«Οι Εκδόσεις Δίαυλος προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» του Μανόλη Δεληγιαννάκη

Ενδιαφέρουσα και πρόσφορη για ενδοσκόπηση, αν όχι αυτοκριτική, η πρόταση του Diastixo.gr. Έχω λοιπόν να σας προτείνω...

Tracy Kidder: «Βουνά πέρα απ’ τα βουνά»
Η ζωή του Δρα Πολ Φάρμερ, του ανθρώπου που ήθελε να γιατρέψει τον κόσμο

Γιατί απλώς με συγκλόνισε. Από τον βραβευμένο με Πούλιτζερ συγγραφέα, ένα βιβλίο που χρησιμοποιείται ως common reading σε πάμπολλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ποιος είναι όμως ο Πολ Φάρμερ, προσκεκλημένος ομιλητής στο Athens Democracy

Forum 2021; Ένας από τους πιο προκλητικούς, ευφυείς, αστείους, οχληρούς, ατελείωτα ενεργητικούς, εκνευριστικούς και γοητευτικούς χαρακτήρες που έχουν ζωντανέψει στο χαρτί. Έχει ξεκινήσει έναν επικό αγώνα, που θα σας μεταφέρει από τους διαδρόμους της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε ένα ηλιοκαμένο οροπέδιο στην Αϊτή, από τις παραγκουπόλεις του Περού στις κρύες γκρίζες φυλακές της Μόσχας. Θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Αυτό το λαμπρό και δυνατό βιβλίο θα αλλάξει οπωσδήποτε τον τρόπο που εσείς βλέπετε τον κόσμο. Ένα βιβλίο συγκινητικό, βαθιά πολιτικό και απόλυτα ανθρωπιστικό.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Stefano Massini: «Η τριλογία των Λήμαν»

Γιατί ενίοτε επιχειρούμε βήματα τολμηρά. Πρόκειται για την εκπληκτική ιστορία των Λήμαν, που αρχίζει με ένα νεαρό Γερμανοεβραίο μετανάστη στη Νέα Υόρκη. Τρεις γενιές, μια μεγάλη οικογενειακή και οικονομική ιστορία που άλλαξε τον κόσμο. Διεισδυτική και εντυπωσιακή σαν πυροτέχνημα, Η τριλογία των Λήμαν είναι ένα μοναδικό βιβλίο που δεν μπορεί να οριστεί με τον παραδοσιακό διαχωρισμό των λογοτεχνικών ειδών. Στο κείμενο του Massini το μυθιστόρημα ενώνεται με το δοκίμιο, το έπος παντρεύεται το θέατρο, με συνεχείς αναφορές στον κινηματογράφο και στο τραγούδι, φτάνοντας μέχρι τα μαθηματικά και τα κόμικς. Ένα απολύτως νέο λογοτεχνικό είδος, βραβευμένο σε πολλές χώρες και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. Ο Stefano Massini είναι ο σημαντικότερος ίσως εν ζωή Ιταλός θεατρικός συγγραφέας και το έργο του έχει παρουσιαστεί στις σκηνές όλου του κόσμου, μεταφρασμένο σε είκοσι τέσσερις γλώσσες. Τα κείμενά του έχουν ανέβει στα σημαντικότερα θέατρα, από το Broadway μέχρι το West End του Λονδίνου, σκηνοθετημένα από τον βραβευμένο με Όσκαρ Sam Mendes.

Στράτος Θεοδοσίου: «Αστρομυθολογία»
Ο αστρονομικός αποσυμβολισμός των μύθων των Ελλήνων και των αρχαίων λαών στις αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων

Γιατί σπουδάσαμε και Φυσική, μην ξεχνιόμαστε. Η Αστρομυθολογία είναι ένας εξονυχιστικός αστρονομικός στοχασμός πάνω στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων αλλά και όλων των αρχαίων ανατολικών λαών, που δημιούργησαν σπουδαίους πολιτισμούς. Τα στοιχεία για τις αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων από το 4000 π.Χ. έως σήμερα μελετώνται και διασταυρώνονται συστηματικά, σε μια προσπάθεια που διήρκησε τα δώδεκα χρόνια της συγγραφής του βιβλίου, από τον αστρονόμο-συγγραφέα, ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ, Στράτο Θεοδοσίου. Παρουσιάζονται οι απαραίτητες αστρονομικές γνώσεις, αναλύονται οι τρεις αστρικές εποχές σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, εποχές που σχετίζονται άμεσα με τη μυθολογία, τη γλυπτική, αλλά και με τα σωζόμενα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας. Τέλος, συσχετίζεται με τις προηγούμενες και η επερχόμενη αστρική εποχή του Υδροχόου (New age). Μια πρωτότυπη έρευνα που πρέπει να γίνει κτήμα όχι μόνο του φυσικού, του μαθηματικού, του αρχαιολόγου, του ιστορικού και του γεωλόγου, αλλά και κάθε μύστη του ελληνικού πολιτισμού και μελετητή της ελληνικής Μυθολογίας, Ιστορίας και Αστρονομίας.

Αθανάσιος Πλατιάς – Κωνσταντίνος Κολιόπουλος: «Η τέχνη της στρατηγικής»
50 κανόνες για τον πόλεμο, την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή

Γιατί ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσει κάποιος να λειτουργεί με μέθοδο και λογική. Έχοντας αθροιστική εμπειρία σχεδόν επτά δεκαετιών στη μελέτη της στρατηγικής, οι συγγραφείς –ακαδημαϊκοί δάσκαλοι– επιχειρούν την ανάπτυξη μιας συνολικής θεωρίας περί στρατηγικής, απευθυνόμενοι σε ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι αναλύσεις περί υψηλής και στρατιωτικής στρατηγικής, επιχειρούν να δώσουν στους αναγνώστες ένα κείμενο γενικότερης εφαρμογής που θα πραγματεύεται δυνητικά κάθε πτυχή της ανθρώπινης στρατηγικής συμπεριφοράς. 50 κανόνες στρατηγικής με παραδείγματα που δεν προέρχονται αποκλειστικά από τον κόσμο του πολέμου, της διπλωματίας και γενικότερα της διεθνούς πολιτικής, αλλά και από τον χώρο της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, των επιχειρήσεων, του αθλητισμού και της καθημερινής ζωής. Πενήντα κανόνες που συμπυκνώνουν την τέχνη της στρατηγικής και θα σας εξοπλίσουν για την κατανόηση των γεγονότων, αλλά και για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό των καθημερινών προβλημάτων.

Δημήτρης Π. Νάσκος: «Και το Bραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας πηγαίνει στον... Bob Dylan»

Γιατί από το 1963 ακούω και αγαπάω τον Dylan, γεράσαμε μαζί τελικά. Το 2016 η Σουηδική Ακαδημία βραβεύει με Νόμπελ Λογοτεχνίας τον διάσημο τραγουδοποιό Bob Dylan, προκαλώντας στο παγκόσμιο κοινό θαυμασμό αλλά και απορία. Αξίζει τέτοια διάκριση ένας μουσικός που γράφει στίχους; Μπορεί ο στίχος να θεωρείται υψηλή λογοτεχνία; Με αφορμή τη σχετική συζήτηση και τα σχόλια θαυμαστών και πολέμιων του Dylan, το βιβλίο, μια λογοτεχνική πραγματεία, είναι ένας οδηγός στη ζωή, το έργο, τις επιρροές του επιδραστικότερου ίσως σύγχρονου καλλιτέχνη, που για σχεδόν 60 χρόνια εξακολουθεί να μας απασχολεί.

Στάθης Παπαγιαννίδης: «Facebook: Η εξάρτηση του σήμερα, η ψύχωση του αύριο»

Γιατί τους υπολογιστές τους «υπηρετήσαμε» από το 1973. Ζήσαμε τα τελευταία 50 χρόνια την έλευση, την καθιέρωση και την επιβολή των υπολογιστών και του Internet στην Ελλάδα, με έναν ρυθμό που ούτε οι πρόεδροι της ΙΒΜ και της Microsoft δεν κατάφεραν να προβλέψουν. Και σήμερα... Πάμε διακοπές το καλοκαίρι, και ψάχνουμε το Wifi κολλημένοι στο κινητό και στα Social media. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε πώς ήταν η ζωή χωρίς κινητό. Έχουμε 5.000 «φίλους» στο Facebook και όχι κάποιον να πάμε για καφέ. Τελικά στο Ίντερνετ διευκολύνθηκε η ανθρώπινη επικοινωνία ή μήπως διευρύνθηκε η ανθρώπινη μοναξιά; Το βιβλίο, που περιγράφει με πικρό χιούμορ το χτες, το σήμερα και το αύριο της πληροφορικής στην Ελλάδα, τα κοινωνικά δίκτυα και τους κινδύνους από την κατάχρησή τους, δεν είναι βιβλίο ψυχολογίας, αλλά ένα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας γραμμένο από έναν «κομπιουτερά» που αφού έφαγε τη ζωή του με τους υπολογιστές, αποφάσισε να τους απομυθοποιήσει.

Ο Μανόλης Δεληγιαννάκης είναι ο εκδότης των Εκδόσεων Δίαυλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα