«Οι Εκδόσεις Ιανός προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» του Νίκου Καρατζά

Οι Εκδόσεις IANOS ξεκίνησαν την πορεία τους το 1982, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του Ιανού και στον κατάλογό τους περιλαμβάνονται έργα από σημαντικούς συγγραφείς, όπως οι:Μίκης Θεοδωράκης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Χρήστος Γιανναράς, Μανώλης Ρασούλης, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Γραμματικάκης, Ζυράννα Ζατέλη, Γιάννης Ξανθούλης, Σώτη Τριανταφύλλου, Λεωνίδας Ζησιάδης, Περικλής

Σφυρίδης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Ρουμελιώτης, Κλεάνθης Γρίβας, Στέφανος Τσιτσόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά. Τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί κατά πολύ ο κατάλογος των βιβλίων των Εκδόσεων και συμπεριλαμβάνει πλέον σημαντικές σειρές αλλά και συγγραφείς σε θεματογραφίες όπως λογοτεχνία, μουσική, μελέτες, τέχνη, βιογραφίες, αρχιτεκτονική, κ.ά. Γι’ αυτό το πρωτόγνωρο φθινόπωρο, λοιπόν, που προβλέπεται συναρπαστικό, οι Εκδόσεις μας προτείνουν 5+1 βιβλία που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη που θα τα επιλέξει.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Το νέο ημερολόγιο του Ιανού για το 2022, με τίτλο «Ύμνος γυναικών»

Το ημερολόγιο φέτος αναδίνει γυναικείο άρωμα. Μέσα από κείμενα βιογραφικά, αυτοβιογραφικά και λογοτεχνικά, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που αναφέρονται σε χαρακτηριστικές γυναικείες προσωπικότητες της ιστορίας, της πολιτικής και του μύθου, σε γυναίκες της διπλανής πόρτας ή και του περιθωρίου, επιχειρείται να σκιαγραφηθεί η σαγηνευτική ιδιοσυγκρασία τους ανά τους αιώνες αλλά και να αποκρυπτογραφηθεί η απρόβλεπτη και δυναμική γυναικεία φύση. Ένα ημερολόγιο γένους θηλυκού, όπου υμνείται η γυναικεία προσωπικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Την επιμέλεια του ημερολογίου έκανε η Μαρία Λιαποπούλου. Το έργο εξωφύλλου είναι του Μίλτου Παντελιά.

Το βιβλίο της Μαργαρίτας-Ασπασίας Θεοδωράκη με τίτλο «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού»

Η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, με τον ιδιαίτερο συγγραφικό και ποιητικό λόγο της, αποτυπώνει στο χαρτί αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα που κουβαλάει από τα παιδικά της χρόνια μεγαλώνοντας δίπλα στον «δέσμιο άγριων λύκων» Μίκη Θεοδωράκη. Βιώνει τις στρατιωτικές εφόδους στο σπίτι, τις εκτοπίσεις, τις φυλακίσεις και με το αθώο παιδικό της βλέμμα παρακολουθεί πάντα από εκεί, χαμηλά, τις θεόρατες φιγούρες του πατέρα της και των αμέτρητων φρουρών του, συμμετέχοντας κι η ίδια σ’ έναν αέναο «Χορό αρχαίας τραγωδίας».

Την τρίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά, ισπανοεβραϊκά) του βιβλίου-CD με τίτλο «Iremember… Θυμάμαι…: Επιζώντες του Ολοκαυτώματος τραγουδούν σεφαραδίτικα τραγούδια», που βασίζεταιστο μουσικό αρχείο του Αλμπέρτου Ναρ.

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος τραγουδούν σεφαραδίτικα τραγούδια, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα που ακούστηκαν για τελευταία φορά σε μέρες σκοτεινές, σε κλειστά σπίτια, σημαδεύοντας τη στερνή στιγμή του αποχωρισμού από την αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη, τη στιγμή της εξορίας και του θανάτου. Την επιμέλεια της έκδοσης έκανε ο Λέων Α. Ναρ.

Το βιβλίο του Γιάννη Μυλόπουλου με τίτλο «Δεν είναι το μήλο. Είναι η μιλιά»

44 ιστορίες που ξεκίνησαν στο κινητό και ολοκληρώθηκαν στο χαρτί. Ποια μπορεί να είναι η διαδρομή μιας ιστορίας; Και ποιος ο συγγραφέας της; Ξεκινάμε να γράφουμε λέξεις που τις βάζουμε στη σειρά, που τις τοποθετούμε στη σκέψη μας και αποκτούν αρχή, μέση και τέλος. Όλες ξεκινούν από τη… μιλιά, τη φυσική μας ικανότητα να πούμε μια ιστορία. Αυτές τις ιστορίες τοποθέτησε ο Γιάννης Μυλόπουλος σε ένα βιβλίο. Όπως εξηγεί ο ίδιος:«Το πιο γλυκό μήλο είναι αυτό της καρδιάς. Εκείνο που όταν γράφεις, το καλλιεργείς, ενώ παράλληλα το δοκιμάζουν άλλοι, γιατί έχουν ανάγκη να το διαβάσουν και να ταυτιστούν μαζί του. Κάποιοι το ονομάζουν ανακούφιση. Οι ήρωες των φίλων μου το λένε μιλιά. Εσύ;»

Το βιβλίο του Αργύρη Παυλιώτη με τίτλο «Το φάντασμα της “Αίγλης”»

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας, με το καυστικό χιούμορ του, μας χαρίζει ένα μυθιστόρημα όπου ξεδιπλώνεται η οδύσσεια του μέσου Έλληνα πολίτη που έρχεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και την παραφροσύνη της δημόσιας διοίκησης στη δεκαετία του ’80, παλεύοντας για την απαλλοτρίωση ενός διατηρητέου μνημείου, του εμβληματικού μνημείου της Θεσσαλονίκης «Αίγλη», και καταλήγοντας σε κάποιο κέντρο ψυχικής υγείας, γαλήνιος και συμφιλιωμένος με το μάταιο της περιπέτειάς του…

Το τρίτο βιβλίο της Χαριτίνης Βαζαίου, με τίτλο «(Τ)ώρα»

Το Τ(ώρα) αποτελεί την τρίτη ποιητική συλλογή της Χαριτίνης Βαζαίου. Αποστασιοποιημένη πλέον από ανθρώπους και καταστάσεις μύθου, αναγνωρίζει την Ώρα που ωθεί σε μία απόφαση που αιωρείται, παράγει το Ωραίο, διαγράφει τον πόνο και μετουσιώνεται στο Τώρα. Η αναζήτηση της Ώρας –μοναδική για τον καθένα– αποτυπώνεται σε σαράντα δύο ποιήματα, μαθητεία ωριμότητας, όπως τα αποκαλεί και η ίδια η συγγραφέας. Μέσα από αντιθέσεις και οξύμωρες έννοιες φλερτάρει με την ειρωνεία, συνομιλεί με την ψυχή της, εικονοπλάθει με την πένα και ταξιδεύει για τον επόμενο σταθμό του Ωραίου.

Ο Νίκος Καρατζάς είναι ο εκδότης και πρόεδρος της αλυσίδας πολιτισμού IANOS.

Keywords
Τυχαία Θέματα