Πώς να διαβάζεις σωστά την πινακίδα ενός αυτοκινήτου -Ποια μυστικά μπορεί να κρύβει

Μια πινακίδα κυκλοφορίας ενδέχεται να αποδειχθεί αποκαλυπτική τόσο για την ηλικία ενός οχήματος, όσο και για το παρελθόν του.

Ως «ταυτότητα» λειτουργούν για ένα αυτοκίνητο οι πινακίδες κυκλοφορίας του, οι οποίες σύμφωνα με το Άρθρο 90 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι υποχρεωτικές για την κίνηση του οχήματος οπουδήποτε στη χώρα.

Μεταξύ άλλων οι πινακίδες αποτελούν το κατεξοχήν στοιχείο των αστυνομικών αρχών προκειμένου να διαπιστώσουν σε ποιον ανήκει ένα όχημα και ως εκ τούτου να βεβαίωσουν κλήση εφόσον αυτός διαπράξει τροχονομική παράβαση.

Πρόκειται για λεπτομέρειες που

είναι γνωστές στη συντριπτική πλειονότητα των οδηγών. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός κυκλοφορίας ενδέχεται να κρύβει και άλλα στοιχεία τα οποία μπορούν να μας προσφέρουν χείρα βοηθείας, ειδικά σε περιπτώσεις που ενδιαφερόμαστε για την αγορά ενός μεταχειρισμένου οχήματος και επομένως ενέχει ο κίνδυνος να πέσουμε στην παγίδα κάποιου επιτήδειου.

Αυτό που άπαντες πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι πινακίδες «φανερώνουν» -τουλάχιστον έως ένα βαθμό- την περίοδο που ταξινομήθηκε το όχημα, άρα αποκαλύπτουν την ηλικία του.

Επί παραδείγματι, αν η πινακίδα ενός οχήματος δεν φέρει το “GR” μπροστά (δηλαδή δεν είναι ευρωπαϊκού τύπου), τότε αυτομάτως η ηλικία του ΙΧ είναι άνω των 20 ετών -δεδομένου ότι το διεθνές αυτοκινητιστικό σήμα της Ελλάδας (GR) απαντάται στις ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας από το 2004 και μετά.

Επιπλέον, ενώ κατά τις προηγούμενες δεκαετίες τα περισσότερα αυτοκίνητα της Αθήνας έφεραν ως πρώτο γράμμα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους τα «Ζ», «I» και «Υ» πλέον οι νέες πινακίδες φαίνεται ότι έχουν ως αρχικό τα «Χ» και «Β».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που παρουσιαστεί σε έναν υποψήφιο αγοραστή ένα όχημα ως σχετικά καινούργιο, ενώ αυτό φέρει πινακίδα με αρχικό γράμμα το «Ζ», το «Ι» ή το «Υ», τότε αυτός πρέπει είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την αξιοπιστία του πωλητή.

Χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν, επίσης, από τον αριθμό της πινακίδας, εφόσον τα τρία γράμματα είναι τα ίδια και έχουν ακριβώς την ίδια σειρά. Για παράδειγμα, αν ένα αυτοκίνητο φέρει πινακίδα “YPA 1234”, θα έχει ταξινομηθεί νωρίτερα απ’ ό,τι ένα αυτοκίνητο με πινακίδα “YPA 1245”.

Πολλές φορές, ωστόσο, τα παραπάνω δεν αποτελούν ασφαλή στοιχεία για τον υπολογισμό της ηλικίας ενός αυτοκινήτου. Αυτό διότι σε περιπτώσεις φθοράς, απώλειας ή κλοπής πινακίδας, χορηγείται νέος αριθμός κυκλοφορίας. Ενδέχεται, δηλαδή, να αντικρίσουμε αυτοκίνητο 20ετίας με πινακίδα που έχει ως αρχικό γράμμα το «Χ» ή το «Β» και επομένως, με μια πρώτη ανάγνωση, το όχημα να δείχνει ότι αποτελεί πρόσφατη ταξινόμηση.

Επιπροσθέτως, παλαιότερα, μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την παράδοση των πινακίδων κυκλοφορίας για τις ανάγκες υποβολής ενός οχήματος σε καθεστώς ακινησίας, οι πινακίδες καταστρέφονταν. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο κάτοχος προχωρούσε σε άρση ακινησίας, τότε λάμβανε νέο αριθμό κυκλοφορίας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι χρήσιμα στοιχεία μπορούν να εξαχθούν και από την κατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας. Ένα όχημα που φέρει πινακίδα κατεστραμμένη πινακίδα τότε ενδέχεται να έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.

Τέλος, μια πινακίδα με αλλοιωμένα γράμματα και αριθμούς ενδέχεται να σημαίνει ότι το αυτοκίνητο έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα μια πλημμύρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κατάστασή του.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα