Αυτοκίνητα βενζίνης και diesel: Ποια χώρα απέρριψε την προθεσμία του 2035

Πλειοψηφία βουλευτών αρνήθηκε να συμπεριλάβει στην εγχώρια νομοθεσία την ημερομηνία απαγόρευσης πώλησης ΙΧ με θερμικούς κινητήρες που προτείνει η ΕΕ.

Ένα από τα πιο εμβληματικά μέτρα της Πράσινης Συμφωνίας (ή του Πράσινου Συμφώνου) που επιθυμούσαν οι Βρυξέλλες το 2021 για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, αποτελεί η απαγόρευση της πώλησης νέων οχημάτων βενζίνης και diesel από το 2035 η οποία όπως φαίνεται χάνει συνεχώς έδαφος και δεν

γίνεται αποδεκτή από τα κράτη μέλη.

Μια δεκαετία μετά την εφαρμογή του, πολλοί κατασκευαστές, που υποφέρουν από τον ανταγωνισμό από τις κινεζικές μάρκες καθώς και από τη συρρίκνωση της αγοράς αυτοκινήτων, ακόμη και στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, απορρίπτουν αυτό που θεωρούν μποϊκοτάζ της θερμικής ενέργειας.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Κομισιόν ξεκίνησε μια ευρεία διαβούλευση με αυτούς τους παίκτες στην αυτοκινητοβιομηχανία και ένα σχέδιο δράσης που προορίζεται να συνοδεύσει την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στις 5 Μαρτίου. Σε αυτό το πλαίσιο, μια πλειοψηφία Γάλλων βουλευτών τάχθηκαν κατά της επιθυμίας της κυβέρνησης να ενσωματώσει επίσημα την ημερομηνία του 2035 στο γαλλικό δίκαιο.

Απόρριψη χωρίς δημοψήφισμα

Μέσω νομοσχεδίου, αυτή η προθεσμία –που αντικαθιστούσε αυτήν που είχε αρχικά ζητηθεί για το 2040– θα είχε στη συνέχεια επιβληθεί στη Γαλλία δυνάμει της αρχής της υπεροχής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αλλά κατά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση παρουσία 64 βουλευτών οι 34 απέρριψαν την ιδέα έναντι των λιγότερων 30 ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης πώλησης ΙΧ βενζίνης και diesel από το 2035.

Για να δικαιολογήσουν την επιλογή τους, οι πρώτοι τονίζουν επίσης ότι το ηλεκτρικό όχημα εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά απρόσιτο προϊόν και ότι τα δέκα χρόνια για να γίνει μια τέτοια υποχρεωτική στροφή προς την ηλεκτροκίνηση φαίνονται πολύ λίγα. «Ο ευρωπαϊκός τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε αυτό το στάδιο, δεν είναι έτοιμος για αυτή τη μετάβαση» τόνισαν οι βουλευτές που τάχθηκαν ενάντια στην υποχρεωτικότητα υπενθυμίζοντας ότι μια «ρήτρα αναθεώρησης» με στόχο την πραγματοποίηση μιας αρχικής αξιολόγησης της ηλεκτροκίνησης είχε προγραμματιστεί για το 2026 (έναν χρόνο πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027) και ότι δεν υπήρχε επείγον να καθοριστεί η ημερομηνία του 2035 στο γαλλικό δίκαιο.

Αντίθετα, ο Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, Marc Ferracci, συνεχίζει να υπερασπίζεται τον στόχο του 2035, ο οποίος είχε το πλεονέκτημα να θέσει «σε κίνηση ολόκληρο τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας». Ένας τομέας που απαιτεί ωστόσο «ευελιξία» έναντι των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση με τους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 που έχει θέσει η ΕΕ από τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Πρέπει να ειπωθεί ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύει 13 εκατομμύρια ενεργούς ανθρώπους εντός της ΕΕ (για περίπου το 7% του ΑΕΠ της). Δυστυχώς, όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα στο σφυρί των Βρυξελλών και το αμόνι των καταναλωτών που δεν αγοράζουν πλέον τόσα οχήματα με αποτέλεσμα ήδη αρκετοί κατασκευαστές αναγκάστηκαν να περικόψουν θέσεις εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα