Κόβουν τα καλώδια από τους δρόμους -Η νέα μόδα των κλεφτών

Οι συμμορίες που... δραστηριοποιούνται στον χώρο τουαυτοκινήτου αναζητούν διαρκώς καινούργια λάφυρα, ενώ η ραγδαία εξάπλωση τωνηλεκτρικών αυτοκινήτων φαίνεται ότι τους προσφέρει εύκολη λεία.

Όχι, οι κλέφτες δεν έχουν βάλει στο μάτι κάποιο εξάρτημα πουδιαθέτουν μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και αν αυτό καθησυχάζει τους ιδιοκτήτεςτους, θα δυσαρεστηθούν όταν μάθουν ότι η επαναφόρτιση της μπαταρίας τωνοχημάτων τους μπορεί να γίνει από δω και στο εξής ακόμη δυσκολότερη υπόθεση.

Γιατί από ό,τι φαίνεται, η κλοπή των καλωδίων φόρτισης είναι μία γρήγορη και σχετικά απλή διαδικασία, η οποία

δεν απαιτεί ούτε πολλούς συνεργούς, ούτε εξειδικευμένο και ακριβό εξοπλισμό.

Επίσης είναι μία ασχολία που μπορεί να αποδειχθεί και επικερδής,αφού κάθε καλώδιο αποτελείται από περίπου 10 με 15 κιλά χάλκινου σύρματος.Έπειτα από μία σύντομη έρευνα αγοράς, διαπιστώσαμε ότι η τιμή αγοράς ενός κιλούχαλκού σε εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων (σκραπ) είναι περίπου 6 ευρώ. Επομένωςκάθε καλώδιο αποφέρει στους «αετονύχηδες» περίπου 60 με 90 ευρώ.

Τα εύκαμπτα καλώδια έχουν στο εσωτερικό τους χοντρά χάλκινα σύρματα με διατομή που ποικίλλει ανάλογα με την ταχύτητα φόρτισης, ώστε να αντέχουν την ηλεκτρική ενέργεια που μεταφέρουν. Αν έχετε φορτίσει ποτέ ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα γνωρίζετε ότι δεν είναι και πολύ ελαφριά.

Απ' ό,τι μαθαίνουμε από το περιστατικό που σημειώθηκε στην Ισπανία, η... επιχείρηση είναι σχετικά απλή, αφού αρκεί ένα ακτινωτό πριόνι ώστε να κοπεί το καλώδιο. Ωστόσο για περίπου 100 ευρώ κέρδος (στην καλύτερη περίπτωση), η ζημία που προκαλείται είναι πολύ μεγαλύτερη. Κι αυτό γιατί ανάλογα με τη χωρητικότητα και την ταχύτητα φόρτισης, η τιμή ενός καλωδίου φόρτισης μπορεί να στοιχίσει στον αγοραστή του από 1.000 ως 8.000 ευρώ.

Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι ο βανδαλισμός των σταθμών φόρτισης και η κλοπή καλωδίων είναι πιο συχνή σε απομονωμένες και ανεπαρκώς φυλασσόμενες εγκαταστάσεις, επομένως όσοι σταθμοί φόρτισης βρίσκονται σε κεντρικά, πολυσύχναστα σημεία που διαθέτουν κάμερες ασφαλείας (π.χ. πρατήρια καυσίμων) γίνονται σπανιότερα στόχοι.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα