Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο προσελκύει η χλωρίδα του Πάρνωνα
Ο μεγάλος χλωριδικός πλούτος της Προστατευόμενης Περιοχής του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού προσελκύει βοτανολόγους από Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα και Διεθνή και Εθνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Σκοπός των επισκέψεών τους στην περιοχή είναι η καταγραφή, μελέτη και διατήρηση ειδών και οικοσυστημάτων – ορισμένων μοναδικών – του Πάρνωνα.
Σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης Σουηδό βοτανικό επιστήμονα, ομότιμο καθηγητή Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Prof. Εmer. Arne Strid , η Πελοπόννησος διαθέτει ποικιλία βιοτόπων.
Την περίοδο
Η αποστολή ήταν τριμερής και αποτελούνταν από τους (α) Παρθενόπη Ράλλη, εκπροσωπώντας την Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, (β) Zane Webber και Nicholas Ellison, εκπροσωπώντας το Margot Forde Forage Germplasm Centre του AgResearch της Νέας Ζηλανδίας, και (γ) Josephine Piggin (Αυστραλία), Mohamed Fawzi (Αίγυπτος), Ali Shehadeh (Συρία), εκπροσωπώντας το International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA) με έδρα το Χαλέπι της Συρίας.
Η αποστολή αναπτύχθηκε κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και συντονίστηκε από τους δασολόγους κ.κ. Μιχαήλ Βραχνάκη (ΤΕΙ Λάρισας) και Γεώργιο Φωτιάδη (ΤΕΙ Καβάλας).
Το γενετικό υλικό που συλλέχτηκε από τον Πάρνωνα αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην έρευνα βελτίωσης των καλλιεργούμενων ποικιλιών σιτηρών και ψυχανθών της Ελλάδας, αλλά και άλλων περιοχών του κόσμου, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η φύλαξή του.
Στις 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε περιοχές της Ν. Κυνουρίας από την ερευνήτρια Abigail Moore του Γερμανικού Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg με σκοπό τη μελέτη της γεωγραφικής κατανομής και φυλογένεσης ειδών του γένους Minuartia. Η έρευνα έγινε και με την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου και για όλο τον Αύγουστο, οι ερευνητές Chris Triantafillou και Logan Cundiff του Prescott College, Arizona USA, πραγματοποιούν επισκέψεις πεδίου στηνΠροστατευόμενη Περιοχή για την μελέτη της οικολογικής διαδοχής της βλάστησης καθώς ανακάμπτει έπειτα από πυρκαγιές σε δασικά οικοσυστήματα της Προστατευόμενης Περιοχής.
Στις προαναφερόμενες έρευνες, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης βοήθησε τους ερευνητές τόσο με τη χορήγηση χαρτών και πληροφοριών για τις υπό μελέτη περιοχές, όσο και βοηθώντας στις εργασίες πεδίου λόγω της άριστης γνώσης της Προστατευόμενης Περιοχής.
Τέλος, η ερευνήτρια κ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Η σκελετωμένη φιγούρα της… (φωτό)
- ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : Η συμβίωση για πολλά χρόνια είναι δύσκολο παιχνίδι
- Τα κριτήρια της Συναστρίας στην Uranian
- Λάδι VS Κρέμα: Πώς ενυδατώνεις το σώμα σου;
- Όμορφα pics!
- ΚΑΜΠΟΥΡΗ – ΤΑΡΑΣΙΑΔΗΣ : Η προσπάθεια επανασύνδεσης απέτυχε
- Το μενού για σήμερα έχει: Χοιρινά παϊδάκια με γλάσο στο φούρνο της Ντίνας Νικολάου
- Οι χειρότερες beauty τάσεις του καλοκαιριού
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Θαλάσσια σπορ στα Χανιά
- Σήμερα: Ντύνεται για τρίτη φορά γαμπρός ο Νάσος Γαλακτερός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Econews
- Τελευταία Νέα Econews
- Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο προσελκύει η χλωρίδα του Πάρνωνα
- Ηλεκτρονικά απόβλητα: νέοι κανόνες στην ΕΕ
- ΑΝΙΜΑ: επανεντάξεις νυκτόβιων και τραυματισμένα πελαργάκια
- Έργα ΑΠΕ ύψους 44 εκατ. ευρώ σε Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα
- Πεζοδρομείται η Βασιλίσσης Όλγας
- Ηλεκτρική ενέργεια: αύξηση της ζήτησης τον Ιούλιο
- Δηλητηριασμένος Μαυρόγυπας στον Έβρο
- Μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής
- Κι άλλο νεκρό αρκουδάκι σε τροχαίο
- Δέκα ΜΚΟ διαμαρτύρονται για την αποκοπή των δασών από το περιβάλλον
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- ΚΑΜΠΟΥΡΗ – ΤΑΡΑΣΙΑΔΗΣ : Η προσπάθεια επανασύνδεσης απέτυχε
- Ταξίδι στο χρόνο
- Ρύθμιση - "ανάσα" για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο
- Τα κριτήρια της Συναστρίας στην Uranian
- ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : Η συμβίωση για πολλά χρόνια είναι δύσκολο παιχνίδι
- Προφυλακιστέος ο 63χρονος παιδεραστής
- Νίκη Ξάνθου: Για μπανάκι στην Πάτμο!