Πιάνουν δουλειά στο κοίτασμα που θα σώσει την Τουρκία -Ποιον σύμμαχο θα έχει δίπλα του ο Ερντογάν

Σύμμαχο αναζητάει η Τουρκία προκειμένου να εκμεταλλευθεί το κοίτασμα σπάνιων γαιών που εντόπισε πριν από περίπου δύο χρόνια.

Ένα από μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών ανακαλύφθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στην Τουρκία, με τις εκτιμήσεις τότε να κάνουν λόγο για 694 εκ. τόνους, κατατάσσοντας τη γειτονική μας χώρα στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω μόνο από την Κίνα η οποία διαθέτει κοιτάσματα 800 εκ. τόνων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του εν λόγω

κοιτάσματος που βρέθηκε στην πόλη Beylikova, στην επαρχία του Eskisehir, ενώ για να επιτύχει τον σκοπό της προσπαθεί να συνάψει συμμαχία με την Κίνα.

Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται -μεταξύ άλλων- στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, η σύμπραξη με την Κίνα εξυπηρετεί τον στόχο της Τουρκίας να προσελκύσει, μετά την BYD, ακόμα περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες ή κατασκευαστές μπαταριών για EVs.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης είναι να αναθέσει στον Υπουργό Ενέργειας, Alparslan Bayraktar, να ηγηθεί μιας αποστολής στην Κίνα μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να προχωρήσουν περαιτέρω συζητήσεις και να βρεθεί η χρυσή τομή.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται μετά την επίσημη προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στη συμμαχία των BRICS, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχει η Κίνα, έχοντας μάλιστα ηγετικό ρόλο.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Bloomberg ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Recep Tayyip Erdogan συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στο Καζακστάν στις αρχές του Ιουλίου, θέτοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνεργασίας για την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών.

Την πρόθεση της Τουρκίας να προβεί στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος μέσω της δημιουργίας ενός εργοστασίου επεξεργασίας των σπάνιων γαιών στην πόλη Beylikova ειχέ εκφράσει το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας, κάτι που επανέλαβε τον περασμένο μήνα ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Fatih Kacir.

Σύμφωνα με τον Kacir, η Τουρκία επιθυμεί να είναι ενεργή σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού, από τις πρώτες ύλες μέχρι τα τελικά προϊόντα όπως ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η Κίνα έχει ηγετικό ρόλο στην εξόρυξη και ειδικά στην επεξεργασία των σπάνιων γαιών, μιας ομάδας 17 μετάλλων που έχουν μεγάλο φάσμα εφαρμογών, από ανεμογεννήτριες μέχρι ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Παράλληλα, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν καλύτερη πρόσβαση στην ΕΕ, με την οποία η Τουρκία έχει Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, εν μέσω της επιβολής δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Η BYD έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Τουρκία, με τη χώρα να κάθεται επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι τόσο το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας όσο και το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα, μετά από σχετικό αίτημα.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα