωσης στην ανέχεια που έζησαν τα παιδιά τους· τα βαριά βλέμματα των άλλοτε φίλων, τη συγκατάβαση των πλούσιων συγγενών. Η πτώση του εμπόρου μοιάζει με την πτώση του αγγέλου στην Κόλαση. Αυτούς τους πεπτωκότες αγγέλους σκεφτόμουν και ίσως, πριν ακόμα γραφτεί η πρώτη λέξη, σ’ αυτούς είχα ήδη αφιερώσει το βιβλίο.
Θεσσαλονίκης εμπόριον, 1870-1970
Εισαγωγή στην εμπορική ιστορία και γεωγραφία της πόλης
Ευάγγελος Χεκίμογλου
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
364 σελ.
ISBN 978-960-244-221-0
Τιμή €55,00
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Ο ταπεινός ασκητής που έγινε φως για τον κόσμο και οι γνωστοί Έλληνες που τον επισκέφθηκαν
- Γιάννης Νταλιάνης για την κόρη του: «Ίσως πήραμε τη λανθασμένη απόφαση»
- Ελένη Μενεγάκη: Ποζάρει στην αγκαλιά του Μάκη Παντζόπουλου πιο ερωτευμένη από ποτέ
- Τραγωδίες δίχως τέλος στην άσφαλτο – Πέντε νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα μέσα σε δύο ημέρες
- Αντρέι Στογιάκοβιτς: Αλλάζει κολέγιο και δεν θα δηλώσει συμμετοχή στο NBA Draft
- «Νεκρές ψυχές» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη στο Θέατρο Θησείον
- Ευάγγελος Χεκίμογλου: «Θεσσαλονίκης εμπόριον, 1870-1970»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- «Νεκρές ψυχές» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη στο Θέατρο Θησείον
- Ευάγγελος Χεκίμογλου: «Θεσσαλονίκης εμπόριον, 1870-1970»
- Θεόδωρος Χρ. Χήρας: συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου
- Ο Γερμανός συγγραφέας και εικονογράφος Ίνγκο Ζίγκνερ στην Ελλάδα, 3-5 Απριλίου
- «Το παιχνίδι των ψεμάτων» της Clare Mackintosh
- Tomasz Jedrowski: «Κολυμπώντας στο σκοτάδι»
- Δημήτρης Χριστόπουλος: «Δωδεκάτη Φεβρουαρίου»
- Λουίζ Πένι: Ακυρώνει το ταξίδι της στις ΗΠΑ λόγω των δασμών του Τραμπ
- Γκέλη Ντηλιά: «Άγιοι στην Κόλαση»
- Το άρωμα του θανάτου

- Τελευταία Νέα Diastixo
- Ευάγγελος Χεκίμογλου: «Θεσσαλονίκης εμπόριον, 1870-1970»
- Επιχείρηση Νέμεσις
- Συνοδικότητα και Οικουμενικός διάλογος
- Γιούλα Σταθοπούλου
- «Νεκρές ψυχές» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη στο Θέατρο Θησείον
- Γαλλία: Συμμαχία εκδοτικών οίκων και συγγραφέων κατά του ομίλου Meta
- Το άρωμα του θανάτου
- Ελεύθερες καρδιές
- Βαγγέλης Χρόνης: «Η έφιππη ψυχή»
- Δημήτρης Χριστόπουλος: «Δωδεκάτη Φεβρουαρίου»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- «Για την “Πράσινη Ιτιά – Αογιάγκι” του Λευκάδιου Χερν» της Άννας Κοντολέων
- Ο Γερμανός συγγραφέας και εικονογράφος Ίνγκο Ζίγκνερ στην Ελλάδα, 3-5 Απριλίου
- C. Mackintosh, T. Jedrowski, Α. Κάλβος, Γ. Σταυριανός, Θ.Χ. Χήρας, Κ. Μάγνη, Β. Λοϊζίδης, Ε.Ι. Καράμπελα, Ε. Χαλκέα, Γκ. Ντηλιά
- Μια χώρα ανάμεσά μας
- Tomasz Jedrowski: «Κολυμπώντας στο σκοτάδι»
- Γκέλη Ντηλιά: «Άγιοι στην Κόλαση»
- Χανίφ Κιουρέισι: «Μετά το ατύχημά μου, γράφω περισσότερο»
- Η μαέστρος
- Θεόδωρος Χρ. Χήρας: συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου