Η τεχνολογία ρίχνει φως σε βιβλίο 400 ετών

Τετρακόσια περίπου χρόνια μετά τη συγγραφή του πρώτου χρονικού της βασιλείας της Ελισάβετ Α’, οι ειδικοί της Βρετανικής Βιβλιοθήκης κατάφεραν με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής να φέρουν στο φως «κρυμμένες» σελίδες, που αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για το πολιτικό σκηνικό της εποχής.

Το Camden’s Annals γράφτηκε τον 17ο αιώνα από τον Ουίλιαμ Κάμντεν και θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες

πηγές πληροφόρησης για τη βασιλεία της Ελισάβετ Α’. Ωστόσο, εκατοντάδες σελίδες του έργου καλύπτονταν από πέπλο μυστηρίου, καθώς αποσπάσματά τους είχαν σβηστεί και αντικατασταθεί από άλλα κομμάτια, ενώ ορισμένες σελίδες ήταν εσκεμμένα κολλημένες ανάμεσα σε άλλες, πιθανότατα σε μία μορφή αυτολογοκρισίας του συγγραφέα, ώστε να αποφύγει μια ενδεχόμενη ποινή για την αποτύπωση δυσάρεστων περιστατικών.

«Οι σύγχρονοι ιστορικοί βασίζονται συνήθως στο Camden’s Annals ως μια αμερόληπτη και υποτίθεται ακριβή καταγραφή. Αυτή η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι σημαντικές ενότητες αναθεωρήθηκαν. Υποδεικνύει ότι το έργο ξαναγράφτηκε σκόπιμα για να παρουσιάσει μια εκδοχή της βασιλείας της Ελισάβετ που ήταν πιο ευνοϊκή για τον διάδοχό της», δήλωσε ο Τζούλιαν Χάρισον, επικεφαλής του Τμήματος Μεσαιωνικών Χειρογράφων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για όσα αναφέρει ο Χάρισον είναι ο ισχυρισμός ότι η Ελισάβετ όρισε ως διάδοχό της τον Ιάκωβο ΣΤ’ της Σκοτίας στο νεκροκρέβατό της: «Η Ελισάβετ δεν παντρεύτηκε ποτέ και πέθανε άτεκνη το 1603, για να τη διαδεχτεί στον αγγλικό θρόνο ο γιος της βασίλισσας Μαίρης, ο Ιάκωβος ΣΤ’ της Σκοτίας. Η ανάλυση των προσχεδίων του χειρογράφου δείχνει ότι η σκηνή του νεκροκρέβατου ήταν μια κατασκευασμένη προσθήκη που ο Κάμντεν δεν σκόπευε αρχικά να βάλει στην ιστορία του», υποστηρίζει ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα