«Κάποτε στην Ελλάδα»: συλλογικό έργο του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης
22:53 22/5/2022
- Πηγή: Diastixo
Προδημοσίευση από τον συλλογικό τόμο ιστορικού διηγήματος 1900-1930 του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης Κάποτε στην Ελλάδα, που θα κυκλοφορήσει στις 10 Μαΐου από τις Εκδόσεις Γράφημα.
Ο Νικολής
Αγγελής Μαριανός
Ο Νικολής φόρτωνε την υπάκουη χειράμαξα του Σιφναίου. Δρασκέλιζε την πόρτα τού τυπογραφείου, απίθωνε τα δέματα προσεκτικά και αργά αργά επέστρεφε ως την
Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και την επομένη του Ευαγγελισμού, στο τυπογραφείο τού Σιφναίου, καλά κρατούσε η δουλειά, ώσπου ακούσανε το αφεντικό να φωνάζει «Έτοιμη». Απλώθηκε σιγή και, τότε, όλοι κοίταξαν τον Σιφναίο. Κρατούσε στα χέρια του την ΚΑΜΠΑΝΑ, την ανεξάρτητη εφημερίδα-όργανο των εφέδρων. Κατέβασε τα ματογυάλια ως τα μάτια του και διάβασε σιωπηλά, να ψάξει για ψεγάδια. Του είχε κάνει εντύπωση η ευθύτητα και ο σκοπός των εφέδρων. Έγραφαν στην πρώτη σελίδα κάτω από τον τίτλο: Γιατί βγάζουμε την ΚΑΜΠΑΝΑ «Και τώρα, γιατί βγάζουμε δικό μας δημοσιογραφικό όργανο; Το λέμε αμέσως απ’ την αρχή. Σκέτα και σταράτα, όπως θα ’ναι πάντα τα γραφόμενά μας. Βγάζουμε την ΚΑΜΠΑΝΑ, με χίλιες δυο οικονομικές δυσκολίες, γιατί κανένα από τ’ άλλα δημοσιογραφικά όργανα δεν είναι βολετό να κοιτάζει τα συμφέροντά μας και τις απόψεις μας ανυστερόβουλα και ειλικρινά. Γι’ αυτό και η ΚΑΜΠΑΝΑ θα στηριχθεί μονάχα στο τριαντάλεπτο του εφέδρου και στην υποστήριξη καθενός που είναι σύμφωνος, χωρίς επιφυλάξεις, με το πρόγραμμά μας. Είμαστε ο λαός που πληρώνει και θέλουμε να είμαστε ο λαός που ρωτά και δικάζει» Δεν ήταν και λίγοι οι έφεδροι που επιβίωσαν από αυτήν την εκστρατεία.
Μόλις γύρισε στο γραφείο του ο Σιφναίος, ο Νικολής ο παραγιός, έπιασε στα χέρια του το πρώτο φύλλο της νέας τετρασέλιδης εφημερίδας και μιμήθηκε το αφεντικό. Διάβασε την ημερομηνία, Τρίτη 27 Μαρτίου 1923/Διευθυντής έκδοσης: Στρατής Μυριβήλης. Μια ημέρα, μια Κυριακή θα τη διαβάσω, σκέφθηκε κι αμέσως έκαμε έναν σταυρό με σπάγκο σαν να την ευλογούσε και έδεσε τα πρώτα 50 φύλλα σε δέμα με διαστάσεις 0,36x0,55. Απέθεσε το πακέτο έξω από το τυπογραφείο τού Σιφναίου, επάνω στο τραπέζι, που συνήθως κάθονταν περαστικοί και πελάτες. Έλαμπε ο ήλιος κι ο Νικολής ξυπόλυτος ένοιωσε ζεστό το χώμα, καθώς φόρτωνε στο ποδήλατο το δέμα με τις εφημερίδες. Κοίταξε τα πλατιά του πέλματα, τα χρήσιμά του πόδια και αμέσως πήδησε κι έπιασε το πετάλι να φτάσει στα γραφεία της ΚΑΜΠΑΝΑΣ. Ήταν το πρώτο φύλλο και σίγουρα θα του έδιναν ρεγάλο, σκεφτόταν καθώς έκανε μανούβρες ν’ αποφύγει τις λακκούβες, όπως ο άνεμος γλιστρούσε στα σοκάκια.
«Θείο Θειέλπη» φώναξε από μακριά. «Θείο Θειέλπη!»
Εβγήκε από το γραφειάκι για να τα παραλάβει ο κύριος Λεφκίας. Ήταν καλοντυμένος, με το φροντισμένο του μουστάκι να γκριζάρει το χαμόγελό του. «Κρίμα, δεν είναι κι ο Στρατής εδώ» μονολόγησε περιχαρής. Απολάμβανε τον Νικολή καθώς ξεπέζεψε και έλυσε τελετουργικά το δέμα που ’χε απιθώσει στη σχάρα τού ποδηλάτου. Ζύγισε τα ξυπόλυτα πόδια του και άπλωσε το δεξί για να φτάσει ως τον Θείο Θειέλπη με το καλό το πόδι. Ο Νικολής, όλους τους φώναζε: «Θεία και Θείο».
Τον είχε δασκάλεψε η γιαγιά του η Σμαρώ. Ήταν καλή γιαγιά κι έγινε μάνα ξανά η Σμαρώ, για να φροντίσει τ’ ορφανό.
«Πέρασε μέσα Νικολή», είπε ο Θειέλπης και κράτησε ανοιχτή την πόρτα τού γραφείου του. Ο Νικολής κρατώντας κάτω από την αμασχάλη το δέμα, μπήκε στα ενδότερα. Δυο γραφεία παλαιά και μια βιβλιοθήκη ήταν τα μόνα έπιπλα. Έλειπαν από τους τοίχους οι καδραρισμένοι βασιλείς, ο Χριστός κι η Παναγιά. Το μόνο κάδρο που αντίκρισε, ήταν μια ελαιογραφία της Σαπφούς. Ο Νικολής, κοίταξε δεξιά κι αριστερά και μόλις είδε να κρέμεται σε μια καρέκλα το σακάκι τού Θειέλπη, απίθωσε το δέμα, σα να ’κανε κατάθεση στεφάνου σε μνημείο, προσεκτικά επάνω στο γραφείο, κλίνοντας ελαφρά το αναμαλλιασμένο του κρανίο προς το σακάκι.
Ο Θειέλπης έβαλε τα γέλια και του φώναξε γλυκά: «Στάσου να σε τρατάρω» και σκέφτηκε κρίμα που δεν είναι εδώ ο Ασημάκης και ο Στρατής να το χαρούν. Κάθισε στην καρέκλα του κι έσκυψε να πάρει κάτι από το συρτάρι. Έβγαλε μια παλιά εφημερίδα. Την άνοιξε και τύλιξε μ’ αυτή μια κονσέρβα Παπαλίνες. «Πάρε να τις δώκεις της γιαγιάς σου και πάρε και τούτο εδώ για να σε γλυκάνω». Ο Νικολής έλαμπε, πήρε το παστέλι και έστριψε να φύγει. «Εεει!» του φώναξε ο Θειέλπης και έψαλλε: «Tις ΠΑ ΠΑ ΛΙ ΝΕΣ...»
Ο Νικολής μπορεί να καβαλίκεψε το ποδήλατο για να πάει στου Σιφναίου, αλλά έκανε μια στάση στο καλυβάκι της γιαγιάς του, ν’ αφήσει τις παπαλίνες, που τόσο τις λαχταρούσαν ως κι οι μέλισσες. Με το παστέλι στο χέρι έκαμε τη χαρά στον Σιφναίο.
«Για ιδές ρεγάλο μαστρο-Σιφναίο που έλαβα!»
«Καλά που είσαι σβέλτος και το κέρδισες με την αξία σου. Είσαι καλός στις παραδόσεις. Θυμάσαι, τότες που πήγες κι άφηκες στο βυρσοδεψείο τού Σουρλάγκα, την αφίσα της Πανεργατικής Κίνησης για Ειρήνη και Αφοπλισμό; Τρύπωσες πριν σε σταματήσουν στην πύλη και τότες οι εργάτες σε δώκαν δώρο ένα ζευγάρι άρβυλα»
«Θυμάμαι αφεντικό» είπε ο Νικολής και δάγκασε λίγο παστέλι ευχαριστημένος.
«Ήθελα να ’ξερα, γιατί δε φοράς τις αρβύλες και τριγυρίζεις ξυπολυταριό»
«Δεν τις φορώ μην τις χαλάσω, αφεντικό. Μια μέρα θα τις φορέσω, όταν θα μπω στο καράβι για τον Πειραιά»
Keywords
ελλαδα, θεσσαλονικη, μαΐου, πειραιας, εφημεριδες, αλλαγη ωρας, αξια, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, ξανα, βυρσοδεψειο, ημερομήνια, πασο, μια ημερα, ποδηλατο, χωρες, βημα, γλυκα, επιπλα, μνημειο, προγραμμα, πυλη, το βημα, ωρα, αυτι, αφισα, γραφεια, δευτερα, διοικηση, δωρο, εγινε, ειλικρινα, ειπε, ειρηνη, εκστρατεια, εφημεριδα, ζωη, ηλιος, θειο, θυμασαι, εκδοσεις, μαΐου, μακρια, μονα, ξυπολυτος, παντα, ο ηλιος, πορτα, ρωτα, σιγουρα, τριτη, τυπογραφειο, φυλλο, φυλλα, χερι, χαμογελο, χωμα, χαρα, αφεντικο, αρβυλες, γελια, κυριακη, οργανα, πακετο, πηγες, ποδια, σχαρα, χερια, γιαγια, ψυχες, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- X Factor: Τους τρέλανε ο Χρήστος Μάστορας – «Εγώ φεύγω, τελείωσε το live»
- Survivor: Ο Τάκης Καραγκούνιας έφυγε με πρωτοφανή κίνηση στους συμπαίκτες του
- Αντρέι Κούρκοφ: Είναι αδύνατον να γράψεις λογοτεχνία στην Ουκρανία τώρα
- «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε σκηνοθεσία-ερμηνεία της Άννας Κοκκίνου στο Θέατρο Σφενδόνη
- Η νέα λειτουργία των Samsung BeSpoke ψυγείων φέρνει τη φωτογραφία σας στην επιφάνειά τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Αντρέι Κούρκοφ: Είναι αδύνατον να γράψεις λογοτεχνία στην Ουκρανία τώρα
- Λένα Διβάνη: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα
- «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε σκηνοθεσία-ερμηνεία της Άννας Κοκκίνου στο Θέατρο Σφενδόνη
- Άπαντα τα ποιήματα, 1970-2020
- Συλλογικό έργο: «Άγγελος Τερζάκης. Αγωνιών και άγρυπνος»
- «Η καμαριέρα» της Nita Prose
- Μεσαιωνική Ελλάδα
- Γιάννης Ρίτσος
- Χάρπερ Λι
- Διαχωρισμός των Εκκλησιών και του Κράτους στη Γαλλία
- Τελευταία Νέα Diastixo
- «Κάποτε στην Ελλάδα»: συλλογικό έργο του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης
- Οι έξι υποψήφιες για το Women’s Prize for Fiction
- Γιάννης Ρίτσος
- Συνοπτική Ορθοπαιδική
- Διαχωρισμός των Εκκλησιών και του Κράτους στη Γαλλία
- «Νικήθηκε ο Θάνατος» του Ανδρέα Κεντζού
- «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε σκηνοθεσία-ερμηνεία της Άννας Κοκκίνου στο Θέατρο Σφενδόνη
- Ξεκινά το 3ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας
- «Η ακολουθία του κακού» της Χρύσας Σπυροπούλου
- Λ. Διβάνη, F.G. Lorca, M. Tournier, Γ. Φεϊζατίδης, Δ. Νόλλας, Ά. Τερζάκης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Νίκος Γκάτσος
- Αγκάθια και πικραλίδες
- Αθηνά Μπίνιου: «Αλυσίδα γυναικών»
- Κώστας Βούλγαρης: «Η δικιά μας Ελένη»
- «Από την ενδοοικογενειακή βία στο έγκλημα»: εκδήλωση στον Ιανό, Σάββατο 7/5
- Κωνσταντίνος Καβάφης
- Για μια ανάσα
- Ο Λευκάτας, η Φαγιουμάτα και οι 888 Νάνοι
- Federico García Lorca: «Poema del Cante Jondo»
- Michel Tournier: «Μετέωροι»