Η «επανάσταση» που έφερε την ισότητα στη βιομηχανία του βιβλίου

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη βιομηχανία του βιβλίου προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε ο οικονομολόγος Joel Waldfogel από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, σχετικά με τη συνεισφορά των ανδρών και των γυναικών συγγραφέων. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το 2020, πρώτη φορά, τα βιβλία που εκδόθηκαν από γυναίκες συγγραφείς ήταν περισσότερα από αυτά των ανδρών.

Αναλύοντας στοιχεία από διάφορες πλατφόρμες, ο Waldfogel ανακάλυψε ότι το ποσοστό των εκδοθέντων βιβλίων που είναι γραμμένα από γυναίκες έχει εκτοξευτεί από το 20% περίπου κατά τη δεκαετία

του 1970, σε πάνω από 50% το 2020. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως δε σημειώθηκε σε βάρος των ανδρών συγγραφέων, καθώς αυτό που συνέβη είναι ότι η βιομηχανία του βιβλίου αναπτύχθηκε με την προσθήκη περισσότερων γυναικών συγγραφέων, χωρίς αυτές να στερήσουν χώρο από τους άνδρες.

Τι σημαίνει πρακτικά όμως η αλλαγή αυτή για το αναγνωστικό κοινό; Σύμφωνα με τον Waldfogel, η εισροή γυναικών συγγραφέων έχει ωφελήσει σημαντικά μία ευρεία γκάμα αναγνωστών, προσφέροντάς τους αφηγήματα και οπτικές γωνίες με τις οποίες αλλιώς δεν θα είχαν καμία επαφή μέσω των βιβλίων. «Αν και η συμμετοχή των γυναικών στη δημιουργία έργων πνευματικής ιδιοκτησίας συνεχίζει γενικά να υστερεί έναντι των ανδρών, τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν φέρει μία επανάσταση στη δημιουργία βιβλίων και από τα δύο φύλα», σύμφωνα με τον οικονομολόγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα