Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η ενσωμάτωση του AI στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Το βαθμό στον οποίο θα συμβεί αυτό, αναλύει σε έκθεσή του ο Mario Draghi, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένα από τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της Ευρώπης. Έκθεση που ανατέθηκε στον Ιταλό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να καταθέσει το προσωπικό του όραμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Γενικότερα

αλλά προφανώς, έχοντας επεκτάσεις και στον χώρο της αυτοκίνησης.

Τι λέει λοιπόν η έκθεση του Draghi; Πως οι εκτιμήσεις της αγοραίας αξίας των μελλοντικών εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας θα ξεπεράσει τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, πως η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να βελτιστοποιήσει τις δομές και τα εξαρτήματα, να βελτιώσει την απόδοση, να μειώσει τη χρήση υλικών, να εξορθολογήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, να προβλέψει τη ζήτηση, να εξορθολογήσει όλες τις λειτουργίες. Επίσης, αναμένεται σύμφωνα με αυτή την έκθεση, να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Παράλληλα, θα επιτρέψει σε όλο και πιο αυτοματοποιημένες λειτουργίες να εγγυώνται ασφάλεια και ποιότητα, βελτιστοποίηση της πλοήγησης και μείωση καταναλώσεων σε καύσιμα και ενέργεια. Ως εκ τούτου, η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας κρίνεται ως το κλειδί για την απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων.

Γιατί η Ευρώπη υστερεί στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών; Ο Draghi απαντά: διότι υπάρχει μια στατική βιομηχανική δομή που παράγει έναν φαύλο κύκλο χαμηλών επενδύσεων και χαμηλής καινοτομίας.

Είναι χαρακτηριστική μία σύγκριση του τι έχει συμβεί από το 2000 έως σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Top-3 των εταιρειών που έκαναν τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Έρευνα και Καινοτομία, έπαψε να αφορά αυτοκινητοβιομηχανίες και τη βιομηχανία φαρμάκων – πλέον αφορά εταιρείες λογισμικού και τεχνολογίες. Στην Ευρώπη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν και παραμένουν στο Top-3.

O Draghi τονίζει πως ενώ υπάρχει ένα ακριβές και δεσμευτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που αφορά το τέλος των πωλήσεων οχημάτων με θερμικούς κινητήρες από το 2035, δεν υπάρχει αντίστοιχο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν πρόσβαση στο σταθερό, ισχυρό και επαρκές δίκτυο.

Η μετάβαση προς τη βιώσιμη κινητικότητα παρεμποδίζεται από την έλλειψη διαλειτουργικότητας των υποδομών. Δηλαδή, της δυνατότητας αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών δικτύων ή εφαρμογών: να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και στη συνέχεια να μπορούν να τις χρησιμοποιούν. Αυτά, κατέδειξε η έκθεση του Mario Draghi.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα