ΕΕ: Ενεργειακός Χάρτης δεν σημαίνει συμφωνία για ενεργειακή αποδοτικότητα

“Δέσμιος” της έλλειψης κοινής πολιτικής βούλησης στην ΕΕ, αλλά και των δημοσιονομικών προβλημάτων είναι ο Οδικός Χάρτης για μια ενεργειακά αποδοτική Ευρώπη (διαβάστε τι προβλέπει ο ενεργειακός χάρτης πορείας εδώ).

Ενώ η Κομισιόν υποστηρίζει πως η ενεργειακή αποδοτικότητα ως πολιτική επιλογή συνοδεύεται από πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη και δυνατότητες, τα κράτη-μέλη τη θεωρούν προς το παρόν ως μια πολύ ακριβή λύση που δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυξάνοντας επιπλέον τους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

Πηγές

της ΕΕ που επικαλείται η ιστοσελίδα EurActiv αναφέρουν πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια μη δημοφιλή κίνηση το κόστος της οποίας δεν προτίθεται να αναλάβει κανείς στην Ευρώπη. Εντούτοις, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι αυξήσεις γίνονται αποδεκτές με ένα και μοναδικό τρόπο: όταν συνοδεύονται από υπηρεσίες.

Οι συνομιλίες για τον ενεργειακό χάρτη καρκινοβατούν εξαιτίας διαφωνιών για τη χρηματοδότηση των προτάσεων παρά τις πιέσεις που προτίθεται να ασκήσειη δανέζικη προεδρία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας επί τη βάση μιας Κοινοτικής Οδηγίας για την ενέργεια, φαντάζει ως μακρυνό σενάριο με τον Ενεργειακό Χάρτη να χρησιμοποιείται μάλλον ως μπούσουλας για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.

—Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) 

Με την ανακοίνωση του Ενεργειακού Χάρτη 2050 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεικνύεται ότι η επίτευξη του στόχου 100% Α.Π.Ε. στον ηλεκτρισμό το 2050 είναι η πιο οικονομική επιλογή.

Τα σημαντικότερα σημεία της ανακοίνωσης της EWEA έχουν ως εξής:

Ενεργειακός Χάρτης για το 2050: Ο Ενεργειακός Επίτροπος Oettinger ζητά δέσμευση υλοποίησης των ενεργειακών στόχων του 2030, το 2014.

Ο Ενεργειακός Χάρτης 2050 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι ένα ενεργειακό μείγμα με υψηλή διείσδυση ανανεώσιμων – με 97% διείσδυση ΑΠΕ στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου 49% διείσδυση της Αιολικής Ενέργειας το 2050- έχει το ίδιο συνολικό ενεργειακό κόστος με οποιοδήποτε άλλο σενάριο απανθρακοποίησης του ηλεκτρικού συστήματος.

Ο Ενεργειακός Χάρτης που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει πέντε σενάρια. Και τα πέντε επιτυγχάνουν 85% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2050, με βάση διάφορα μείγματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πυρηνικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων με δέσμευση/αποθήκευση άνθρακα (CCS) και αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε τη διαμόρφωση, το 2014, δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ το 2030. Η ανακοίνωση αυτή θα μπορούσε να είναι σαφέστερη. Ωστόσο με την ισχυρή δήλωσή του, ο Επίτροπος Ενέργειας Oettinger ξεδιάλυνε το τοπίο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και στους πολίτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να δώσουν στην Επιτροπή μια σαφή εντολή να προτείνει φιλόδοξους δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ για το 2030.

Και τα πέντε σενάρια του Χάρτη αποδεικνύουν ότι η Αιολική Ενέργεια θα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία για την απα

Keywords
Τυχαία Θέματα