Το βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ 83 χρόνια μετά τη συγγραφή του

Στη λίστα των ευπώλητων στο Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε πρόσφατα ένα μυθιστόρημα γραμμένο το 1938, το οποίο όμως για περισσότερα από 80 χρόνια παρέμενε ξεχασμένο. Πρόκειται για το βιβλίο Ο ταξιδιώτης του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς (Ulrich Alexander Boschwitz), με πρωταγωνιστή έναν Εβραίο επιχειρηματία που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη Γερμανία για να γλιτώσει από τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Ο συγγραφέας, επίσης Εβραίος, έγραψε

το μυθιστόρημα στα τέλη του 1938, μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων, το πογκρόμ βίας κατά των Εβραίων που σημειώθηκε σε Γερμανία και Αυστρία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο ταξιδιώτης εκδόθηκε σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο το 1939 και το 1940 αντίστοιχα, όμως δεν είχε επιτυχία, ενώ ο Μπόσβιτς σκοτώθηκε το 1942, μόλις στα 27 του χρόνια, όταν το πλοίο με το οποίο ταξίδευε με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία τορπιλίστηκε από τους Γερμανούς.

Το βιβλίο ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2018, όταν η ανιψιά του συγγραφέα μίλησε γι’ αυτό με τον Γερμανό εκδότη Peter Graf. Κυκλοφόρησε αρχικά στη Γερμανία, ενώ έκτοτε έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά – κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου.

Ο Peter Graf πιστεύει ότι το μυθιστόρημα, παρότι είναι γραμμένο πάνω από 80 χρόνια πριν, έχει να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στη σύγχρονη κοινωνία. «Αν κοιτάξετε το προσφυγικό πρόβλημα σήμερα, θα δείτε ότι η προθυμία για βοήθεια σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη είναι χαμηλή. Και όσο περισσότεροι πρόσφυγες υπάρχουν, τόσο λιγότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Αυτό το φρικτό και απλό μοτίβο διατρέχει την ιστορία», δήλωσε στο BBC, προσθέτοντας: «Μετά τα νοεμβριανά πογκρόμ στη Γερμανία, σχεδόν καμία χώρα δε δεχόταν Εβραίους. Ήταν παγιδευμένοι. Και άνθρωποι που θεωρείται πως εγκαταλείπουν τη χώρα τους μόνο για οικονομικούς λόγους, από αυτή την άποψη είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα από εκείνους που διώκονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα