Έτσι δεν θα χάσεις ούτε ένα ευρώ στο βενζινάδικο -Ποια κίνηση πρέπει να κάνεις

Ένας από τους τρόπους να μειώσουμε την κατανάλωση του αυτοκινήτου μας είναι και ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών.

Με τις τιμέςτων καυσίμων να έχουν σταθεροποιηθείτα τελευταία χρόνια σε υψηλά επίπεδα,οποιοσδήποτε τρόπος ελάττωσης τηςκατανάλωσης καυσίμου μειώνει τα έξοδατων καταναλωτών και είναι καλοδεχούμενος.

Τα ελαστικά είναι το μοναδικό στοιχείο του αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την ασφάλεια

των επιβατών, όμως οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν ότι η σωστή πίεση στα ελαστικά μπορεί να επηρεάσει δραστικά και την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου.

Υπό κανονικέςσυνθήκες, ένα ελαστικό εμφανίζει απώλειαπίεσης 1 psi ανά μήνα. Αν τοελαστικό έχει χαμηλότερη πίεση απόεκείνη που προτείνουν οι κατασκευαστές,μειώνεται αισθητά η αποδοτικότητάτου, καθώς αυξάνεται η επιφάνειαεπαφής με το οδόστρωμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται το ελαστικό και να φθείρεται πρόωρα, ενώ μειώνονται και τα επίπεδα της πρόσφυσης, όπως και η ικανότητα του ελαστικού να «διώχνει» το νερό από τις αυλακώσεις του πέλματος.

Υπολογίζεταιότι μια απώλεια περίπου 20%της πίεσης των ελαστικών αυξάνειτην κατανάλωση καυσίμου κατά 4%.Ίσως ακούγεται μικρό ποσοστό, αλλά ανυπολογίσει κανείς τα χιλιάδες χιλιόμετραπου διανύει ένα αυτοκίνητο κάθε χρόνο,τότε αθροίζονται αρκετά επιπλέον λίτρακαυσίμου κάθε χρόνο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Αν ένα αυτοκίνητο καταναλώνει 10 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα, η χαμηλή πίεση των ελαστικών «μεταφράζεται» σε επιβάρυνση 0,4 λίτρων καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα. Αν υποθέσουμε ότι ένα αυτοκίνητο διανύει περίπου 10.000 χιλιόμετρα ανά έτος, τότε η απώλεια αγγίζει τα 40 λίτρα καυσίμου, δηλαδή περίπου ένα γεμάτο ρεζερβουάρ.

Τέλος, σημαντικές αυξομειώσεις στην πίεση προκαλεί και η εξωτερική θερμοκρασία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μια πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να μειώσει την πίεση των ελαστικών έως και κατά 2%.

Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαίο να ελέγχουμε την πίεση στα ελαστικά μας λίγο πιο τακτικά σε περιόδους που η θερμοκρασία παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα