Μένεις σε πολυκατοικία; Σε ποιον όροφο πρέπει να έχεις κλειστά τα παράθυρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, επιβάλλοντας όσους ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίζουν την έκθεσή τους στους βλαβερούς ρύπους.

Οι ρύποι πουεκλύουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης,είτε βενζίνης είτε diesel,

δενευθύνονται αποκλειστικά για το φαινόμενοτου θερμοκηπίου και τη σταδιακή αύξησητης θερμοκρασίας του πλανήτη αλλά καιγια εκατομμύρια θανάτους από καρδιοαγγειακάκαι αναπνευστικά προβλήματα.

Προφανώς οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, με τους ειδικούς να σημαίνουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των ρύπων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, καθοριστικός για την έκθεση των κατοίκων μιας πόλης στους αέριους ρύπους που εκλύονται από τα αυτοκίνητα είναι ο όροφος στον οποίο διαμένουν.

Σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν είναι οι κάτοικοι του πρώτου ορόφου ή του ισογείου εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, μιας και η θερμοκρασία των καυσαερίων τούς επιτρέπει να «ταξιδεύουν» με αρκετά μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να μην σημειώνονται υψηλές συγκεντρώσεις σε μικρό ύψος από το έδαφος.

Στη συνέχεια,βέβαια, τα καυσαέρια ψύχονται χάνονταςσταδιακά την ικανότητά τους να κινούνταιανοδικά με αποτέλεσμα να στέκονταισχεδόν στάσιμα σε ύψους περίπου 10 μέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του τρίτου ορόφου έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αέριων ρύπων, σε σχέση με τους πιο κάτω ή τους πιο πάνω ορόφους.

Έρευνες έχουν δείξει πώς η συγκέντρωση ρύπων σε ύψος μεγαλύτερο των 15 μέτρων περιορίζεται στο 1/3 σε σχέση με μερικά μέτρα χαμηλότερα, μειώνοντας και την έκθεση των κατοίκων σε βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελώντας τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου μετά το κάπνισμα και τη κακή διατροφή.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα