Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Ανήσυχα άκρα»
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος από τους πιο σημαντικούς της νεότερης πεζογραφικής γενιάς, με το παρόν βιβλίο (με διηγήματα δημοσιευμένα με διάφορες ευκαιρίες) κάνει σαφές το προσωπικό του στίγμα, την ατομική του θέαση πάνω στη λογοτεχνία και τη λειτουργία της, η οποία με δυο κουβέντες είναι: να μην πιστέψουμε τίποτα απ’ ό,τι παρατίθεται, ακόμη και αν αυτό έχει τη σφραγίδα μιας ρεαλιστικής εκδοχής. Πράγματι, ο Παναγιωτόπουλος ενώ στηρίζεται σε καθημερινές συνισταμένες, ενώ προωθεί ίσως και βιωματικές εμπειρίες, ενώ θέτει ενώπιόν μας προθέσεις που μπορεί και να
{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}
Ο συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ένας δεξιοτέχνης της γραφής, ένας τέλειος αφηγητής, ένας δημιουργός περιωπής, ένας οικοδόμος που κατασκευάζει μικρές πεζογραφικές βιλίτσες. Παρότι αυτή τη φορά ξεπερνά σε έκταση προηγούμενες μινιμαλιστικές καταθέσεις, παρότι πλέον έχουμε ολοκληρωμένα διηγήματα και όχι ίσως ποιητικών προθέσεων πονήματα, παρότι ο λόγος κινείται γραμμικά έχοντας αρχή, μέση και τέλος (πράγματα δηλαδή δεδομένα), ο συγγραφέας, πυκνός όσο πρέπει (χωρίς να απαιτείται μονόδρομη αναγνωστική αποδοχή), κατανοητός όταν η προσοχή δεν αφήνει περιθώρια μη παρατηρητικότητας, απλός όταν πρέπει και αναλυτικός όταν πρέπει να λεχθούν λεπτομέρειες, χωρίς υπερβολή πετυχαίνει ένα ενιαίο αποτέλεσμα, προϊόν ταλέντου και σκληρής δουλειάς, ένα τέλειο συμπέρασμα αισθητικής και εντελώς ατομικής και πεζογραφικής διείσδυσης. Είναι λίγοι οι συνομήλικοί του δημιουργοί που διαθέτουν ένα τέτοιο αυστηρό αλλά και με χιούμορ λογοτεχνικό οπλοστάσιο, είναι λίγοι οι συνάδελφοί του που μπορούν να διατηρούνται σε τόσο συμπαγή υφολογικά και ατμοσφαιρικά πλαίσια, τα οποία πολλές φορές διασπώνται καθώς το θέμα ξεπερνά τα όριά τους, είναι λίγοι εκείνοι που γράφουν όχι με στόχο αυτή καθαυτή τη γραφή αλλά την απόδοση μιας ιδέας άκρως γοητευτικής, κάτι που λέγεται με όλη την πίστη που μπορεί να υπάρχει για το έργο του Παναγιωτόπουλου που, πέρα από όλα τα άλλα, εδώ και μια εικοσιπενταετία δεσπόζει στα λογοτεχνικά πράγματα της χώρας μας.
{jb_quote} Πιστεύω ακράδαντα πως οι διηγηματογράφοι γεννιούνται, ενώ οι μυθιστοριογράφοι γίνονται. {/jb_quote}
Ο Παναγιωτόπουλος διερευνά ένα χρώμα αφήγησης, κάτι που διαφαίνεται ως πλάνο κινηματογραφικό, ένα θεατρικό δρώμενο, με τέτοιον τρόπο που αν κανείς το διαβάζει χωρίς να ξέρει το όνομα του συγγραφέα (ένα παιχνίδι που κάναμε έφηβοι θέλοντας να πιστοποιήσουμε τις γνώσεις μας), τότε σίγουρα θα τον ταυτοποιούσε. Το εντελώς προσωπικό, αυστηρό, χιουμοριστικό και ενδόμυχο αλλά και με αντοχές υλικό που διαθέτει, ασφαλώς και κάνει τη λογοτεχνική του εικόνα και άκρως αναγνωρίσιμη αλλά και άκρως υπερβολική. Κάτι που παρά το γεγονός ότι έγραψε περισσότερα μυθιστορήματα απ’ ό,τι διηγήματα, παρά το γεγονός δηλαδή πως ασκήθηκε στη μεγάλη φόρμα, τα κινηματογραφικά του σενάρια (πραγματικά ή θεωρητικά) είναι και αυτά εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, είναι ισότιμα, αν όχι πιο επιβλητικά.
Ο Παναγιωτόπουλος για μια ακόμη φορά γράφει με αυτόν τον ιδιάζοντα τρόπο, ο οποίος κινείται ανάμεσα σε μύθο και πραγματικότητα, ανάμεσα σε υπαρκτό και ανύπαρκτο, ανάμεσα σε ατομικό και συλλογικό, έτσι ώστε με τις πολλές –αλλά και ικανές να συνυπάρχουν– δοσοληψίες με τον διττό αφηγηματικό λόγο πετυχαίνει να δραστηριοποιήσει τον αναγνώστη εγωκεντρικά, προς όφελος της απόλαυσης, η οποία και κρατάει, και θα κρατήσει για πολύ. Οφείλουμε όμως εδώ, μια που η ανάλυση έχει λάβει σοβαρό χαρακτήρα, αφού πρόκειται για μικρά τραύματα (ή και θαύματα), για μικρά δράματα, να συναντήσουμε το απίστευτο χιούμορ με το οποίο γράφεται το διήγημα της εξόδου, όπου ένας πρωταγωνιστής μαθαίνει για τον χωρισμό του από τη γυναίκα που αγαπά με εντελώς απροσδόκητο τρόπο, μέσα από μια απίθανη διαδικασία. Δικαίως λοιπόν ο συγγραφέας τοποθετεί το συγκεκριμένο διήγημα στο τέλος, καθώς δίνει μια νότα ευθυμίας, μια σκωπτική πλευρά σε ένα βιβλίο, το οποίο δεν θα έλεγα ότι απλώνει συναισθηματικό σεντόνι χωρίς φειδώ, καθώς και σκοτεινές υποσχέσεις.
Μια συλλογή διηγημάτων διαφέρει από ένα μυθιστόρημα στο γεγονός ότι μια ιστορία κλείνει σε είκοσι πέντε σελίδες, ενώ η άλλη χρειάζεται τετρακόσιες. Δεν θα θεωρητικολογήσω για πράγματα που είναι σε όλους γνωστά, πράγματα που γνωρίζουμε από τα δοκιμιακά μας διαβάσματα, η ουσία όμως είναι πως η απίστευτη τέχνη που είναι χρήσιμη προκειμένου να ολοκληρώσεις έναν μύθο σε τέτοιο πλαίσιο είναι όχι απλώς συνδετική και συμπυκνωμένη, αλλά επίσης και ευεργετική για τον λόγο και την ταυτόχρονη μυθοποίησή του. Πιστεύω ακράδαντα πως οι διηγηματογράφοι γεννιούνται, ενώ οι μυθιστοριογράφοι γίνονται. Ένας παραμυθάς θέλει να πει την ιστορία του σε εύλογο χρόνο, όχι σε συνέχειες. Έτσι ο Παναγιωτόπουλος, που έγραψε τρία βιβλία με αφηγήματα (φαντάζομαι στα διαλείμματα της πρωταρχικής του εργασίας), αποδεικνύει πως είναι το ίδιο καλός και για αυτή την ιδιότητα, μπορεί να ανταποκριθεί το ίδιο καλά και σε αυτόν τον τομέα. Άρα διαβάζουμε τα Ανήσυχα άκρα αφενός έχοντας υπόψη μας τη γοητευτική τους σκληρότητα, τη σαγηνευτική τους δράση, μέχρι και την ευτράπελή τους δέση, αφετέρου γιατί είναι ένα βιβλίο γραμμένο από έναν συγγραφέα που, πιστός σε όλα τα είδη του λόγου, ανταποκρίνεται με έναν τρόπο, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καταλυτικός.
Ανήσυχα άκρα
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Μεταίχμιο
σ. 264
ISBN: 978-618-03-2460-0
Τιμή: 12,20€
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Πέτρος Φιλιππίδης: «Σεβαστείτε τη σύζυγό μου και το παιδί μας»
- 8 λέξεις: Τι ζητάει επιτακτικά ο Σίμος από τον Άκη Αρώνη;
- 10 αγαπημένα, χειμωνιάτικα αρώματα για να αγοράσεις στις εκπτώσεις
- Poor Things: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με την Έμμα Στόουν
- Πώς θα κάνεις τα μαλλιά σου να δείχνουν υπέροχα σε λιγότερο από δέκα λεπτά
- Παίκτες με τα θέλω του Μπόλονι, αλλά ο καλύτερος δεν ήρθε στο 90!
- Ήλιος: Η Εύα ρισκάρει για να ζήσει την παράνομη σχέση της με τον Μάρκο
- Μιχάλης Ιγνατίου – Νίκος Μελέτης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- «Η τέχνη μάς ζητά να συνειδητοποιούμε το ειδικό και το παγκόσμιο, την ίδια στιγμή.» Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ πιστεύει στην επιστροφή στην αίθουσα
- Συναντήσεις με δημιουργικούς ανθρώπους: Κυριακή Σαββίδου, σχεδιάστρια κοσμημάτων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Μιχάλης Ιγνατίου – Νίκος Μελέτης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Ο γιος του Τραμπ, το «1984» και η οργουελική ειρωνεία
- Μισέλ Φάις: «Η Ερευνήτρια»
- Θεόδωρος Φλωρίδης: «Υποστήριξη και ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία»
- Τα ελεύθερα e-books που διάβασαν οι Έλληνες το 2020
- Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Ανήσυχα άκρα»
- Από το Λίσσε στο Γκαίρλιτς...
- Costa Book Awards: Ποιοι απέσπασαν τα βραβεία στις πέντε κατηγορίες
- Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Φρίντριχ Ντίρενματ
- Είκοσι ένα χαϊκού
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Ανήσυχα άκρα»
- Το δικό της δωμάτιο
- Θεόδωρος Φλωρίδης: «Υποστήριξη και ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία»
- Μαρία Ρουσάκη: «Το μυστικό της κολλητής μου»
- Μπ. Καραναούλι, Φ. Φιλίππου, Θ. Συμεωνίδης, Τ. Δανέλλη ✏️ 23+ νέα θέματα από το Diastixo.gr
- Νέα Ζηλανδία: Προτιμούν τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία από τα ηλεκτρονικά
- Αυξημένο ενδιαφέρον για τη διαδικτυακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Τεχεράνης
- Τον Σεπτέμβριο το νέο βιβλίο της Σάλι Ρούνεϊ στο εξωτερικό
- Υποστήριξη και ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία
- Το κυνήγι του εχθρού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Μπεσίκ Καραναούλι: συνέντευξη στη Χριστίνα Σανούδου
- «Αποχαιρετισμός στην Τιτίνα Δανέλλη» του Φίλιππου Φιλίππου
- Μισέλ Φάις: «Η Ερευνήτρια»
- Ο γιος του Τραμπ, το «1984» και η οργουελική ειρωνεία
- Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Κατερίνα Ζαρόκωστα (1951-2021)
- Μοιρολόι
- Όργουελ
- Οι δύο Φρίντες
- Φίλιππος Φιλίππου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Edgar Allan Poe: «Γυναίκες»