Περιβάλλον: η αχίλλειος πτέρνα της Apple

Ακόμα δεν έχει κοπάσει ο ψηφιακός οδυρμός σε όλα τα μήκη και πλάνη της Οικουμένης για το θάνατο του Steve Jobs  και τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης ξαναρίχνουν φως στο σκοτεινό πρόσωπο της Apple.

Η ανεξέλεγκτη ρίψη τοξικών αποβλήτων και οι απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες ορισμένων βασικών προμηθευτών της Apple στην Κίνα έχουν προκαλέσει την μήνιν των τοπικών

κοινοτήτων και δεκάδων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η Apple δεν είναι βεβαίως η μόνη δυτική εταιρεία που βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες κατηγορίες: όλα αυτά συμβαίνουν όμως σε μία φάση που βλέπει τη φήμη της ως κορυφαία εταιρεία στις νέες τεχνολογίες να εκτινάσσεται.

Μέσα στο 2011, πέντε κινεζικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εργάστηκαν από κοινού για να αναδείξουν το “βρώμικο” ρόλο της Apple μέσω της ανάθεσης έργων σε προμηθευτές που έχουν επανειλημμένως κατηγορηθεί για παραβιάσεις της -όχι και τόσο αυστηρής- περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Κίνα: κατηγορίες που έμειναν -επίσημα τουλάχιστον- αναπάντητες από τον τεχνολογικό κολοσσό.

Οι “πράσινες” οργανώσεις κατηγόρησαν επίσης την Apple ότι “εκμεταλλεύεται ‘παραθυράκια’ των συστημάτων περιβαλλοντικής διοίκησης που ισχύουν στις αναπτυσσόμενες χώρες” για να παράξει τα προϊόντα της.

Οι μονάδες των Kaedar Electronics και Unimicron Electronics κατηγορούνται για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου και τη ρύπανση στο Κουνσάν της ανατολικής Κίνα που έχει αναγκάσει πολλούς γονείς να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία εκτός της πόλης.

Τον Ιανουάριο, πέντε ΜΚΟ έδωσαν στη δημοσιότητα αναφορά με τις αξιοθρήνητες περιβαλλοντικές επιδόσεις των κατασκευαστών των iPhone και iPad στην Κίνα, ενώ ένα μήνα μετά εργαζόμενοι σε εργοστάσιο κατασκευής οθονών αφής εξέφρασαν ανοιχτά τη διαμαρτυρία τους σχετικά με μια υπόθεση χημικής δηλητηρίασης από τη χρήση του τοξικού διαλύτη N-Hexane.

“Ο μεγάλος όγκος αποβλήτων στην αλυσίδα παραγωγής της Apple θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια”, αναφέρεται σε αναφορά που εξέδωσε το Σεπτέμβριο το κινεζικό Ινστιτούτο Δημοσίων και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων (IPE) που εδρεύει στο Πεκίνο.

Η αναφορά ισχυρίζεται πως 27 προμηθευτές του τεχνολογικού γίγαντα επιβαρύνονται με σοβαρές περιπτώσεις ρύπανσης, από τοξικά αέρια ως απόρριψη βαρέων μετάλλων.

Όλες οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ καλούν την Apple να ελέγξει τους προμηθευτές της για παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων και να προσβάλλει τα συμβόλαια με εκείνους που δεν συμμορφώνονται, καθώς η περιβαλλοντική υποβάθμιση αναδύεται ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα ευαισθητοποίησης της κινεζικής κοινωνίας.

Η πίεση των κινεζικών ΜΚΟ απέδωσε καρπούς καθώς για πρώτη φορά η Apple έσπασε τη σιωπή της , με τον αντιπρόεδρο βιώσιμης ανάπτυξης να δηλώνει πως η εταιρεία θα ελέγξει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των προμηθευτών της, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων.

Υπό το βάρος των δημοσιευμάτων και της πίεσης της κοινής γνώμης, οι δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα κα

Keywords
Τυχαία Θέματα