Εισαγόμενα μεταχειρισμένα: Τι ισχύει με τις εγγυήσεις - Ποια σημεία πρέπει να προσέξετε

Προσοχή τι υπογράφετε! Το Carandmotor αποκαλύπτει τους άκυρους όρους που επιβάλλουν κάποιοι στους πελάτες τους…

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αποτελεί μια φθηνότερη λύση σε σχέση με το καινούριο ωστόσο όπως αποδεικνύεται στην Ελλάδα κάποιοι έχουν αναγάγει την κομπίνα σε «επιστήμη» με θύματα ανυποψίαστους καταναλωτές.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και μάλιστα ο γνωστός έμπορος στα Βόρεια Προάστια φαίνεται ότι έχει επιστρέψει δυναμικά στις κομπίνες οι οποίες όμως αυτή τη φορά φαίνονται νομότυπες.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην υπογράφουν αποποίηση των ευθυνών των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς μετά μπλέκουν σε δικαστικές περιπέτειες με αμφίβολο αποτέλεσμα και την επιπλέον καταβολή πολλών χιλιάδων ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Το Carandmotor.gr αποκαλύπτει τους όρους που υπογράφουν κάποιοι ανυποψίαστοι καταναλωτές και πέφτουν στην παγίδα κάποιων επιτήδειων εμπόρων εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπως εκείνος στα Βόρεια Προάστια, οι οποίοι βρίσκουν κυριολεκτικά ότι χειρότερο και φθηνότερο πουλιέται στις δημοπρασίες άλλων κρατών μελών, το επισκευάζουν κακήν κακώς και κατόπιν το γυαλίζουν και αναμένουν τον ανυποψίαστο καταναλωτή που θα το αγοράσει.

Στους όρους που βάζει να υπογράφουν ο έμπορος των Βορείων Προαστίων τους ανυποψίαστους καταναλωτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ότι το αυτοκίνητο δεν συνοδεύεται από εγγύηση στα μηχανικά και ηλεκτρολογικά του μέρη και για τυχόν βλάβες που θα προκύψουν η εταιρεία πώλησης του εισαγόμενου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου δεν φέρει καμία υποχρέωση κάλυψης – επισκευής.

Επίσης τονίζεται ότι σε περίπτωση ακινητοποίησης του εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος η εταιρεία που το έχει πουλήσει δεν υποχρεούται για οποιαδήποτε κάλυψη απέναντι στον πελάτη.

Ωστόσο το εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο συνοδεύεται από «εγγύηση» η οποία αφορά στο γεγονός ότι το όχημα είναι ατρακάριστο και ότι τα χιλιόμετρα που αναγράφει είναι πραγματικά!

Βέβαια ειδικά για τα αναγραφόμενα χιλιόμετρα στο παρελθόν ο έμπορος των Βορείων Προαστίων έχει «πιαστεί» εκατοντάδες φορές για αυτοκίνητα που είχε πουλήσει με γυρισμένα χιλιόμετρα!

Η υπόθεση με τις εγγυήσεις στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από τον έμπορο των Βορείων Προαστίων αποκαλύφθηκε όταν ένας ανυποψίαστος καταναλωτής αγόρασε ένα εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αξίας άνω των 20.000 ευρώ και μετά από δύο μήνες το όχημα ακινητοποιήθηκε στο δρόμο. Κατόπιν μεταφοράς του στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο διαπιστώθηκε ότι το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων έχει κυριολεκτικά διαλυθεί και η επισκευή του κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ!

Μάλιστα οι τεχνικοί διαπίστωσαν ότι το αυτοκίνητο δεν ήταν και σε τόσο καλή κατάσταση και βέβαια έφερε κοτσαδόρο που εννοείται ότι είχε αφαιρεθεί από τον έμπορο των Βορείων Προαστίων για να μην αντιληφθεί ο ανυποψίαστος καταναλωτής ότι το αυτοκίνητο που αγόρασε έσερνε κάτι πολύ βαρύ με αποτέλεσμα να έχει καταπονηθεί ιδιαίτερα το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Άκυροι οι όροι των επιτήδειων εμπόρων!

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Σοφία Δουμουλιάκα, συνεργάτη της «Χατζηϊωάννου Δικηγορική Εταιρεία», με τον όρο «εγγύηση» του πωλητή, αναφερόμαστε κατ’ αρχήν στην «νόμιμη εγγύηση», δηλαδή στην ευθύνη του πωλητή να παραδώσει στον αγοραστή πράγμα το οποίο ανταποκρίνεται στη σύμβαση, δηλαδή πράγμα χωρίς πραγματικά ελαττώματα και με τις «συνομολογημένες» (συμφωνημένες) ιδιότητες. Η ευθύνη του πωλητή καλύπτει τον αγοραστή σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του μεταχειρισμένου οχήματος στη συμφωνία, εφόσον το ελάττωμα προϋπήρχε του χρόνου παράδοσης του αυτοκινήτου στον αγοραστή. Μάλιστα, ο νόμος ευνοεί τον αγοραστή καθώς εάν αυτός ανακαλύψει το ελάττωμα μέσα σε 1 έτος από την παράδοση του αυτοκινήτου, δεν είναι υποχρεωμένος να αποδείξει ότι το ελάττωμα προϋπήρχε της παράδοσης. Ο νόμος το θεωρεί δεδομένο και οφείλει ο έμπορος να αποδείξει το αντίθετο (ότι π.χ. το ελάττωμα οφείλεται σε κακή χρήση του αυτοκινήτου από τον αγοραστή), ώστε ο έμπορος να απαλλαγεί.

Αν επομένως το ελάττωμα εμφανιστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την αγορά του αυτοκινήτου, ο αγοραστής δικαιούται να απαιτήσει τη αποκατάσταση της βλάβης ή την αντικατάσταση του αυτοκινήτου.

Αν όμως η βλάβη είναι τόσο σοβαρή ή ανακύψει πολύ σύντομα (μέσα σε 30 ημέρες από την παράδοση) ή η αποκατάσταση είναι αδύνατη ή ασύμφορη ή ο έμπορος αρνείται να προβεί σε αυτή, ο αγοραστής μπορεί να ζητήσει μείωση του τιμήματος (να του επιστραφεί δηλαδή μέρος των χρημάτων που κατέβαλε) ή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση και να ζητήσει να του επιστραφούν όλα τα χρήματα που κατέβαλε.

Περαιτέρω, ο αγοραστής μπορεί εκτός των προαναφερθέντων δικαιωμάτων του να αξιώσει από τον έμπορο και αποζημίωση, εάν αυτός γνώριζε αλλά απέκρυψε το ελάττωμα ή όφειλε να γνωρίζει και δεν φρόντισε να διαπιστώσει το ελάττωμα.

Τα δικαιώματα αυτά δεν τα απολαμβάνει «αυτόματα» ο αγοραστής. Θα πρέπει να γνωστοποιήσει στον έμπορο ότι αυτός παραβίασε το νόμο με εξώδικο ή απευθείας με προσφυγή στο δικαστήριο μέσα σε δύο χρόνια από τον χρόνο παράδοσης του οχήματος και, εάν ανακαλύψει το ελάττωμα την τελευταία ημέρα της διετίας, έχει άλλους δύο μήνες περιθώριο για το εξώδικο ή για την δικαστική προσφυγή. Εάν όμως ο έμπορος απέκρυψε με δόλο το ελάττωμα, ο αγοραστής μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του σε διάστημα μέχρι και 20 ετών από την παράδοση του οχήματος.

Ο έμπορος δεν μπορεί να περιορίσει την ευθύνη του απέναντι στον αγοραστή, αφού οι υποχρεώσεις αυτές είναι οι ελάχιστες νόμιμες υποχρεώσεις ενός εμπόρου. Αν ο έμπορος έχει τέτοιον όρο στη σύμβαση μεταβίβασης μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, ο όρος αυτός είναι ανίσχυρος (άκυρος). Εξαίρεση υπάρχει μόνο αν ο έμπορος είχε ενημερώσει τον αγοραστή πριν την πώληση ότι το όχημα έχει ένα συγκεκριμένο ελάττωμα και ο αγοραστής αποδέχθηκε το ελάττωμα αυτό με την υπογραφή του. (Τίποτα δεν εμποδίζει ασφαλώς τον έμπορο να αποδεχθεί διεύρυνση της ευθύνης του έναντι του αγοραστή για επισκευή ή συντήρηση ή αντικατάσταση αυτοκινήτου ή επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση βλάβης σύμφωνα με ειδικούς όρους της συμφωνίας τους. Αυτή είναι η «εμπορική εγγύηση», αλλά δεν είναι κάτι συχνό στην πράξη).

Το πρόβλημα για τους αγοραστές εντοπίζεται σε όρους που μπαίνουν στις συμβάσεις με πρωτοβουλία των εμπόρων, οι οποίοι αν και άκυροι, έχουν ως αποτέλεσμα την ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία των αγοραστών–καταναλωτών, επειδή και το όχημά τους ενδέχεται να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν, εάν αυτό αποδειχθεί άχρηστο, και να συρθούν σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες με επιτήδειους εμπόρους. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι οι αγοραστές να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ώστε να αποφεύγουν την αποδοχή τέτοιων όρων και σε περίπτωση επιμονής του εμπόρου, να απέχουν από την αγορά.»

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα