Κλεοπάτρα Λυμπέρη: «Νίκος Καρούζος: Συναντήθηκα με το θαύμα σαν φίλος»
Μέσα από τέσσερα κείμενα δοκιμιακού λόγου, χρονολογημένα το 2001, το 2005, το 2015 και το 2019, η Κλεοπάτρα Λυμπέρη προσεγγίζει το έργο του Νίκου Καρούζου με τον φιλοσοφικό στοχασμό που χαρακτηρίζει τη γραφή της, ποιητική και δοκιμιακή, αποδεικνύοντας τη μακρά μέσα στον χρόνο επαφή με τον «μυστικό» όσο και αποκαλυπτικό ποιητή· σκόπιμη εδώ η φαινομενική αντίφαση των δύο χαρακτηρισμών του ποιητή, καθόσον αυτός αγαπά να κρύπτεται πίσω από τις λέξεις του, ενώ ταυτόχρονα παρέχει τα «κλειδιά» της αποκωδικοποίησης στον προσεκτικό όσο και έμπειρο περί τα ποιητικά πράγματα
{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}
Αρχικά, κατευθύνει την ανάγνωση της ποίησής του στην κυρίαρχη θεματική των ποιημάτων του –με εμφανή σημάδια όσο και αφανή– η οποία αφορά τη σύλληψη της ύπαρξης με όλες τις εκφάνσεις της ως ένα Όλον, το οποίο όχι μόνον εμπεριέχει και ενσωματώνει όλες τις επιμέρους εκδοχές της ζωής ως υπαρκτής και κατανοητής οντότητας, αλλά κυρίως απορροφά τα διαφορετικά επίπεδα συνιστώντας την απόλυτη Ολότητα. Θα μπορούσαμε να δούμε αυτή τη νοητική σύλληψη (του όντος ως ολότητας) να απαντά αντιθετικά στην καρτεσιανή λογική του καταμερισμού, που καθόρισε εν πολλοίς τον τρόπο που η δυτική φιλοσοφική σκέψη προσδιόρισε την ουσία της ύπαρξης. Το εμβληματικό απόλυτο στη διατύπωσή του cogito ergo sum του Descartes μπορεί να καταξίωσε τη σκέψη ως γενεσιουργό της ανθρώπινης διαφορετικότητας, ωστόσο καταδίκασε αυτήν ακριβώς τη σκέψη στη λογική της διαφοροποίησης: ο άνθρωπος ως σκέψη/νους, ως πνεύμα, ως ψυχή, υπακούει σε έναν επίσης απόλυτο, στεγανό διαχωρισμό και αποκλείει τη συνολική θεώρησή του ως ενιαίας ύπαρξης. Γράφει η Λυμπέρη σχετικά:
Ο Ν.Κ. είναι ένας δημιουργός που αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του ως μέρος της καθολικής ύπαρξης, δηλαδή, ως ον καθοδηγούμενο από την εσωτερική του ζωή στην αναζήτηση του αληθινού εαυτού, μακριά από τη φτώχεια της μερικότητας. (σ.10)
Ερευνώντας τα Πεζά Κείμενα του Καρούζου ανοίγει, έτσι, το τοπίο προκειμένου να κατανοηθεί αφενός η σύλληψη της ανθρώπινης ύπαρξης ως ενιαίας, αλλά αφετέρου και ως λογικό επακόλουθο, η ενσωμάτωσή της στον ενιαίο συμπαντικό κόσμο – απαραίτητη προϋπόθεση για την ένωση της οντότητας άνθρωπος με όλη την ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, οδηγώντας έτσι στην έννοια του Καθολικού Ανθρώπου. Ήδη είναι εμφανής η υπερβατικότητα που χαρακτηρίζει τη σκέψη του Καρούζου – υπέρβαση της μηδαμινότητας, του ευτελούς επιμερισμού, της αδιέξοδης σκέψης που ομφαλοσκοπεί αγνοώντας την ουσία της ολότητας. Για τον Καρούζο απαιτείται η συνειδητοποίηση και βίωση αυτής της ολότητας, μέσα στην οποία εγκαταβιοί η θνητότητα καταξιώνοντας την ύπαρξή της και ελπίζοντας στη μόνη εκδοχή αθανασίας· ο δρόμος για να εξέλθουμε από τη στενή ατομική συνείδηση είναι να συναντηθούμε με την «πληρότητα του Όλου, εκεί όπου ο Λόγος κατοικεί», όπως θα μας θυμίσει η δοκιμιογράφος τα λόγια του Καρούζου.
{jb_quote} Εν προκειμένω, η Λυμπέρη προσφέρει μια βοηθητική οδό πρόσβασης στο έργο του Καρούζου επικεντρώνοντας σε δύο συνιστώσες, από τις οποίες συγκροτείται το σύμπαν (ποιητικό αλλά και φιλοσοφικό) του ποιητή. {/jb_quote}
Η δεύτερη συνιστώσα της σκέψης του ποιητή αφορά μια βασική αντιστροφή. Αν η παραπάνω διαπίστωση οδηγεί στην πορεία του ανθρώπου (απέλπιδα ή όχι, δεν αφορά την παρούσα συλλογιστική) να προσεγγίσει την ανώτερη δύναμη, με όποια μορφή και αν τη θεωρήσουμε, ο Καρούζος επιλέγει να μας μυήσει σε μια ανεστραμμένη εικόνα: αυτό που θα γίνει είναι η γείωση της ανώτερης ουσίας, ώστε αυτή να έρθει στα μέτρα του ανθρώπου, και όχι η ανοδική πορεία προς τη θέωση. Έτσι, κατά τη Λυμπέρη:
Η ανθρωπολογία του Καρούζου αποτελεί μια αντεστραμμένη θεολογία (στον απόηχο της Ορθοδοξίας): η έννοια της Υιότητας (του Χριστού) μεταφέρεται στον πάσχοντα άνθρωπο (ο οποίος ε ί ν α ι το σώμα του Χριστού), για να περιγραφεί στην πλήρη δόξα της φθοράς του αλλά και της αναστάσιμης πραγματικότητάς του. (σ.23)
Μέσω αυτής της διαπίστωσης η συλλογιστική της Λυμπέρη κατευθύνει προς την ιδιαίτερη θέση που καταλαμβάνει στο έργο του Καρούζου η έννοια του θανάτου, όπως αυτός νοείται όχι ως τέλος της ζωής αλλά ως μια άλλη μορφή της, εμπεριέχοντας ταυτόχρονα τη ματαιότητα της θνητότητας και την άνοιξη, τη δημιουργία:
Είναι, λοιπόν, δύο οι κύριοι εννοιολογικοί κορμοί στο καρουζικό έργο. Η κατάσταση του θανάτου: ο ζόφος, η μελαγχολία, η ματαιότητα, η αποτυχία της ύπαρξης – ένα κλίμα μπεκετικό, συντονισμένο με το φιλοσοφικό ρεύμα του υπαρξισμού. Και η κατάσταση της άνοιξης: η εξακολουθητική εμφάνιση της ομορφιάς, η επαναγέννηση με τη μορφή του κάλλους, του ανθίσματος, της ζωής, της δημιουργικής πνοής των κόσμων. Αν απομονώσουμε αυτές τις δύο καταστάσεις από τη συγκεκριμένη ποίηση, μοιάζουν συγκρουόμενες. (Αλλά μήπως «η αρμονία δεν υπάρχει στη σύγκρουση»;) (σ.34)
Ενδιαφέρουσα, σ’ αυτή την οπτική ανάγνωσης του έργου του Καρούζου, η συγκριτική θεώρηση με τον τρόπο που ο Ελύτης συλλαμβάνει την ανθρώπινη οντότητα σε σχέση με ό,τι την υπερβαίνει. Έτσι, στον αντίποδα του Ελύτη που αναβλέπει λυτρωτικά στον Ουρανό, για τον Καρούζο ζητούμενο είναι ο Ουρανός να κατέβει στη γη (σ.48).
Η Κλεοπάτρα Λυμπέρη με τα τέσσερα δοκιμιακά κείμενά της επιχειρεί, εν κατακλείδι, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του έργου του Νίκου Καρούζου εντοπίζοντας τις εσωτερικές, φιλοσοφικές παραμέτρους που καθοδήγησαν τον ποιητή να συλλάβει το ενιαίο του κόσμου τοποθετώντας, φυσικώ τω λόγω, τον άνθρωπο μέσα στην ολότητα και προσφέροντας ταυτόχρονα τη θέα σε μια συμπαντική εικόνα που δεν καταργεί την ελευθερία του αλλά, ίσα ίσα, την καταξιώνει.
Νίκος Καρούζος: Συναντήθηκα με το θαύμα σαν φίλος
Κλεοπάτρα Λυμπέρη
Ίκαρος
σ. 56
ISBN: 978-960-572-362-0
Τιμή: 6,50€
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Πέτρος Φιλιππίδης: «Σεβαστείτε τη σύζυγό μου και το παιδί μας»
- 8 λέξεις: Τι ζητάει επιτακτικά ο Σίμος από τον Άκη Αρώνη;
- 10 αγαπημένα, χειμωνιάτικα αρώματα για να αγοράσεις στις εκπτώσεις
- Poor Things: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με την Έμμα Στόουν
- Πώς θα κάνεις τα μαλλιά σου να δείχνουν υπέροχα σε λιγότερο από δέκα λεπτά
- Τα απομνημονεύματά μου
- Παίκτες με τα θέλω του Μπόλονι, αλλά ο καλύτερος δεν ήρθε στο 90!
- Ήλιος: Η Εύα ρισκάρει για να ζήσει την παράνομη σχέση της με τον Μάρκο
- Μιχάλης Ιγνατίου – Νίκος Μελέτης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- «Η τέχνη μάς ζητά να συνειδητοποιούμε το ειδικό και το παγκόσμιο, την ίδια στιγμή.» Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ πιστεύει στην επιστροφή στην αίθουσα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Τα απομνημονεύματά μου
- Μιχάλης Ιγνατίου – Νίκος Μελέτης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Ο γιος του Τραμπ, το «1984» και η οργουελική ειρωνεία
- Συλλογικό έργο: «Η Ιστορία έχει πρόσωπο»
- Μισέλ Φάις: «Η Ερευνήτρια»
- Θεόδωρος Φλωρίδης: «Υποστήριξη και ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία»
- Θοδωρής Καρέλλας – Θανάσης Χουλιαράς: «Κακή φωτιά»
- Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα
- Σου ορκίζομαι στο βουνό, ιερότερο όρκο δεν έχω
- Τα ελεύθερα e-books που διάβασαν οι Έλληνες το 2020
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Κλεοπάτρα Λυμπέρη: «Νίκος Καρούζος: Συναντήθηκα με το θαύμα σαν φίλος»
- Συλλεκτική κασετίνα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
- Σου ορκίζομαι στο βουνό, ιερότερο όρκο δεν έχω
- Λουκάς, η αλεπού που τα ήθελε όλα
- Γλωσσική ποικιλία
- Λείπει
- Χρυσοβαλάντης Στεργίου
- Συλλογικό έργο: «Η Ιστορία έχει πρόσωπο»
- Φίλιππος Φιλίππου: «Ο κήπος με τις φράουλες»
- Πάνω από 200 εκατομμύρια βιβλία πωλήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία το 2020
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- «Οι φιλέλληνες Ντελακρουά και Φίνλεϊ, και ο Παπαδιαμάντης» του Κώστα Ξ. Γιαννόπουλου
- «Τρίπτυχο» της Νίνας Ράπη
- Δημήτρης Κέρτης: «Ο δρόμος των ελεφάντων»
- Οι Γάλλοι ανακαλύπτουν ξανά τον Αρσέν Λουπέν
- «Στης σιωπής το ελάχιστο φτερούγισμα» της Γιολάντας Σακελλαρίου
- «Όταν ο Χάρι Πότερ συνάντησε τη Λόλα, μόνη στο σπίτι… (Ράντκλιφ, Ποτέντε, Κάλκιν)» του Πέτρου Γκάτζια
- «Dune» της Πέρσας Σούκα
- Διαδικτυακό Βazaar Βιβλίου υπέρ του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων & Αποφυλακισμένων Γυναικών
- Cath Howe: «Η Έλλα στο περιθώριο»