Σε ποιον δρόμο της Ελλάδας πρέπει να ανάψεις ένα κεράκι για να ταξιδέψεις -Η άγνωστη ιστορία

Στην επίκληση των θεϊκών δυνάμεων προχωρούσαν οι Έλληνες ώστε να ταξιδέψουν με ασφάλεια και χωρίς απρόοπτα σε έναν από τους πιο γοητευτικούς και συνάμα επικίνδυνους δρόμους της χώρας.

Μόνο για τηνασφάλειά τους δεν διακρίνονται ορισμένοιδρόμοι της χώρας μας, έχοντας προκαλέσει,στην καλύτερη περίπτωση, «εφιάλτες» σεόσους έτυχαν να τους διασχίσουν. Σεαυτούς συγκαταλέγεται και ο δρόμος πουένωνε το Άργος με την Τρίπολη μέσα απότον Αχλαδόκαμπο, γνωστός και ως«Κωλοσούρτης», που ταλαιπωρούσε επίδεκαετίες τους κατοίκους της κεντρικήςκαι νότιας Πελοποννήσου.

Με περισσότερες από 30 συνεχόμενες

στροφές στον ορεινό όγκο του Κτενιά, εκ των οποίων ορισμένες ήταν φουρκέτες, ο Κωλοσούρτης ήταν «εθνικός» δρόμος μεγάλης επικινδυνότητας και κυκλοφορίας.

Κάθε προσπέρασηφορτηγού, αποτελούσε μια… ζαριά ζωήςκαι θανάτου, λόγω της μία λωρίδας ανάκατεύθυνσης, της μη επαρκούς ορατότηταςπου είχαν οι οδηγοί, αλλά και της απουσίαςστηθαίων ασφαλείας.

Οι κινητήρες των αυτοκινήτων και τα φρένα έφταναν στα όριά τους σε ορισμένα σημεία, με τις κλίσεις στο ολισθηρό τερέν του θρυλικού δρόμου της κεντρικής Πελοποννήσου να τρομάζουν τους επιβαίνοντες.

Οι εφιάλτες των οδηγών κόπασαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με το άνοιγμα της σήραγγας του Αρτεμισίου. Τα ατυχήματα μειώθηκαν σημαντικά και ο χρόνος ταξιδιού για όσους ήθελαν να πάνε στη Νότια Πελοπόννησο έπεσε κοντά στο μισό.

Πλέον, οτρομερός Κωλοσούρτης δεν αποτελείκεντρική οδική αρτηρία και ενδείκνυταιγια χαλαρή βόλτα με θέα τα βουνά τηςκεντρικής Πελοποννήσου ή τον Αργολικόκάμπο και το Ναύπλιο.

Επίσης, σήμερα έχει διαπλατυνθεί, έχει αποκτήσει μπαριέρες, και αντιολισθηρό οδόστρωμα που αποτελούν «σύμμαχο» στο ταξίδι αναψυχής των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα