«“Το ψέμα” του Φλοριάν Ζελέρ σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά στο Θέατρο Αλεξάνδρεια» της Κατερίνας Θεοδωράτου
«Το ψέμα είναι φαύλο μόνο όταν κάνει κακό.
Όταν κάνει καλό, είναι σπουδαία αρετή.
Να είστε λοιπόν ενάρετος, φίλε μου, και να μου
λέτε ψέματα, ναι, πείτε μου ψέματα, θα σας το
ανταποδώσω σε πρώτη ευκαιρία.»
(Βολταίρος, από επιστολή στον συγγραφέα N.-Cl. Thieriot)
{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}
Ο Φλοριάν Ζελέρ είναι το enfant gâté της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας. Διακεκριμένος είτε ως πεζογράφος (το βραβευμένο LafascinationduPire κυκλοφόρησε στα ελληνικά ως Η σαγήνη του κακού,
Το ελληνικό κοινό αγκάλιασε τη δραματουργία του Ζελέρ, οι περισσότερες από αυτές τις παραστάσεις είχαν αξιοπρόσεκτη απήχηση, η «επίσημη» κριτική ωστόσο τον υποδέχτηκε αμφίθυμα. Ίσως η φαινομενική –ιοβόλος κατά τη γνώμη μου– ελαφρότητα της γραφής του παρερμηνεύτηκε, οπότε τα έργα του ταξινομήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στο νέο-μπουλβάρ· ίσως το έντονο φαρσικό στοιχείο του να θεωρήθηκε ξεπερασμένο, ενδεχομένως και η ευρωπαϊκή εγκεφαλικότητα που διαρθρώνει την πλοκή σε αλλεπάλληλες ανατροπές, με άψογη ωστόσο γαλλική élégance, υποδόρια, χωρίς βίαιες συγκρούσεις και χωρίς κάθαρση, να ξενίζει τη μεσογειακή μας ιδιοσυγκρασία.
Ωστόσο, ο Ζελέρ, όσο κι αν η θεματολογία του, σταθερά προσηλωμένη στις ανθρώπινες σχέσεις, ιδίως τις ερωτικές και ιδιαίτερα τις συζυγικές, μας θυμίζει Φεϊντό, όσο κι αν η αριστοτεχνική φαρσική δομή των έργων του μοιάζει με Λαμπίς, ασκεί στην πραγματικότητα ένα υβριδικό θέατρο, συγκεράζοντας τη γαλλική παράδοση του μπουλβάρ με τον κυνισμό του Μακιαβέλι και μπολιάζοντας τη γραφή του με πιραντελικό σκεπτικισμό. Ναι, είναι ανάλαφρο το θέατρό του αλλά όχι ρηχό ούτε εύπεπτο και τα ηθογραφικά του συστατικά το καρυκεύουν με τα σημεία των καιρών – αυτό δεν καλείται ο καλλιτέχνης να αφουγκραστεί;
{jb_quote}Οι χαρακτήρες σκιαγραφήθηκαν με συμπάθεια και σεβασμό, ενώ φωτίστηκε με ευκρίνεια και αληθοφάνεια η διαδοχική μετάπτωσή τους από θύτες σε θύματα και αντιστρόφως.{/jb_quote}
Το ψέμα του ρίχνει μια κρυφή, διεισδυτική ματιά πάνω στα ζωτικά ψεύδη που μετερχόμαστε για την επιβίωσή μας. Είναι ένα ευφυές, οξύ σχόλιο πάνω στις επάλληλες τροπές που παίρνουν η αλήθεια και το ψέμα στις ανθρώπινες σχέσεις· θέμα τόσο απλοϊκό και κλισέ μαζί και τόσο πολύπλοκο, όσο και η ίδια η ζωή. Τα αλλεπάλληλα coup-de-theâtre δεν προκαλούν αβίαστο γέλιο, αλλά μάλλον πικρό χαμόγελο και συμπάθεια, ενώ το στοιχείο της φάρσας συγγενεύει στενά με εκείνο της τραγωδίας: και τα δύο επιστρατεύουν τη δραματική ειρωνεία. Τα κατά συνθήκην ψεύδη κλείνουν περιπαιχτικά το μάτι στον θεατή: Πού βρίσκεται η αλήθεια; Και, όπου κι αν βρίσκεται, έχει νόημα ως αυταξία; Πόση αλήθεια μπορούμε να αντέξουμε; Και πόσο ψεύδονται οι αυτόκλητοι ζηλωτές της; Υπάρχει εν τέλει η αλήθεια; Την απάντηση τη δίνει εύστοχα ο Πιραντέλο, στη β’ Πράξη του Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε: «…Προσωπικά, δεν δίνω δεκάρα για τεκμήρια· για μένα η αλήθεια δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στο μυαλό αυτών των ανθρώπων…»
Το έργο, ευεπίφορο πάντως σε παρερμηνείες και σε γκροτέσκ σκοπέλους, αξιώθηκε μία εξαιρετική παράσταση στο Θέατρο Αλεξάνδρεια. Η Κερασία Σαμαρά το προσέγγισε με σοβαρότητα αλλά και χιούμορ, και μία λεπτή, υπόγεια ειρωνεία. Οι χαρακτήρες σκιαγραφήθηκαν με συμπάθεια και σεβασμό, ενώ φωτίστηκε με ευκρίνεια και αληθοφάνεια η διαδοχική μετάπτωσή τους από θύτες σε θύματα και αντιστρόφως. Το σκηνοθετικό εύρημα των εμβόλιμων φλας-μπακ ανέδειξε και σχολίασε με βιτριολικό σαρκασμό το χάσμα μεταξύ τής –έτσι κι αλλιώς επισφαλούς και έωλης– αλήθειας και του αφηγήματός της, υπενθυμίζοντάς μας ότι και η ίδια η αντικειμενική αλήθεια δεν είναι ίσως παρά ένα αφήγημα.
Ο Βασίλης Βλάχος στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πολ, σε μία από τις πιο ώριμες υποκριτικά στιγμές του, μας παρέδωσε ένα ολόγλυφο πρόσωπο, προικίζοντάς το γόνιμα με μία αδιόρατη, παράξενη κι όμως οικεία μελαγχολία τύπου Μπάστερ Κίτον· ακριβώς εκείνη τη μελαγχολία που θέτει τα όρια ανάμεσα στο κωμικό και στο γελοίο. Με ευφυή, διακριτικά κλεισίματα ματιού στο κοινό, ακαριαίες αλλαγές στην έκφραση και εύγλωττη κινησιολογία έπαιζε έξοχα το παιχνίδι της προοικονομίας και της φαρσικής –ή μήπως τραγικής;– ειρωνείας.
Η Κάτια Σπερελάκη υποστήριξε με συνέπεια και απόλυτη φυσικότητα τον απαιτητικό ρόλο της Αλίς με την ιλιγγιώδη ανατροπή. Έλεγε «αλήθεια», ακόμα κι όταν έλεγε ψέματα· κυρίως τότε. Ομοίως και οι Αλίκη Αβδελοπούλου και Κώστας Τσάχρας υπηρέτησαν με μέτρο, ισορροπία και χωρίς υπερβολές τους άλλους δύο ρόλους-αιχμές του ερωτικού τετραγώνου.
Φωτισμοί (Γιώργος Μπούχρας) και μουσική (Τάκης Μπαρμπέρης) πλαισίωσαν αρμονικά το σύνολο, όπως και το άκρως λειτουργικό σκηνικό της Τόνιας Αβδελοπούλου, που με γούστο και οικονομία έστησε ένα νεοαστικό σαλόνι στον μικρό χώρο του Θεάτρου Αλεξάνδρεια. Θεατρική και χυμώδης η μετάφραση της Μαριαλένας Κωτσάκη.
Αν ασπάζεστε την περίφημη πλατωνική ρήση «Φιλοσοφία μελέτη θανάτου εστί» (Φαίδων, 81.a) δείτε αυτή την παράσταση. Θα διαπιστώσετε ότι η φιλοσοφία είναι και μελέτη βίου· και παρεισφρέει ύπουλα στην καθημερινότητά μας, στην γκρίζα ζώνη μεταξύ αλήθειας και ψεύδους, μεταξύ έρωτα και συνήθειας, μεταξύ άτεγκτης και καζουϊστικής ηθικής, μεταξύ θυμού και συγχώρεσης, θέτοντάς μας ερωτήματα. Το καλό θέατρο απλώς τα αναπαράγει – ακριβώς όπως και η ζωή.
[Η Κατερίνα Θεοδωράτου είναι θεατρολόγος.]
Σημείωση: Η παράσταση παίζεται μέχρι τις 27 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια δείτε εδώ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Σασμός: Ο Γεράσιμος συναντά για πρώτη φορά τον Καραπάνο
- 10 πληροφορίες για τον νέο Μπάτμαν, Ρόμπερτ Πάτινσον. Γιατί τον έντυναν κορίτσι, έτρωγε λάσπη και ουρούσε πάνω του
- Τα ορφανά του Διστόμου μετά τη σφαγή μεταφέρθηκαν στην Καισαριανή δίπλα στον τόπο εκτελέσεων. Μαρτυρία
- The Batman: Θεατής απελευθέρωσε νυχτερίδα την ώρα της προβολής
- Παντελής Πρεβελάκης
- Πού να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες για την Τρίτη 15 Μαρτίου
- Οι εκδηλώσεις της Εταιρείας Συγγραφέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
- TV Guide: Τι θα δούμε στην τηλεόραση την Τρίτη 15 Mαρτίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Τελευταία Νέα Diastixo
- «“Το ψέμα” του Φλοριάν Ζελέρ σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά στο Θέατρο Αλεξάνδρεια» της Κατερίνας Θεοδωράτου
- Οι εκδηλώσεις της Εταιρείας Συγγραφέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
- Παντελής Πρεβελάκης
- International Booker Prize: Η μακρά λίστα με τα 13 υποψήφια βιβλία
- Μαρία Λαϊνά: «Ό,τι έγινε: άνθρωποι και φαντάσματα»
- Παύλος Κουτουζής: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα»: Κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο η συνέχεια του βιβλίου
- Συλλογικό έργο (επιμέλεια: Θεοδόσης Πυλαρινός): «Για τον Γιώργο Βέη»
- Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών / Boulevard de la Société des Nations
- Τα μήλα του Διαβόλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- TV Guide: Τι θα δούμε στην τηλεόραση την Τρίτη 15 Mαρτίου
- Η Γη της Ελιάς: Η Μαργαρίτα προσπαθεί να μπει στο σπίτι του Αλέξη
- Η Hailey Bieber έγινε καστανή και το νέο χρώμα μαλλιών της είναι απλά super
- Πού να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες για την Τρίτη 15 Μαρτίου
- Να γιατί πεθαίνω σύντροφοι, σε σκηνοθεσία Ηλία Κούτλα στο Θέατρο Αλκμήνη
- Ο θρυλικός χορευτής που άλλαξε το μπαλέτο, διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια στα 29 του. Ο Νιζίνσκι, που γεννήθηκε στο Κίεβο
- 10 πληροφορίες για τον νέο Μπάτμαν, Ρόμπερτ Πάτινσον. Γιατί τον έντυναν κορίτσι, έτρωγε λάσπη και ουρούσε πάνω του
- Τα ορφανά του Διστόμου μετά τη σφαγή μεταφέρθηκαν στην Καισαριανή δίπλα στον τόπο εκτελέσεων. Μαρτυρία
- The Batman: Θεατής απελευθέρωσε νυχτερίδα την ώρα της προβολής
- Σασμός: Ο Γεράσιμος συναντά για πρώτη φορά τον Καραπάνο