Εσκιμώα φαλαινοθήρας 55 ετών βραβεύεται για περιβαλλοντική δράση

14:15 10/5/2012 - Πηγή: Econews

Η Καρολίν Κάννον, μια Ινουίτ* από το Πόιντ Χόουπ της Αλάσκα βραβεύθηκε με το περιβαλλοντικό βραβείο Goldman Prize για τη συμβολή της στον αγώνα εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Αρκτική.

Φοράει βραχιόλια από δόντια φάλαινας και περιγράφει πώς η επιβίωση της φυλής της (τροφή,  ένδυση, αλλά και κοσμήματα) εξαρτάται από το κυνήγι της φάλαινας της Γροιλανδίας, τους θαλάσσιους ίππους και τις φώκιες.

Η Κάννον και μια ομάδα περιβαλλοντικών οργανώσεων σταμάτησαν το 2009 τις εξορύξεις σε μια σειρά περιοχών που υποτίθεται ότι κρύβουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κατόπιν της απόφασης

ομοσπονδιακού δικαστηρίου που απεφάνθη ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των οικονομικών δραστηριοτήτων δεν είχε μελετηθεί ενδελεχώς.

Ωστόσο, οι πιέσεις για εξορύξεις στην περιοχή είναι ασφυκτικές καθώς τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια.

Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι τα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου στις θάλασσες Τσούκτσι και Μποφόρ ανέρχονται σε 26,6 δισ. βαρέλια, ενώ το κοίτασμα φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 3,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ήδη η Shell είδε την αίτησή της για άδεια εξορύξεων στην περιοχή να εγκρίνεται από ομοσπονδιακό δικαστήριο μετά την παρουσίαση τεχνολογιών πρόληψης περιβαλλοντικών κινδύνων και σχέδιο αντιμετώπισης οικολογικής καταστροφής.

Μάλιστα η πετρελαϊκή εταιρεία χρησιμοποιεί και εκπαιδευμένους σκύλους για την ανακάλυψη πετρελαιοκηλίδων (διαβάστε σχετικά στο econews).

Η Κάννον υπογραμμίζει ότι η επιβίωση των Εσκιμώων της Αλάσκα βρίσκεται σε κίνδυνο όχι μόνο από τις εξορύξεις αλλά και από την αλλαγή του Κλίματος της περιοχής.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι κάποτε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούσαν τους Εσκιμώους ότι σφαγιάζουν τις φάλαινες και άλλα θηλαστικά της Αρκτικής.

Ωστόσο, δηλώνει ότι είναι οι έμποροι φαλαινοθήρες από τη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο που αποδεκάτισαν τους πληθυσμούς φαλαινών της Αλάσκα και όχι οι Εσκιμώοι που κυνηγούν με βάρκες φτιαγμένες από δέρμα φώκιας.

Πρόκειται απλά για ζήτημα επιβίωσης.

*Ινουίτ είναι το όνομα των Εσκιμώων της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά.Στη γλώσσα τους,Ινουίτ(Inuit) σημαίνει «άνθρωποι»(πληθ. του inuk «άνθρωπος»),ενώ όσο αφόρα τη λέξη Εσκιμώος αποτελεί μεταφορά του γαλλικού esquimaux,λέξη Αλεουτικής αρχής,

Keywords
Τυχαία Θέματα