«Το πάθημα του συγγραφέα (Καρλάιλ, Ντόιλ)» του Πέτρου Γκάτζια

Εκείνο το σούρουπο της 6ης Μαρτίου του 1835, ένας κάθιδρος Τζον Στιούαρτ Μιλ περνούσε το κατώφλι του φίλου του, Τόμας Καρλάιλ. Στα χέρια του κρατούσε έναν φάκελο γεμάτο μισοκαμένες σελίδες. Ήταν ό,τι απέμεινε από τα χειρόγραφα του Καρλάιλ για τον πρώτο τόμο της Ιστορίας της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Μιλ τα είχε φέρει μαζί του προκειμένου να αποδείξει ότι δεν προσπαθούσε να οικειοποιηθεί το έργο του, αλλά ότι επρόκειτο για ατύχημα. Ο Τόμας τον υποδέχτηκε ψύχραιμα και τον κέρασε μάλιστα και τσάι.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Να

πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Ο Μιλ, λόγω φόρτου εργασίας και για να μην αθετήσει το συμβόλαιο με τον εκδότη του, είχε προτείνει στον Καρλάιλ να γράψει εκείνος τους τρεις τόμους για τη Γαλλική Επανάσταση. Ο Καρλάιλ, αν και δεν το γνώριζαν πολλοί, είχε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Ρίχτηκε λοιπόν με τα μούτρα στη δουλειά.

Όταν τελείωσε τον πρώτο τόμο, τον έστειλε στον Μιλ για να τον επιμεληθεί. Ο υπηρέτης του Μιλ, όμως, δεν κατάλαβε τι είχε στα χέρια του και χρησιμοποίησε τα χαρτιά σαν προσάναμμα. Γι’ αυτό και η αγωνία του Μιλ να αποδείξει στον φίλο του ότι δεν είχε κακή πρόθεση. Του πρότεινε μάλιστα να τον πληρώσει για τον κόπο του. Εκείνος αρχικά αρνήθηκε και είπε πως θα έγραφε τον τόμο από την αρχή. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: είχε πετάξει τις σημειώσεις του, δεν θυμόταν πολλά πράγματα και σκέφτηκε τελικά να δώσει αρνητική απάντηση.

Το ίδιο βράδυ, όμως, είδε στον ύπνο του τον νεκρό πατέρα του και τον νεκρό αδερφό του να τον παρακαλούν να συνεχίσει τη συγγραφή. Έτσι και έκανε. Πήρε τα χρήματα, έγραψε πρώτα τον δεύτερο και τον τρίτο τόμο και μετά κατάφερε να ανασυνθέσει τον πρώτο. Το ολοκληρωμένο έργο εκδόθηκε το 1837.

«Η αφήγηση του Τζον Σμιθ»

Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας του Σέρλοκ Χολμς πάλευε, νεαρός γιατρός τότε, να γράψει και να εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα: Η αφήγηση του Τζον Σμιθ. Όταν το τελείωσε, έστειλε το χειρόγραφο σε έναν εκδότη, μόνο που εκείνος δεν το παρέλαβε ποτέ. Χάθηκε κάπου στους διαδρόμους των χαοτικών βρετανικών ταχυδρομείων.

Ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ προσπάθησε να το ξαναγράψει, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο μόνος του φόβος στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν μήπως εκδοθεί με άλλο όνομα.

Η αλήθεια είναι πως ωφελημένοι αποδείχτηκαν τελικά οι κληρονόμοι του. Το έργο ανακαλύφθηκε 130 αργότερα, μέσα σε ένα από τα 15 κουτιά που παρέμεναν ξεχασμένα στο ταχυδρομείο. Το χειρόγραφο βγήκε σε πλειστηριασμό, αποφέροντας περίπου 50.000 ευρώ. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα. Καλύτερα να έμενε ξεχασμένο. Το μυθιστόρημα, όπως αποφάνθηκαν οι κριτικοί, δεν είναι αντάξιο των μετέπειτα αριστουργημάτων του Ντόιλ…

Keywords
Τυχαία Θέματα